Disse feltene skal levere Equinors vekst
Equinor skal øke olje- og gassproduksjonen med tre prosent årlig fra et rekordhøyt nivå. Dette er gigantprosjektene som skal levere veksten mellom 2019 og 2025.
LONDON (E24): – Equinor har brukt nedturen godt, sier konsernsjef Eldar Sætre fra scenen ved åpningen av selskapets kapitalmarkedsdag i London onsdag.
Han påpeker at selskapets prosjekter har blitt forenklet og at Equinor og leverandørene jobber smartere og billigere. Dét gjør porteføljen mer robust enn for noen år siden.
Fra talerstolen i London forteller Equinors ledere hvordan selskapet skal øke produksjonen med tre prosent årlig fra 2019 til 2025, fra rekordhøye 2,11 millioner fat per dag i 2018 og et omtrent uendret nivå i 2019.
Et av de viktigste prosjektene er selvsagt fase én av kjempefeltet Johan Sverdrup som kommer i produksjon i november 2019, men i tillegg kommer også Mariner-feltet på britisk sokkel i år, og fase to av Peregrino-feltet i Brasil neste år.
Deretter kommer fase tre av Troll-feltet og utvidelsen av Snorre-feltet i 2021, og Johan Castberg i Barentshavet og fase to av Sverdrup-feltet i 2022.
I tillegg har selskapet planer om å godkjenne utbyggingen av kjempefeltet Carcará i Brasil og felt som Bay du Nord i Canada og dypvannsfunnet North Platte i USAs del av Mexicogolfen en gang mellom 2022 og 2025.
Les mer om Equinors planer:
- Equinor-sjefen om oljeprisen: – Kommer til å svinge veldig mye
- Equinor-sjefen om resultatbommen: – Mister fem dager med 85 dollar fatet
- Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre
- Equinor vil investere mer og øke utbyttene med 13 prosent
- Svakere enn ventet fra Equinor
- (+) De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019
Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel
– Må finne noe stort
Mange bransjefolk har uttrykt bekymring for at det mangler større prosjekter på norsk sokkel etter 2022. I Equinors oversikt ligger det så langt bare inne felt som Peon, Grand og Krafla på listen over prosjekter som vurderes utbygd mellom 2022 og 2025.
– De store prosjektene er fullført da, men vi har veldig mange andre prosjekter, modifikasjoner, oppgraderinger av eksisterende aktiviteter, nye tiebacks, nye selvstendige utbygginger, de er mindre men det er mange av dem, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor til E24.
– Så det er veldig mye å jobbe med, men de store prosjektene, der må vi finne noe stort. Noe større, sier Sætre.
Dette er prosjektene Equinor planlegger (saken fortsetter under figuren):
Investerer i vindkraft
Selskapet har de siste årene bygget ut en rekke større havvindprosjekter, som Sheringham Shoal og Dudgeon i Storbritannia, i tillegg til et mindre, men viktig prosjekt som verdens første flytende havvindpark, Hywind Skottland.
I 2019 ferdigstiller selskapets partner Eon havvindprosjektet Arkona i Tyskland og solprosjektet Guanizul i Argentina.
Det norske energiselskapet vurderer også flere fornybarprosjekter etter 2022, særlig større vindprosjekter til havs som britiske Dogger Bank, Hywind Tampen i Norge og vindprosjektet Empire i USA.
Konsernsjefen understreker at vindprosjektene må være lønnsomme, men peker også på at mange fornybarprosjekter har mer stabile inntekter enn oljen, hvor prisen kan variere svært mye fra år til år og kvartal til kvartal.
– Du må også ta hensyn til den stabile avkastningen, det er en annen risikoprofil på vind. Da er ti prosents avkastning er veldig konkurransedyktig, sa Eldar Sætre på Equinors kapitalmarkedsdag i London onsdag.
Hør E24-podden om Equinors fornybarsatsing: Oljeselskapene skal knekke fornybarkoden
Lønnsomme på lavere oljepris
Allerede før oljeprisfallet i 2014 satte Equinor i gang med forbedringer fordi kostnadene i bransjen ikke var bærekraftige.
Sammen med oljeprisfallet i 2014–2016 har det bidratt til at prosjektene som nå skal bygges ut trenger en mye lavere oljepris enn de prosjektene som ble vurdert satt i gang i perioden hvor oljeprisen var på over 100 dollar fatet.
Selskapets planer vil levere opptil seks milliarder fat fra prosjekter med forventet produksjonsstart innen 2025. Disse feltene er i snitt lønnsomme ved en oljepris på 30 dollar fatet, eller under halvparten av dagens oljepris på 61 dollar fatet.
Selskapet har jobbet hardt for å få ned kostnaden. Ifølge finansdirektør Lars Christian Bacher har Equinors ikke-godkjente prosjektene blitt syv milliarder dollar mer verdt enn de var i 2017, gitt en oljepris på 70 dollar fatet.
Selskapet jobber også videre med kostnadene.
– Prosjektene våre vil bare bli godkjent når verdien er så høy som den kan bli, sier Bacher.
Flere produksjonsskip
Det er ennå ikke klart hva Carcará-feltet vil koste, ifølge prosjektdirektør Anders Opedal i Equinor. Han sier selskapet jobber sammen med leverandørene for å finne ut hvordan feltet skal bygges ut.
– Vi har jo noen anslag, men det er ikke anslag vi har gått ut med ennå, sier Opedal til E24.
– Dere venter at Bay du Nord i Canada kan produsere fra 2025. Når kommer utbyggingsplanen?
– Si 2021. Tidsløpet er ikke helt lagt, for vi er på samme status som på Carcará, i tidligfasen. Men vi jobber aktivt. Dette er et krevende miljø, så den typen FPSO (produksjonsskip, journ.anm.) vi bygger i Brasil kan vi ikke bruke i Canada, sier Opedal.
Selskapet valgte et flytende produksjonsskip som løsning på Johan Castberg-feltet i Barentshavet, og sammen med andre løsninger har selskapet halvert kostnadene for den utbyggingen. Nå forsøker selskapet å gjenta suksessen på andre prosjekter.
– Vi gjenbruker nå veldig mye av de løsningene som vi har. Det var grunnen også til at vi kjøpte Rosebank. Da vi sammenlignet løsningene på Rosebank med løsningene på Castberg så vi veldig mye likheter, sier Opedal.