- Nå blir det lockout

Ingen kontakt mellom partene. Ikke lyd fra arbeidsministeren.

STENGES VED MIDNATT: Alt tyder på at det går mot nedstengning av norsk petroleumsproduksjon ved midnatt natt til tirsdag.
Publisert:

Under to timer før Norge slutter å produsere olje og gass er det ingenting som tyder på en løsning på konflikten.

- Jeg tror det blir en stille og rolig kveld og forventer at lockouten starter ved midnatt, sier Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i oljearbeidernes fagforening SAFE, når E24 tar kontakt mandag kveld.

Rysst forteller at hun ikke har tro på at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil komme med tvungen lønnsnemnd for å unngå nedstegning av sokkelen ved midnatt:

- Jeg synes statsråden har sendt tydelige signaler på at hun ikke vil finne seg i å bli brukt i et spill fra arbeidsgiversiden for å trumfe gjennom en tvungen lønnsnemnd.

Stille fra departementet

Rysst og SAFE har ikke hørt noe fra departementet mandag kveld.

- Vanlig praksis er å bli innkalt til statsrådens kontor hvis hun ønsker å stoppe konflikten. Med tanke på at deler av partene sitter i Stavanger, og med tanke på reisetid derfra, tenker jeg at Bjurstrøm ikke akter å gripe inn i kveld, sier Rysst.

Forbundslederen legger ikke skjul på hvordan hun vil se på en eventuelt tvungen lønnsnemnd på dette stadiet.

- Skjer det vil det være et tydelig signal på hvem som bestemmer i slike arbeidskonflikter. Vi har gjort alt i vår makt for ikke å eskalere konflikten. Blir det tvungen lønnsnemnd nå er det åpenbart hvem det er som styrer landet, sier Rysst.

- Vil dere ta det som et tegn på at dere i praksis er fratatt streikeretten?

- Ja, det vil jeg si.

- Arbeidsgiverne vil komme til oss

- Hvordan tror du arbeidsgiverne vil reagere hvis lockouten blir et faktum og nedstengningen av Nordsjøen starter?

- Med tanke på så mye penger som de vil tape hver eneste dag, tror jeg de raskt vil komme løpende tilbake til oss og spørre om den gratisløsningen vi tilbød til de fortsatt står ved lag, svarer Rysst.

Gratisløsning

Rysst mener nemlig at SAFE har tilbudt sin motpart, Ojeindustriens Landsforening (OLF), en gratis løsning på konflikten.

I mange år har det vært et fond hvor arbeiderne i oljeindustrien som har fått helseproblemer kan søke om midler, det såkalte Oso-fondet (oljearbeidernes sosiale ordning). Dette fondet har etterhvert vokst seg ganske stort.

- Her har vi noen penger å gå på. Vi har gitt OLF tilbud om at de kan søke midler der for å dekke pensjonsordningen. Det vil da bli gratis for de, men selv dette sa de nei til, sier Rysst.

Forbereder nedstengning

Også administrerende direktør i OLF, Gro Brækken, forbereder seg på en rolig kveld frem mot midnatt.

- Vi vet ikke om departementet vil gjøre noe, så vi forbereder uansett nedstegningen fra midnatt som planlagt, sier Brækken til E24 mandag kveld.

Brøkken gjør det klart at heller ikke OLF vil ta noe initiativ til dialog:

- Vi satt i forhandlinger i 13 timer natt til søndag. Nå har vi ikke noe mer å snakke om. Vi kan ikke gi etter på dette siden vi har et samfunnsansvar. OLF kan ikke bidra til lønninger og ordninger som går på tvers av det vi har i resten av samfunnet.

- SAFE mener at de har gitt dere et gratistilbud.

-Dette er overhode ikke noe gratistilbud og dette avviser vi absolutt. Hun har funnet et fond med mye penger, da er det vel bare naturlig at hun vil begynne å bruke av det.

Prinsipper

Brækken mener dette dreier seg om prinsipper.

- Dette fondet er en del av sokkelavtalen. Vi kan ikke tariffeste en pensjonsordning som går på tvers av intensjonene i pensjonsreformen og villet politikk fra regjeringen, sier Brækken.

Med null kontakt mellom partene så er det nå bare arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som kan forhindre en konflikt som vil koste selskapene og samfunnet 1,8 milliarder kroner i døgnet.

Våpenet Bjurstrøm har er tvungen lønnsnemnd, og det gjenstår å se om, eventuelt når, statsråden vil bruke det.

LES OGSÅ:

Publisert: