Analytikerne spår nytt milliardløft i Statoils regnskaper

Høyere oljepriser og litt høyere produksjon er ventet å gi rikelig med ekstra kroner i kassen til Statoil i første kvartal.

FLYR HØYT: Statoils konsernsjef Eldar Sætre presenterer neste uke selskapets resultater før første kvartal. Her er han avbildet med konserndirektør for nye energiløsninger, Irene Rummelhoff, på et fly på vei til åpningen av Dudgeon havvindpark.
Publisert:

Statoil, eller Equinor som selskapet vil døpe seg selv om til, slipper onsdag 25. april resultatene for første kvartal.

Som vanlig har selskapet samlet sammen analytikernes konsensusforventning i forkant, og forventningene er tydelige. Det ventes et solid resultatløft, drevet frem av blant annet høyere produksjon og høyre oljepriser.

Analytikerne venter i snitt at Statoil solgte oljen sin fra norsk sokkel for 61,7 dollar per fat, et hopp fra 50,2 dollar per fat i samme periode i fjor. Når det kommer til den internasjonale virksomheten regner analytikerne med at Statoil fikk en oljepris på 58,8 dollar per fat, opp fra 46,9 dollar.

Den samlede produksjonen (etter equity-metoden) er ventet å stige fra 2,15 til 2,16 millioner fat oljeekvivalenter per dat i snitt. Fordelt på produktgruppene ser bildet slik ut:

  • Norsk væskeproduksjon er ventet å falle fra 616.000 til 605.000 fat per dag
  • Norsk gassproduksjon er ventet å falle fra 777.000 til 773.000 fat oljeekvivalenter per dag
  • Internasjonal væskeproduksjon er ventet å stige fra 556.000 til 569.000 fat per dag.
  • Internasjonal gassproduksjon er ventet å stige fra 197.000 til 214.000 fat oljeekvivalenter per dag

Samlet sett regner analytikerne seg frem til at Statoil vil ende med et justert driftsresultat før skatt på 4,61 milliarder dollar (35,77 milliarder kroner), noe som er over en milliard dollar høyere enn resultatet i første kvartal i fjor på 3,31 milliarder dollar.

Etter skatt venter analytikerne at det justerte resultatet vil øke fra 1,11 til 1,61 milliarder.

Les også: Statoil tar økt leterisiko i håp om norske storfunn: – Vi vet ikke om det vil fungere

Danske Bank tror investeringene jekkes opp

Ser man på detaljene i estimatene, så viser de at analytikerne venter en kraftig resultatbedring både i den norske og internasjonale virksomheten.

Den norske virksomheten, DPN (Development and Production Norway) er ventet å levere et justert resultat på 3,52 milliarder dollar, opp fra 2,62 milliarder på samme tid i fjor.

Den internasjonale virksomheten til Statoil, DPI, er ventet å øke resultatet sitt fra 272 til 653 millioner dollar.

Trading- og prosesseringsvirksomheten (MMP) er ventet å levere om lag samme resultat som i fjor, 501 millioner dollar.

Statoil-analytiker Anders Holte i Danske Bank Markets sendte tirsdag ut en oppdatering på Statoil i forkant av kvartalsrapporten, der han skriver at meglerhuset inntil videre er på linje med konsensusestimatene for første kvartal, men at de ligger syv prosent høyere i sitt estimat for resultat før skatt (EBIT).

– Kontantstrømmen til selskapet står foran en skarp forbedring, og vi ser for oss at selskapet vil øke capex budsjettet (investeringene, journ.anm.) for 2018 enten i rapporten for andre eller tredje kvartal, skrev Holte.

På kapitalmarkedsdagen i februar i år varslet Statoil at de vil investere rundt 11 milliarder dollar i 2018, noe som er første økning siden daværende Statoil-sjef helge Lund begynte å trappe ned investeringsplanene i 2014.

Les på E24+

Disse stålkolossene gir Stavanger håp

Pilene snudde for ett år siden

Resultatene som nå ventes er milevis over det Statoil opplevde for relativt kort tid siden. Oljeprisfallet som begynte i 2014 førte til et kraftig fall i inntektene, og dette kombinert med nedskrivninger tærte på resultatene helt frem til pilene begynte å snu på denne tiden i fjor.

Da kunne Eldar Sætre for første gang siden han tok over etter Helge Lund presentere resultater som viste en forbedring.

Mens det justerte resultatet for første kvartal 2015 endte på 2,95 milliarder dollar, falt det ned til 857 millioner på samme tid i 2016. I 2017 steg det til 3,31 milliarder og nå er det altså ventet å ende på 4,61 milliarder.

De justerte tallene til Statoil gir et bilde av oljegigantens resultater, men ikke en fullstendig oversikt over alle de finansielle faktorene som påvirker resultatene, blant annet de store nedskrivningene som har blitt gjort i den amerikanske virksomheten.

Les også

Uenighet kan forsinke storutbygging i Nordsjøen

Les også

Johan Castberg-feltet er blitt enda litt billigere

Les også

Aibel sikrer Statoil-kontrakt på åtte milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om