Vil støtte Freyr med 4 milliarder kroner
Statlig eide Eksfin vil støtte Freyr Battery sin gigafabrikk i Mo i Rana med 4 milliarder kroner. Onsdag legger næringsministeren frem Norges første batteristrategi.
Onsdag legger næringsminister Jan Christian Vestre frem regjeringens første batteristrategi hos Freyr Battery i Mo i Rana.
Du kan følge pressekonferansen i Mo i Rana direkte her.
– Norge skal bli en stor batterinasjon. Vi skal utvikle en lønnsom og bærekraftig industri, tiltrekke oss de store investeringene og gigafabrikkene, sier Vestre til E24.
– Industrien har potensial til å sysselsette flere titalls tusen personer, omsette for minst 90 milliarder kroner innen 2030 og gi store eksportinntekter, sier han.
Satser på gigafabrikk i Mo i Rana
Regjeringen anslår at behovet for statlige lån, garantier og egenkapital til det grønne industriløftet er anslått til 60 milliarder kroner frem mot 2025.
Først ut til å få en del av den kaken er batteriselskapet Freyr Battery.
Gjennom det statlige investeringsselskapet Eksportfinansiering Norge (Eksfin), vil regjeringen gi 4 milliarder i garantier og lån til byggingen av Freyr Battery sin gigafabrikk i Mo i Rana.
Freyr skriver selv i en pressemelding at det er en intensjonsavtale på lån og garantier inntil 400 millioner euro.
– Freyr Battery er den aktøren som har kommet lengst i Norge. De er allerede klar for pilotering. Det viktigste nå er å få i gang storskala produksjon, og det kan vi bistå med gjennom garantier og lån, sier Jan Christian Vestre til E24.
Det norske batteriselskapet Freyr, som ble børsnotert i New York i juli 2021, skal etter planen bygge batterifabrikker for 40 milliarder kroner i Mo i Rana.
– Det er en investering på 17 milliarder kroner. Det er vedtatt at det ska bygges i Mo i Rana. Det er industrihistorie som skrives her, sier Vestre.
Vestre forventer at denne gigafabrikken i første omgang vil skape rundt 600 arbeidsplasser i regionen.
Ser støtte i markedet
Giga Arctic, som den første gigafabrikken til Freyr skal hete, er nå vedtatt skal bygges i Mo i Rana.
– Vi ser nå støtte i markedet for gjeldsfinansiering for dette prosjektet på opp til 16 milliarder kroner. Vi venter å kunne ha en gjeldsgrad på prosjektet på 60–70 prosent, sier Torstein Dale Sjøtveit, styreleder i Freyr.
– Vi er svært stolte, sier han.
Freyrs nåværende estimater viser at selv med inflasjonspress, så vil de ha 50 prosent lavere investeringer per installert kapasitetsenhet.
– Det gjør at vi er langt mer kapitaleffektive enn noe annet anlegg i verden, sier Freyr-sjef Tom Jensen.
Deskal drive dette anlegge i Mo med drøyt 600 mennesker.
– Det betyr at vi vil produsere 200 prosent flere batterier per ansatt en konvensjonelle anlegg, sier Jensen.
Vil satse på hele verdikjeden
I strategien kommer det frem at regjeringen har ambisjoner for hele batteriverdikjeden.
– Vi har de mineralene som trengs, vi har tre battericelleaktører, vi har anlegg for resirkulering for brukte elbilbatterier, vi er ledende på elbil ladere, ramser Vestre opp.
Regjeringen satser også på å knytte tettere samarbeid med EU.
Markedsfører Norge
Strategien skal også fungere som en markedsføring av Norge som en vertsnasjon for de store investeringene det vi skal vise andre nasjoner, sier Vestre under pressekonferansen.
– Den kommer til å bli oversatt til andre språk. Vi trenger noe som forteller hvorfor de investorene skal komme til Norge, sier han.