Russiske selskaper vil kunne tjene på USAs skroting av Iran-avtalen

Russland har fordømt USAs skroting av atomavtalen med Iran, men Russland er mindre sårbar enn Europa for nye amerikanske sanksjoner mot Iran.

IKKE REDD: Russland, her ved president Vladimir Putin, kan få mindre konkurranse i Iran når sanksjonene mot landet ventelig blir gjeninnført.
Publisert: Publisert:

Det betyr at russiske selskaper også vil kunne tjene på den amerikanske avgjørelsen, mener analytikere.

– Avtalen og opphevelsen av sanksjonene i 2015 markerte at europeisk næringsliv kunne vende tilbake til Iran. Men det er lite trolig at de vil kunne fortsette med det i dag, noe som gir rom for Russland, sier analytikeren Vladimir Sotnikov til det franske nyhetsbyrået AFP.

Les også

Trump trekker USA ut av atomavtalen

– Russland kan nå kjøre på i full fart, legger han til.

Atomkraftverk

Russland og Iran begynte å trappe opp det økonomiske samarbeidet lenge før atomavtalen ble inngått, til tross for sanksjonene.

Blant annet inngikk russerne en avtale med Teheran om å gjenoppta byggingen av atomkraftverket Bushehr etter at Tyskland hadde trukket seg ut.

– Europeiske selskaper er mer utsatt for det amerikanske markedet, de må føye seg for ikke å få problemer. Russerne er mindre utsatt og har mindre å tape, sier Igor Delance, analytiker i Den fransk-russiske observatørgruppen.

Han sier også at russiske selskaper fortsatte sin virksomhet i Iran uten å få noe trøbbel mens sanksjonene var på plass.

– De er vant til å jobbe med juridiske og økonomiske begrensninger. USA har systematisk tvunget Iran til å vende seg i stadig større grad til Russland og Kina, sier han.

– Ikke redde

Da den russiske viseutenriksministeren Sergej Rjabkov besøkte Teheran torsdag, lovet han å fortsette det økonomiske samarbeidet som før.

– Vi er ikke redde for sanksjoner, sa han.

Også Charlie Robertson, en analytiker ved den amerikanske investeringsbanken Renaissance Capital mener at russiske selskaper må kan gå gode tider i møte i Iran.

– Russerne ønsker å selge stål, transportinfrastruktur og andre industriprodukter til Iran. Jo mindre konkurranse fra USA og EU, desto bedre, fastslår han.

Les også

Iran satser på diplomatiet for å redde atomavtalen

Les også

– Norske selskaper må selv vurdere konsekvensene

Les også

– Vet ikke om vi kan fortsette

Publisert:

Her kan du lese mer om