USA kan nå 10 millioner fat per dag: – Et super-comeback

USAs oljeproduksjon kan passere 10 millioner fat per dag i løpet av neste år, tror landets energiadministrasjon EIA. Et super-comeback, mener analytiker.

SPÅR ØKNING: USAs oljeproduksjon når nye høyder neste år, spår energiadministrasjonen EIA i en fersk rapport. Trolig overstiger USAs produksjon 10 millioner fat per dag i fjerde kvartal 2018. Bildet viser en oljebrønn nær Tioga i Nord-Dakota.
Publisert:

USA har produsert olje siden Edwin Drake gjorde det første kommersielle oljefunnet i Titusville, Pennsylvania i 1859.

Men landets årlige produksjon nådde toppen i 1970 med en produksjon på 9,64 millioner fat per dag, etter å ha oversteget 10 millioner fat per dag i noen få enkeltmåneder, men ikke over tid.

Bare gigantene Russland og Saudi-Arabia har hatt en årlig produksjon på mer enn 10 millioner fat.

Men nå kan USA være på vei mot nye høyder, ifølge landets egne myndigheter.

I fjerde kvartal 2018 vil oljeproduksjonen i USA trolig igjen passere ti millioner fat per dag, drevet av kraftig vekst innen skiferolje, spår energiadministrasjonen EIA i en ny rapport.

Og neste år knuser USA sin gamle årlige produksjonsrekord fra 1970, tror EIA.

– Det er jo et super-comeback, sier Nordea Markets-analytiker Thina Saltvedt til E24.

Frem til 2008 ble produksjonen i USA halvert til rundt 5 millioner fat per dag fra toppnivået. Men nå nærmer den seg igjen rekorden, takket være teknologiske fremskritt som «fracking» som gjør det lettere å utvinne skiferolje.

I den ferske rapporten fra EIA spår organisasjonen at USAs produksjon vil stige til 9,2 millioner fat per dag i snitt i år, og videre til 9,9 millioner fat per dag i snitt neste år. Dermed passerer den sin gamle årsrekord fra 1970.

Les også

Rapport-rush kan gi oljepris-svingninger

Kan nå 10 millioner fat

I fjerde kvartal 2018 vil produksjonen i snitt være på hele 10,12 millioner fat per dag, skriver EIA.

Ifølge offisielle data har landets produksjon altså vært over 10 millioner fat per dag tidligere, men bare så vidt, nemlig i oktober og november 1970.

– USAs produksjon var jo lenge på vei ned. Har vi sett et lignende comeback noen gang?

– Dette har overrasket absolutt alle, den raske veksten i skiferproduksjonen siden 2008. Det var ingen som hadde drømt om at den skulle øke så raskt. Og nå har de også fått ned kostnadene mye mer enn man hadde trodd, sier Saltvedt.

Les også

Bank skrur ned oljeprisanslagene: Opecs plan fungerer ikke som planlagt

– De er optimistiske

EIAs prognoser for neste år er oppjustert fra en tilsvarende rapport i mars, hvor organisasjonen spådde en oljeproduksjon som i snitt skulle ligge på 9,7 millioner fat neste år.

– De er optimistiske, sier Saltvedt.

– Men så langt har skiferproduksjonen i USA overrasket oss gang på gang, og det ser ut til at den kan gjøre det igjen, sier hun.

Men en så kraftig økning som det EIA ser for seg, kan føre til et økende press nedover mot oljeprisen, tror Nordea-analytikeren.

– Fortsetter skiferproduksjonen å stige i dette tempoet, så vil det legge et press på prisen, sier Saltvedt.

EIA sier at oljeselskapene i USA har økt pengebruken i det siste. Investeringene i 44 landbaserte oljeselskaper økte med 4,9 milliarder dollar eller 72 prosent fra fjerde kvartal 2015 til samme kvartal i fjor, ifølge rapporten.

STIGENDE TREND: EIAs anslag på USAs oljeproduksjon i perioden 2016-2018.

Tror på raskere vekst

WTRG Economics-analytiker James Williams tror produksjonen kan stige enda raskere enn det EIA spår.

– Den viktigste driveren er veksten i skiferproduksjon, sier han.

– Vi kan lett nå 9,9 (millioner fat per dag) innen april. Jeg tror snittet for neste år bør bli over 10 millioner fat per dag med mindre oljeprisen kollapser, sier han ifølge Marketwatch.

Produksjonen falt i fjor

Oljeproduksjonen i USA falt 5,8 prosent i fjor til 8,87 millioner fat per dag.*

(*Artikkelen er endret, fordi den tidligere feilaktig oppga at USAs oljeproduksjon falt til 8,39 millioner fat i fjor, og viste til et tall som ikke omfattet hele oljeproduksjonen.)

Årsaken til fallet var særlig at prisene falt sammenlignet med året før. I begynnelsen av 2016 falt Brent til under 30 dollar fatet, før den begynte å stige igjen.

Etter at medlemmer og ikke-medlemmer av Opec i høst forpliktet seg til å kutte oljeproduksjonen, har oljeprisen steget til et nivå på over 50 dollar fatet.

Nå er USAs oljeprodusenter tilbake på sporet, og riggantallet stiger.

Dermed vil også oljeproduksjonen stige kraftig, ifølge EIA.

Veksten EIA spår i produksjonen fra fra 2016 til 2017 tilsvarer nesten 4 prosent, mens veksten neste år tilsvarer over 7 prosent.

Les også

Analytiker om oppgang i oljeprisen: – Syria er ikke det viktigste akkurat nå

Spår 57 dollar fatet

EIA gjør ikke store endringer i forventningene til oljeprisene.

Brent kostet 52 dollar fatet i forfjor og 43 dollar fatet i fjor, og i år forventer EIA at Brent vil ta seg opp til 54 dollar fatet.

Oljeprisen gjorde en liten dump i mars, og lå i snitt på 52 dollar fatet, men prisen har nå tatt seg opp igjen og ligger tirsdag kveld rundt 56 dollar fatet.

Til neste år vil stigningen fortsette til 57 dollar fatet, tror EIA.

STIGENDE TREND: Oljeproduksjonen i USA nådde toppen i 1970 med 9,64 millioner fat per dag, men i noen enkeltmåneder var den over 10 millioner fat per dag. Frem til 2008 ble den halvert, men så gjorde teknologiske fremskritt at produksjonen har tatt seg opp igjen. Neste år setter USA ny rekord på 9,9 millioner fat per dag, tror EIA.
Les også

Rapport-rush kan gi oljepris-svingninger

Les også

– Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå

Les også

Danske Bank jekker ned oljeprisestimatene

Publisert: