Bellona-Hauge om klimatoppmøte: – Jeg er litt optimist

Det er under to uker til COP26 – klimatoppmøtet som omtales som «det viktigste siden Parisavtalen» i 2015. – Jeg har forhåpninger om at vi får et nytt momentum.

Bellona-Hauge er klar for å kjempe for sterkere klimamål.
Publisert: Publisert:

Fra slutten av oktober og frem til midten av november er det duket for klimatoppmøtet i Glasgow i Skottland.

– Møtet blir på mange måter det viktigste klimamøtet siden Parisavtalen, sier Georg Børsting, Norges klimaforhandler.

I 2015 skrev delegater fra verdens 195 land under på Parisavtalen og forpliktet seg dermed til å redusere klimagassutslipp så raskt som mulig.

Et av hovedmålene i Parisavtalen er å holde økningen av gjennomsnittstemperaturen til under 2 grader, helst til 1.5 grader.

Les på E24+

Slik kan et av Vestlandets største klimagass­utslipp bli historie

Det er mål som det kan bli vanskelige å nå uten umiddelbare og raske utslippsreduksjoner i stor skala, ifølge forskere bak FNs siste klimarapport.

Det er derfor knyttet store forventninger til klimatoppmøtet om to knappe uker.

Nytt momentum

Én av dem som velger å holde seg positiv, er Frederic Hauge, som leder miljøstiftelsen Bellona. Det er 29 år siden han deltok på sitt første klimatoppmøte.

– Jeg har forhåpninger om at vi får et nytt momentum, sier han og trekker frem den nye delegasjonen fra USA.

Han får støtte av Henrik Hallgrim Eriksen fra Klima- og miljødirektoratet.

– USA er tilbake, sier han. Eriksen er Norges forhandlingsleder i klimaspørsmål.

USAs klimautsending John Kerry blir trukket frem som en viktig aktør. Sammen med Biden-administrasjonen har han blant annet lansert et globalt initiativ kalt «First Movers Coalition». Norske Yara og danske Ørsted er blant utvalgte selskaper som skal bidra til å sette fart på omstillingen av sektorer som er vanskelig å avkarbonisere.

Slik kan klimaforhandlinger se ut. Georg Børsting (øverst til høyre) mener toppmøtene er nødvendige for å utveksle erfaringer mellom land, og for å komme videre med nødvendige klimasamarbeid.

Flere klimaløfter

I år skal FN-landene for første gang melde inn nye mål til Parisavtalen, og det er ventet at alle vil øke ambisjonene og kutte større utslipp fremover.

Det britiske vertskapet har gått i bresjen for å få land og finansinstitusjoner til å slutte med internasjonal støtte til fossile energiprosjekter. Storbritannias regjering avsluttet selv i april i år all direkte støtte til utvinning, produksjon, transport og raffinering av råolje, fossil gass eller kull internasjonalt.

President Joe Biden har lovet at USA vil doble sin klimafinansiering, noe som ifølge ham vil gjøre USA verdensledende på klimafinansiering.

Kina vil trappe opp støtten til grønne prosjekter og vil ikke lenger bygge ut nye kullkraftverk i utlandet, noe som ble omtalt som «den beste klimanyheten på mange år».

EU har strammet til sine kuttmål til 55 prosent innen 2030, og Norge har økt målet fra 40 til mellom 50 og 55 prosent for samme periode. Det har dog nylig blitt klart at norske utslippsmål er utenfor rekkevidde på grunn av en regnefeil og en utilstrekkelig klimaplan.

Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen (til høyre) mener USA kan gjøre en betydelig forskjell under klimatoppmøte i Glasgow.

Dårlig stemning

Tidligere statsminister Erna Solberg har uttalt at det er «påtagelig dårligere stemning» foran den kommende klimakonferansen.

Løftet fra de rikeste landene i Paris var å komme opp med 100 milliarder dollar hvert år fra 2020 for å betale for internasjonale klimatiltak. Men pengene har ifølge Solberg ikke kommet – selv om hun legger til at Norge, Norden og EU har levert.

I forkant av COP26 har flere klimaorganisasjoner bedt om at høstens klimatoppmøte utsettes. De frykter at vaksinemangel vil sette flere land på sidelinjen.

– Britene har lovet å lage et inkluderende klimatoppmøte. Vi jobber med å tilby vaksiner til delegater fra utviklingsland, sier Richard Wood, Storbritannias ambassadør i Norge.

Det er ventet at 20.000 ministere, aktivister og toppledere fra verden over kommer til Glasgow for å hamre inn hvordan de mener verden skal bekjempe klimaendringene.

«Litt optimist»

Bellona-Hauge håper at toppmøtet kan føre til en videreføring og en konkretisering av Parisavtalen, og at det blir startskuddet for et kappløp mot klimamålene i 2030.

Er du fortsatt optimist etter 29 år med klimatoppmøter?

– Jeg er litt optimist, ellers hadde jeg ikke holdt på med det jeg holder på med, sier han.

– Men jeg lager meg ikke så mange forventninger. Jeg prøver å holde meg realistisk og se på hvor vi kan endre noe, sier Hauge.

Les også

Statsbudsjettet viser at klimamål er utenfor rekkevidde: – Gjenstår et stort gap

Publisert: