Statoil skal vokse kraftig i Brasil: Vil eksportere norske kostnadskutt

Flere av Statoils største utbyggingsprosjekter på 2020-tallet skal skje i Brasil. Nå vil selskapet ta i bruk sin norske verktøykasse for å kutte kostnader.

STATOILS STORSATSING: Oljegiganten Statoil har Brasil som sitt viktigste satsingsområde, sammen med Norge og USA. Selskapet har kuttet utbyggingskostnadene for flere prosjekter, og vil ta i bruk norske erfaringer for å kutte videre. Dette er en utsikt over Rio de Janeiro fra turistattraksjonen Sukkertoppen, eller Pao de Acucar på portugisisk.
Publisert: Publisert:

– Det er en betydelig vekst, sier Lars Christian Bacher til E24.

Statoils utenlandssjef snakker om selskapets produksjon i Brasil fremover.

Da Bacher denne uken snakket til analytikere og journalister på selskapets kapitalmarkedsdag i London var det spesielt Brasil han fremhevet.

Som et av Statoils viktigste satsingsområder fremover kan nemlig Brasil bidra med et betydelig antall fat.

– De fire største utbyggingsprosjektene som vi ennå ikke har vedtatt å bygge ut er Bay du Nord i Canada, det er Carcará og BM-C-33 i Brasil, og så er det gassprosjektet i Tanzania, sier Bacher.

Statoils produksjon i utlandet var i fjor på 745.000 fat oljeekvivalenter per dag, av en total produksjon på 2,08 millioner fat per dag. Flere milliardkjøp og planlagte utbygginger vil løfte Brasils bidrag vesentlig, tror utenlandssjefen.

– Vi sier at vi i 2030 kan produsere fra 300.000 fat per dag til 500.000 fat per dag til Statoil, og det er betydelig, sier Bacher.

– Med Roncador kommer vi opp i 100.000 til 110.000 fat per dag, en økning fra 30.000-40.000 fat per dag nå. Så skal vi vokse derfra til opp mot 300.000 til 500.000 fat per dag, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

SATSER UTE: Statoils utenlandssjef Lars Christian Bacher planlegger store prosjekter i Canada, Tanzania og ikke minst i Brasil. Han håper å kunne bruke samme verktøykasse som norsk sokkel til å kutte kostnader på prosjekter i utlandet.

Julehandlet for milliarder

Det var like før jul at Statoil kjøpte en fjerdedel av det produserende Roncador-feltet for 2,35 milliarder dollar, og inngikk partnerskap med Petrobras om å øke utvinningen.

– Vi vet jo hvilken verktøykasse vi har knyttet til økt utvinning. Det er der vi vil se hvilke verktøy som passer på Roncador, sier Bacher.

– Vi vet jo at store felt har en tendens til å bli større. Og dette er et svært felt, som opprinnelig inneholdt 10 milliarder fat, legger han til.

Vil bruke norske erfaringer

Han mener at Statoil og underleverandørenes erfaringer med kostnadskutt og effektivisering på norsk sokkel kan brukes til å forbedre de massive prosjektene i utlandet.

– Vi ser at vi får til veldig mange av de samme effektene ute som vi får til hjemme. Når vi nå virkelig har begynt å jobbe med den internasjonale porteføljen, har vi sett at vi har fått en reduksjon i balanseprisen på 40 prosent. Likevel vil ikke disse prosjektene bli besluttet før de er gode nok, sier Bacher.

– Vi forventer å få til ytterligere forbedringer før vi sanksjonerer, sier han.

VENTER VEKST: Denne Statoil-figuren oppgir ikke konkrete tall, men viser at selskapet venter betydelig vekst i internasjonal produksjon. Det er blant annet Brasil og USA som skal bidra med ekstra fat.

Trenger lavere oljepris

Bacher oppgir ikke nøyaktig hvilken oljepris den internasjonale porteføljen trenger for å tjene penger, men det er tydelig at virksomheten er blitt mer robust.

Etter å ha levert negative tall i både 2015 og 2016, snudde Statoils utenlandsvirksomhet i pluss i 2017, med et justert driftsresultat på 1,56 milliarder dollar.

Statoil sa denne uken at prosjektene selskapet bygger ut de neste årene i snitt vil være lønnsomme hvis oljeprisen holder seg over 21 dollar fatet, men det er fortsatt stor spredning i kostnader.

For eksempel er tredje fase av Troll-utbyggingen lønnsom ved 10 dollar fatet, mens Johan Castberg-feltet i Barentshavet må ha en oljepris på opp mot 35 dollar fatet for å tjene penger. Carcará-feltet i Brasil trenger 40 dollar fatet for å gå i pluss.

«Brasils Johan Sverdrup»

Det var i 2016 at Statoil kjøpte 66 prosent av Carcará-funnet i BM-S-8-lisensen, «Brasils Johan Sverdrup», for 2,5 milliarder dollar fra Petrobras. Nylig kjøpte det ytterligere 10 prosent i feltet. Nå jobber Statoil for å gjøre prosjektet billigere.

– Vi ser en balansepris på Carcará på rundt 40 dollar fatet, sier Bacher.

– Vi har sett hva vi har fått til på norsk sokkel, og sier at det skal vi i hvert fall ha, og så skal vi gå i gang og jobbe for å gjøre det til et virkelig robust prosjekt, sier han.

Nå skal selskapet i gang med et leteprogram de neste to årene med fem brønner, hvor Statoil er operatør for tre og partner i to.

– Blant de tre er Guanxuma, som er en egen, stor struktur i BM-S-8. Carcará er det vi har funnet, og så er det en egen struktur som er helt separat som vi skal bore. Så er det to brønner i Carcará Nord, hvor den andre vil bli sluttført tidlig i 2019, sier Bacher.

Selskapet er også operatør og 35 prosent eier av lisensen BM-C-33 etter å ha vunnet en budrunde i 2005. Lisensen inneholder funnet Pao de Acucar, og det skal være mulig å få ut rundt én milliard fat fra dette området.

Peregrino ble billigere

Det norske selskapet har produsert 160 millioner fat olje fra det brasilianske tungoljefeltet Peregrino siden produksjonen begynte i 2011.

Neste fase av feltet skal i produksjon i 2020, og selskapet har klart å kutte kostnadene kraftig også her. Prosjektet trengte tidligere en oljepris på 70 dollar fatet for å tjene penger. Nå er dette redusert til 42 dollar fatet.

– 42 dollar per fat er en bra lav balansepris for et tungoljefelt, sier Bacher.

– Solid portefølje

De gode utsiktene i Brasil skyldes et arbeid som har pågått over lang tid, mener utenlandssjefen. Statoil har vært i landet i 17 år. Det skrev under en samarbeidsavtale med Petrobras under oljemessen ONS i Norge for 1,5 år siden, og samarbeidet er siden styrket.

Nå ser Bacher lyst på fremtiden i Brasil.

– Det er en solid portefølje vi har klart å skape, som kan gi oss rom for god verdiskaping i årene som kommer, sier han.

STATOILS EIENDELER: Dette er Statoils olje- og solprosjekter i Brasil.
Publisert: