Analytiker tror oljeprisen kan falle til 30 dollar fatet

Neste år kan oljeprisen havne på 30 dollar fatet, tror DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus. Det vil være katastrofalt for Norge, mener han.

SPÅR OLJE I 30 DOLLAR: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus.
Publisert:

– En oljepris på 30 dollar fatet er mulig for 2016. Det er betydelig risiko for lavere oljepris enn vårt anslag på 65 dollar fatet for neste år, sier Kjus til Dagens Næringsliv.

Han legger til at en så lav oljepris vil legge mørke skyer over Norge.

– En oljepris på 30 dollar er helt katastrofalt for Norge. Vi ville ikke stengt ned eksisterende produksjon, men det hadde ikke kommet flere investeringer, sier han.

Det er valutasvekkelsen i Kina som bidrar til denne utviklingen, mener Kjus. Han tror Kina nå har som mål å enten stimulere økonomien, eller at det er snakk om å ta et steg på veien til en mer markedsdrevet økonomi.

Onsdag kostet et fat nordsjøolje rundt 49 dollar. For ett år siden lå oljeprisen på 105 dollar fatet.

Følg oljemarkedet i E24s aksjelive!

Kjus er ikke alene om å være pessimistisk med tanke på oljeprisen. Også Sebs råvareanalytiker Bjarne Schieldrop tror prisene kan bli lave fremover.

– Amerikansk skiferoljeproduksjon har holdt seg mye bedre enn ventet til tross for en lavere oljepris, og Opec-produksjonen har økt kraftig gjennom året som har gått, sa Schieldrup til E24 i starten av uken.

Seb har sine oljeprisestimater til revidering og venter å komme med ferske anslag til neste uke.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen varsler økt risiko for bråbrems i norsk økonomi som følge av den svake utviklingen i oljeprisen.

Les også

Flere hundre oljejobber ble borte i sommerferien

Les også

Opec-produksjonen på sitt høyeste på tre år

Les også

Venstre ber Støre snu om olje i nord

Publisert: