Lundin gjorde storfunn i Barentshavet: -  En «game changer»

Lundins nye funn i Alta-prospektet kan trigge storutbygginger i Barentshavet som «alle» har ventet på.

GJORDE FUNN: En brønn boret av riggen Island Innovator har påvist mer olje og gass i Barentshavet.
Publisert:

Tirsdag ble det kjent at svenske Lundin Petroleum igjen kan ha skutt gullfuglen på norsk sokkel. Selskapet har gjort flere funn på norsk sokkel de siste årene der andre hadde gitt opp, dette inkluderer elefantfunnet Johan Sverdrup.

Selskapet og Oljedirektoratet bekreftet tirsdag et større funn på Alta-prospektet i Barentshavet.

Funnet kan inneholde mellom 88 og 314 millioner fat olje, samt mellom fem og 17 milliarder standard kubikkmeter med utvinnbar gass.

Det betyr at det nye funnet kan være dobbelt så stort som Goliat-funnet (189 millioner fat). Johan Castberg-funnet anslås på sin side til å inneholde mellom 400 og 600 millioner fat olje.

Funnet vil uansett plassere seg helt i tetsjiktet over funn som er gjort siden årtusenskiftet på norsk sokkel.

Det store olje- og gassfunnet i Barentshavet ligger like ved Gohta-funnet som Lundin har gjort tidligere, og ikke langt fra Statoils Johan Castberg.

Det nye funnet kan bli gjennombruddet som trengs for å få til en utbygging i området.

Både Gohta og Johan Castberg har blitt lagt på hyllen inntil videre mens oljeselskapene regner på lønnsomheten og om det finnes mer ressurser i området.

Analytiker Kristoffer Dahlberg i Sparebank 1 Markets mener Alta-funnet støtter opp om mulighetene for utbygging i området.

- Dette øker også sannsynligheten for utbygging av Johan Castberg-funnet til Statoil, gitt at man nærmer seg den økonomiske smertegrensen for en rørledning, sier han til E24.

Sammenlignes med Castberg

Swedbank skriver i en kommentar tirsdag morgen at de mener at Alta-funnet kan gi lavere risiko for en rekke funn og prospekter i området, og omtaler det som en «game changing discovery».

- Volumene som er bekreftet på Alta-funnet og annonsert i dag kan sannsynligvis øke det kommersielle potensialet og påvirke den overordnede utbyggingen av Barentshavet positivt, skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen.

Han sammenligner Alta-funnet størrelsesmessig med Statoils Castberg, og ser lavere risiko for blant annet Lundins Neiden og Børselv-prospekter.

For Lundins del tar Swedbank opp verdijustert egenkapital med 3,8 svenske kroner per aksje, og gjentar en sterk kjøpsanbefaling med kursmål 170 svenske kroner.

Analytikeren mener også at funnet er positivt for Det norske og Noreco, fordi det øker det kommersielle potensialet til Gohta-funnet.

Kan dele kostnadene

Som E24 skrev i august har Statoil tidligere kontaktet Lundin for å høre om mulige samarbeid mellom de to feltene. Det er nemlig ikke nok petroleumsressurser for å forsvare en utbygging på Johan Castberg foreløpig, ifølge Statoil.

Klarer man å få til en felles utbygging med sammenkoblinger, så vil det dele utbyggings- og infrastrukturkostnadene på flere parter og felt.

Lundin Petroleum-sjef Ashley Heppenstall fortalte at det ikke pågikk en stor og pågående prosess mellom dem og Statoil, men at man hadde vært i dialog. Når man nå trolig har et nytt storfunn i boks, kan regnestykkene for utbyggingene i Barentshavet bli betraktelig hyggeligere.

Uansett om Lundin finner sammen med Statoil eller ikke, så er Lundins to funn så nære hverandre at en felles løsning er mulig.

Overfor Teknisk Ukeblad sier letedirektør Hans Christian Rønnevik i Lundin Norway at de har troen på flere funn i området i tiden fremover:

-Ja, det har vi. Vi skal videre med flere avgrensningsbrønner til neste år, men vi skal bore minst ett letehull til i denne lisensen, sier han.

Letedirektøren sier også til TU at det er en bevisst strategi å lete for å gjøre funn som ikke ligger langt fra hverandre:

- Dette funnet er viktig å se sammen med Gohta-funnet og andre prospekter. Vi har en clustertankegang som senker terskelen for å bygge ut kommersielle funn som er mindre av størrelse. Dette er en bevisst del av strategien vår, sier han

Les også:

Lundin har gjort et kjempefunn i Barentshavet- Jeg er helt sikker på at «Johan Castberg» blir bygget utLundin og Statoil vurderer samarbeid i BarentshavetTilbakeslag over hele fjølen for Lundin

Publisert:

Her kan du lese mer om