Tar ikke ansvar for kundenes utslipp: – Det er helt uaktuelt

Equinor setter seg nye klimamål som også omfatter utslippene fra kundenes bruk av olje og gass, men tar ikke ansvar for utslippene. – Det er helt uaktuelt, sier konsernsjef Eldar Sætre.

NYE MÅL: Equinor vil ta med kundenes utslipp når selskapet måler karbonintensitet, men vil ikke ha noe ansvar for utslipp de ikke står for selv. Her er konsernsjef Eldar Sætre (t.v.), konserndirektør Pål Eitrheim og finansdirektør Lars Christian Bacher på Equinors kapitalmarkedsdag i London torsdag.
Publisert: Publisert:

Klimaaktivister har ventet på at Equinor skulle følge etter aktører som Shell og Repsol og sette klimamål som ikke bare inkluderer utslippene fra egen produksjon, men også utslippene fra bruken av oljen og gassen.

Selskapet meldte torsdag om at det vil halvere karbonintensiteten innen 2050, målt per enhet produsert energi, og at regnestykkene deres også vil inkludere utslippene fra kundenes bruk av olje og gass.

Karbonintensiteten skal reduseres gjennom økt vindkraftproduksjon, større andel gass og mindre andel olje i selskapets produksjon, samt tiltak som karbonfangst og ulike kompensasjonsmekanismer, det vil si å betale for andre former for utslippsreduksjoner.

Les også

Setter også mål for kundenes utslipp: Slik er Equinors nye klimaplan

– Tar ikke ansvar

Equinor-sjef Eldar Sætre avviser likevel at han med dette tar ansvar for kundenes utslipp, som blant annet skjer gjennom bruk av drivstoff i biler og fly eller av gass til oppvarming og matlaging.

– Det er viktig å forstå hva vi egentlig sier. Det var veldig mye på generalforsamlingen om at vi skal ta ansvar for det, og det er helt uaktuelt, sier Sætre til E24.

– Vi tar ikke ansvar for utslippene som andre har, men vi sier at det er viktig for oss å forholde oss til hvordan energivirkeligheten faktisk ser ut der ute, og utforme vår portefølje på en slik måte at vi er konsistente med Parismålene, sier konsernsjefen.

REGNES MED: Dette er faktorene som regnes med når Equinor skal regne ut sin karbonintensitet.

Fornøyd med Equinors grep

Det var den nederlandske organisasjonen Follow This som på Equinors generalforsamling i fjor foreslo at selskapet skal sette klimamål som også inkluderer kundenes utslipp. Det avviste Equinor, og forslaget ble stemt ned, med støtte fra majoritetseieren, den norske stat. Men 12 prosent av de private eierne stemte for, ifølge Follow This.

Mark van Baal i Follow This er fornøyd med Equinors grep.

– Equinors endring viser nok en gang at en liten gruppe ansvarlige investorer kan drive frem endringer, sier van Baal.

– Det ser ut til at Equinor hørte budskapet høyt og tydelig, sier han.

Les også

Equinor-sjefen etter milliardraset: – Vi tåler veldig lave oljepriser

Vil gjenta forslaget

Blant dem som stemte for Follow This-forslaget på generalforsamlingen var flere av Nederlands ti største investorer, og den britiske kirken, ifølge van Baal.

Han vil nå gjenta et lignende forslag under årets generalforsamling i Equinor, om å gå enda lenger i å inkludere kundenes utslipp i selskapets klimamål.

– I dag applauderer vi Eldar Sætre for å hoppe over sin egen skygge, og vil oppmuntre Equinor til å ta det andre og tredje steget, sier van Baal.

Les også

Equinor-sjefen har ingen planer om å splitte selskapet: – Det skal vi absolutt ikke

– Tar ansvar for egne utslipp

Men Sætre understreker at selskapet ikke tar ansvar for utslippene fra bruken av olje og gass, selv om selskapet teller med disse utslippene.

– Det gjør vi ikke, på ingen måte. Vi tar ansvar for våre egne utslipp og reduserer dem, men her er det snakk om hvordan vi tilpasser porteføljen vår for å sikre at vi har en forretningsmodell som står seg gjennom energitransformasjonen. Men det er noe annet enn utslipp som vi tar ansvar for, sier han.

I 2018 slapp Equinor ut rundt 15 millioner tonn CO₂-ekvivalenter gjennom produksjon av olje og gass, men inkludert kundenes utslipp (såkalt Scope 3) var de samlede utslippene på 314 millioner tonn, ifølge selskapets bærekraftsrapport for 2018.

Les også

Resultatfall for Equinor etter lavere priser

Teller med CO₂-lagring for andre

Når det gjelder Equinors regnestykker for å halvere karbonintensiteten, så inkluderer det en rekke faktorer.

Blant annet vil selskapet telle med den CO₂-en det har planer om å lagre for en rekke europeiske industriselskaper.

– Det er liksom en del av denne metodikken som alle bruker. Du ser at skal verden lykkes, må du ta ut CO₂ og lagre det eller ta det ut på andre måter, og også skogplanting eller andre måter. Så det er en del av hvordan man adresserer hele energibildet, og en del av verktøykassen vår også, sier Sætre.

– Men vi er tydelig på at det primære for oss er porteføljen vår og de forretningsmessige tingene vi gjør. Det er måter å kompensere på, men det må være effektive mekanismer hvor vi vet at pengene faktisk går til karbonreduserende tiltak, legger han til.

Les også

Equinor øker utbyttet igjen og planlegger økte investeringer

Publisert: