Vestre til bedrifter som sliter med dyr strøm: – Er klar til å motta søknader

Fra i dag kan bedrifter som får problemer på grunn av dyr strøm søke om statlige garantier på inntil 90 prosent av lånebeløpet. – Den økonomiske situasjonen har gjort arbeidet krevende, sier næringsministeren.

Næringsminister Jan Christian Vestre.
Publisert: Publisert:

Bedrifter som sliter med dyr strøm kan nå begynne å søke Eksfin om lånegarantier, melder Nærings- og fiskeridepartementet.

Ordningen innebærer at staten garanterer for nye strømlån gitt fra banker til bedrifter, altså at staten tar mye av risikoen.

– Det er med stor glede jeg kan annonsere at vi nå er klar til å motta søknader til lånegarantiordningen. Med denne ordningen skal vi bidra til at strømintensive bedrifter, som har likviditetsproblemer som følge av de høye strømprisene, lettere kan få hjelp av banken sin, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en melding.

Les også

Slik blir regjeringens strømstøtte

Tak på 50 millioner

Ordningen skal vare ut mars 2023. Staten vil garantere for 90 prosent av bedriftens lånebeløp, og makstaket er satt til 50 millioner kroner per bedrift. Bedriftens strømkostnader må utgjøre minst tre prosent av omsetningen for at garantiene skal være tilgjengelig.

Ifølge Eksfin skal garantiene gis til bedrifter som «ville vært lønnsomme under normale markedsforhold, men nå står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av økte strømutgifter».

I september la regjeringen frem et forslag om ulike former for strømstøtte til næringslivet, og i slutten av oktober ble regjeringen og budsjettpartner SV enige etter å ha forhandlet om forslaget.

Ordningen er nå vedtatt av Stortinget og godkjent av ESA, overvåkningsorganet som skal sikre at EØS-avtalen følges.

Les også

NHO roser strømtiltak: – Hjelper noen av de mest utsatte bedriftene

– Har gjort arbeidet krevende

I sommer og høst var det sterkt press fra næringslivet for å få strømstøtte. Snittprisen i det dyreste området i landet, Sørvest-Norge, var helt oppe i 4,34 kroner kilowattimen (utenom nettleie og avgifter) i august, og holdt seg på høye 3,58 kroner kilowattimen i september. Siden har prisene avtatt.

Vestre har forståelse for at mange bedrifter har vært utålmodige etter å få ordningen på plass.

– Den økonomiske situasjonen har gjort arbeidet krevende. Jeg har forståelse for at mange har vært utålmodige, men vi har jobbet iherdig med de siste detaljene og har nå endelig en god løsning på plass, sier næringsministeren.

Regjeringen la i oktober frem et statsbudsjett som var strammere enn vanlig, og varslet også flere omstridte skattegrep mot næringslivet. Regjeringen pekte blant annet på at høy prisvekst gjør det nødvendig å stramme inn.

Inntil videre er strømsjokket noe dempet for bedrifter og husholdninger i det sørlige Norge. Strømprisene har falt de siste månedene, etter det som trolig er et midlertidig prisfall på gass i Europa.

Den siste tiden har strømprisen falt mye, i kjølvannet av et kraftig fall i gassprisen i Europa. I oktober var strømprisen i det sørlige Norge på 1,32 kroner kilowattimen i snitt, utenom nettleie og avgifter. I november har prisen holdt seg godt under én krone kilowattimen, og onsdag handles strømmen i det sørlige Norge til 43 øre i snitt.

Les også

Lavere strømpriser i oktober: – En pause i prispresset

Publisert: