Schlumberger kutter 11.000 nye stillinger

Oljeservicegiganten Schlumberger leverte bedre resultater enn ventet og lover utbytte til aksjonærene, samtidig har de kuttet tusenvis av nye stillinger.

- TVUNGET TIL Å TA GREP: Paal Kibsgaard varsler nye tiltak for å oppveie for nedskjæringene i oljebransjen. Arkivbilde.
Publisert:

Schlumberger, som ledes av nordmannen Paal Kibsgaard, har valgt å kutte 11.000 nye stillinger i kvartalet som gikk.

– Til tross for de detaljerte forberedelsene vi gjorde i fjerde kvartal, har det plutselige aktivitetsfallet (...) tvunget oss til å ta flere grep i kvartalet. Dette inkluderer den vanskelige beslutningen om å gjøre nye reduksjoner i arbeidsstyrken vår, skriver Kibsgaard i kvartalsrapporten for første kvartal, som ble offentliggjort torsdag kveld norsk tid.

Det innebærer ifølge selskapet at man nå har kuttet arbeidsstokken med rundt 15 prosent fra toppen i tredje kvartal i fjor. Schlumberger varslet at de kuttet 9.000 stillinger så sent som i midten av januar, da regnskapet for fjerde kvartal 2014 ble presentert. Siden den gang har de altså satt i gang nye kutt.

Totalt har selskapet rundt 120.000 ansatte, ifølge den siste kvartalsrapporten.

Schlumberger gjør nå det samme som en rekke andre oljeserviceselskaper gjør verden over, blant dem Halliburton, Baker Hughes, Aker Solutions, Aibel og andre.

Oljeselskapene, som er disse selskapenes kunder, strammer nå hardt igjen på pengebruken, både internt og eksternt. Det kraftige fallet i oljeprisen har satt i gang en omfattende kuttprosess over hele linjen i bransjen.

Kraftig fall i pengebruken

– Det største fallet i E&P-investeringer (investeringer i leting og produksjon hos oljeselskapene, journ.anm.) skjer i Nord-Amerika, hvor pengebruken for 2015 er ventet å falle med mer enn 30 prosent, skriver Kibsgaard.

Globalt mener selskapet at nedgangen vil være på omtrent halvparten av det man vil se i Nord-Amerika.

Schlumberger-sjefen mener at tidspunktet for når aktivitetsnivået på land i USA vil begynne å bedre seg igjen vi bli skjøvet ut i tid, ettersom det bygger seg opp uferdige brønner, og markedet for re-fracturing ekspanderer.

– Vi forventer også at innhentingen av aktivitetsnivået vil havne under de nivåene vi har sett tidligere, og derav vil vi få en forlenget periode med svake priser.

Bedre resultat enn ventet

Selskapet leverte et justert resultat per aksje på 1,06 dollar i første kvartal, noe som er over analytikernes gjennomsnittsforventning på 96 cent per aksje, ifølge tall fra Associated Press.

Omsetningen på 10,25 milliarder dollar var imidlertid noe under den forventede omsetningen på 10,67 milliarder dollar.

Selskapet skriver i en egen uttalelse at det 10. juli vil bli utbetalt et utbytte på 50 cent per aksje til aksjonærer per 3. juni.

– Schlumbergers omsetning falt 19 prosent kvartal-til-kvartal drevet frem av en alvorlig nedgang i landaktiviteten i Nord-Amerika og tilhørende prispress. Den internasjonale virksomheten ble påvirket av redusert pengebruk hos kundene, i tillegg til sesongmessige effekter på den nordlige halvkule, samt fallet i den russiske rubelen og bolivaren i Venezuela, skriver Paal Kibsgaard.

Han sier at en fjerdedel av fallet i omsetningen skyldes valutaendringer og engangskostnader, mens resten skyldes nedturen i oljebransjen.

Hele kvartalsrapporten til Schlumberger finnes her (ekstern link).

Les også

– Må bare konstatere at vi ikke har vært gode nok

Les også

Analytiker om oljeprisen: – Det blir litt verre før det blir bedre

Les også

Terrorangrep i Jemen ga oljeprisen turbofart

Publisert:

Her kan du lese mer om