Gjenopptar gassflyten til Europa etter eksplosjon

Det strømmer igjen gass til det vinterkalde europeiske markedet etter gårsdagens fatale eksplosjon i Østerrike.

ULYKKESSTEDET: Bildet viser Baumgarten an der March i Østerrike etter at en eksplosjon i går rystet anlegget.
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble OMVs gassanlegg i Baumgarten utenfor Wien rammet av en eksplosjon. Én person mistet livet, flere ble skadet og transporten av blant annet russisk gass til flere europeiske land stoppet opp.

Onsdag opplyser imidlertid OMV at de før midnatt klarte å redirigere gassflyten, og dermed gjenopprette leveransene til Italia, Tyskland og Ungarn.

– Vi var i stand til å gjenoppta virksomheten for alle transitt-ruter før midnatt i går, og alle disse rutene er nå hundre prosent operasjonelle, sier administrerende direktør Harald Stindl i datterselskapet Gas Connect Austria i et intervju gjengitt av Bloomberg.

Les også

Gasseksplosjon gir strømpris-sjokk: – Det verst tenkelige tidspunktet

Knutepunkt

OMV og politiet skal nå etterforske hva som var årsaken til eksplosjonen. Ifølge Stindl kan den være relatert til skifte av et nytt filtreringssystem på anlegget.

Gassprisene skjøt i været da omfanget av Baumgarten-hendelsen ble kjent. Denne kom da på toppen av problemer med rørledningen fra Forties, strømstans på Troll og i en periode med vintervær i Europa.

Baumgarten er en av de største innfartsårene for russisk gass til Europa, og i tillegg mottar anlegget gass fra Norge og en rekke andre land.

Én tidel

Anlegget transporterer omtrent én tidel av all gass som brukes på det europeiske markedet. Ifølge Karen Sund i Sund Energy går det normalt fire-fem milliarder kubikkmeter med gass gjennom anlegget hver måned.

Eksplosjonen førte til at Italia i går påberopte seg en «nødsituasjon».

Les også

– Det verst tenkelige tidspunktet

Les også

Italia erklærer nødssituasjon etter gasseksplosjon

Les også

Flere skadd i eksplosjon ved gassanlegg i Østerrike

Publisert:

Her kan du lese mer om