– Kronen ligger i Opecs hender
Akkurat nå avhenger kronens vei videre svært mye av hva oljekartellet Opec bestemmer seg for på et møterom i Østerrike.
Denne uken er det mer enn gjennomsnittlig hektisk møtevirksomhet på gang i Wien, den østerrikske byen der oljekartellet Opec har sitt hovedkvarter.
Denne møtevirksomheten har stor betydning for hva som skjer med den norske kronen, skriver DNB Markets valutaanalytiker Magne Østnor tirsdag.
– Kronen er i Opecs hender, skriver Østnor i et notat.
Årsaken til det er at utfallet av Opecs møter vil kunne ryste oljeprisen - som igjen vil kunne ryste den norske kronen.
Målet for Opecs toppmøter i Wien denne uken er helt klart: Organisasjonens medlemmer skal inngå en bindende avtale om at deres samlede oljeproduksjon skal kuttes fra dagens nivå, og fryses på 32,5 millioner fat olje per dag.
Kan få store oljeutslag
Formålet med det er å stabilisere tilførselen av olje i det internasjonale oljemarkedet, slik at oljeprisene igjen kan stige til nivåer som gjør det lettere å tjene penger. Et fat Nordsjøolje koster nå cirka 47 dollar - det er cirka 70 dollar mindre enn de prisene man var vant til for et par år siden.
Hvis de blir enige, mener analytikere at oljeprisen kan stige med alt fra 13 til 20 dollar per fat på kort tid. Hvis de ikke blir enige, mener mange at den kan falle rundt 10 dollar, eller mer.
Og det er her kronens skjebne avgjøres.
Fordi Norge er en økonomi som er så avhengig av oljenæringen, både i form av arbeidsplasser og inntekter til næringslivet, men ikke minst hvordan de offentlige budsjettene er finansiert ved hjelp av oljepenger, er kronens styrkeforhold til andre valutaer uløselig knyttet til oljeprisen.
Analytiker: Saudi-Arabia forbereder oljemarkedet på «no deal»
– Todelte utsikter
Når oljeprisen stiger, styrkes kronen og varer og tjenester fra utlandet blir billigere for nordmenn. Når oljeprisen faller, svekkes kronen og norske eksportører blir glade samtidig som utenlandsferien for mang blir litt mindre festlig.
I en situasjon som nå, der ett enkelt vedtak fra Opec vil sende oljeprisen hardt i den ene eller den andre retningen, er det avgjørende for om kronen vil ta en annen kurs.
Østnor skriver at det er flere andre forhold enn Opec som i disse dager egentlig svekker kronen litt.
– Men hvis Opec inngår en avtale på onsdag, kan oljeprisen overskygge disse negative faktorene. Dermed er utsiktene for kronen akkurat nå todelte og tungt avhengige av Opec, skriver Østnor.
En euro koster akkurat nå 9,07 kroner.
Forrige gang Opec kuttet produksjonen falt oljeprisen ni dollar
Blir det avtale?
Det store spørsmålet er da om det blir en avtale i Wien.
Til tross for at Opec-landene har forberedt seg i månedsvis, viser Opecs historikk og flere signaler de siste dagene at det slettes ikke er sikkert at de blir enige.
DNB Markets oljeanalytikere mener organisasjonen kommer til å kutte, skriver Østnor i sin rapport. Det vil dytte prisene på olje opp mot 60 dollar per fat før nyttår - og kronen vil kunne styrkes i tråd med dette. I motsatt fall, altså ingen produksjonskutt fra Opec, vil prisene falle ned mot, eller forbi, 40 dollar.
Basert på denne bakgrunnen råder DNB Markets både selskaper og investeringsfond til å ta grep for å sikre seg mot risiko.
Falt ni dollar etter forrige kutt
Klarer Opec å bli enige om å kutte i oljeproduksjonen er det ikke sikkert at det vil føre til den oljeprisoppgangen mange forventer.
Bloomberg har gravd litt i historien og sett på hva som skjedde med oljeprisene forrige gang Opec annonserte produksjonskutt.
Det skjedde 17. desember 2008 da oljeprisen hadde falt som en sten fra den historiske topp-prisen i juli samme år på 147,27 dollar.
På råvarebørsen i New York falt prisen med hele ni dollar på tre dager etter at Opec-møtet var ferdig.
Og to måneder senere var prisen forsatt under nivået fra før Opec-møtet før den klarte å bryte opp gjennom 50 dollar per fat for godt i mai 2009, ifølge Bloomberg.
Problemet var for så vidt ikke det Opec ble enige om. Problemet lå i troverdigheten.
For uttalelsen Opec kom med like før jul i 2008 mistet sin troverdighet da det viste seg at oljekartellet opererte med eldre produksjonskvoter og at detaljer om hvor mye det enkelte Opec-land skulle kutte først ble lekket ut noen dager senere.
Det svekket tilliten til at Opec faktisk ville gjennomføre produksjonskuttene de var blitt enige om.