Stoltenberg: Russland manipulerer kraftmarkedet

Nato-sjefen tar et oppgjør med russisk håndtering av kraftsituasjonen etter samtale med IEA-sjefen.

Publisert:

Det skjer etter en «god samtale» med sjefen i Det internasjonale energibyrået Fatih Birol fredag morgen.

– Vi diskuterte Russlands kyniske manipulasjon av energimarkeder, skriver Jens Stoltenberg på Twitter.

I en e-post til E24 viser Nato til at samtalen mellom Stoltenberg og IEA-sjef Fatih Birol fant sted etter et blogginnlegg fra Birol torsdag. Overfor E24 gir Nato imidlertid ingen ytterligere forklaringer på hva Stoltenberg mente med sin Twitter-melding.

I blogginnlegget skriver Birol blant annet at det er sterke elementer av «kunstig stramhet» i europeiske markeder, noe han sier «ser ut til å være på grunn av Russlands statskontrollerte gassleverandør».

Uttalelsene kommer etter at de europeiske kraftprisene har ligget langt høyere enn normalt hittil i vinter. Flere har pekt på at Russland ikke har økt eksporten av gass som en årsak til at gassprisene har steget voldsomt.

Polen anklaget i julen Russland for å stanse leveransen av gass via Yamal-Europa-rørledningen. Russland har på sin side nektet for dette.

I tillegg mener analytikere at faren for opptrapping av konflikten mellom Russland og Ukraina skaper usikkerhet om fremtidige gassleveranser. Noe som har bidratt til at gassprisene har steget mye.

Denne uken har Nato og USA hatt samtaler med Russland om blant annet situasjonen med Ukraina.

Publisert: