Første gang på 60 år: Nå er USA netto gasseksportør

I år og neste år vil USA være netto eksportør av gass for første gang på 60 år, ifølge EIA. Det bidrar til globalt overskudd på gass og lave priser, mener ekspert.

FLYTENDE GASS: USA bygger ut enorm kapasitet på eksport av flytende naturgass (LNG), og vil trolig bli verdens tredje største LNG-eksportør etter Australia og Qatar. Økt global gasshandel bidrar til lave priser, og gjør det mer attraktivt å importere gass. Dette er et australsk LNG-skip.
Publisert: Publisert:

I fjor var USAs gassimport rekordlav, etter å ha falt ni år på rad.

I år kommer landet til å være netto gasseksportør må for første gang siden 1958, ifølge energiadministrasjonen EIA.

– Det er ingen som hadde trodd dette for noen år siden. Da Norge besluttet å bygge ut gassfeltet Snøhvit, så var det hovedsakelig for å selge gassen som LNG til det amerikanske markedet, sier gassanalytiker Karen Sund i Sund Energy til E24.

– Det er viktig å huske på hvor raskt markedet kan endre seg. USA har tidligere importert både LNG fra hele verden og rørgass fra naboene Canada og Mexico – nå eksporteres det både LNG og rørgass til naboene, sier hun.

Det er altså nye tider i USAs gassmarked, med gass i massevis. Siden 2009 har USA vært verdens største gassprodusent, ifølge EIA.

I tre av de fem første månedene av 2017 har det også flommet mer gass ut av landet enn det som kom inn.

Eksporten av gass skjer hovedsakelig gjennom rør til Mexico og Canada, men også i økende grad i form av flytende naturgass (LNG) fra terminalene i Sabine Pass og snart også Cove Point, ifølge energiadministrasjonen.

Bygger eksportterminaler

Det er planlagt en mengde nye eksportterminaler for gass, som Cameron 1, 2 og 3, Freeport 1-3, Elba Island 1-10 og Corpus Christi 1 og 2, ifølge EIA.

Når disse terminalene er ferdige i 2020, vil USA sende uhorvelige mengder gass til importører i Europa, Afrika og Asia.

I 2020 vil landet bli verdens tredje største LNG-eksportør etter Australia og Qatar, ifølge EIA.

NETTO EKSPORTØR: USA blir netto eksportør av naturgass i 2017 og 2018, ifølge energiadministrasjonen EIA. Det vil si at landet selger mer gass ut av landet enn det kjøper fra andre land. Mye av gassen går gjennom rør til Mexico og Canada, men nye terminaler øker også landets kapasitet på LNG-tranport.

Kapasiteten matcher norsk gass

USAs kapasitet for LNG-eksport kan stige til hele 98 milliarder kubikkmeter allerede i 2020, sammenlignet med en kapasitet på 14 milliarder kubikkmeter ved utgangen av fjoråret, ifølge EIA.

Det er en massiv økning. Norges eksport av gass gjennom rør til Europa var i fjor på 109 milliarder kubikkmeter.

Les mer: Nytt rekordår for norsk gass

Les også

IEA vil ha mer norsk gass - tross lave priser: – Ingen dårlig deal for Norge

– Det er mye LNG-optimisme i USA. Mange aktører har investert i LNG-kapasitet for noen år siden, i troen på at de skal bli rike på å selge gass til Asia, men i stedet har de selv bidratt til at prisene er redusert, sier Sund.

– Australia og Qatar har også stor kapasitet innen LNG, og samtidig er det ledig mottakskapasitet både her og der. Men importen til Japan har ikke vokst så mye som ventet. Mange aktører forventet å tjene 18 dollar per MMBtu (millioner britiske varmeenheter) i Japan, men i stedet har prisen prisen falt til 5-6 dollar, sier hun.

Les mer: Vurderer norsk gassrør til Polen

ØKER KRAFTIG: Planer for eksporterminaler for LNG i USA.

Demper prisene i Europa

I juni fikk Polen levert sin første last med LNG fra USA. Fortsatt går det få LNG-laster fra USA til Europa, men tilgangen gjør at prisene dempes, mener Sund.

– Men alle vet at gass fra USA er et alternativ, og det påvirker prisen leverandørene i Europa kan ta, selv om det fysisk ikke leveres så mye amerikansk gass, sier hun

– Det er også med på å forsterke inntrykket om at det ikke er knapphet på gass, som også – i tillegg til lave oljepriser på noen kontrakter – gir lavere priser, sier hun.

– Hva er følgene for norsk gass?

– At det er mer gass på markedet, og at prisene er lavere – alle leverandører bidrar kollektivt til dette, sier Sund.

– Vil dette vedvare?

– Foreløpig ser tilbudet bare ut til å fortsette å øke, og prisene fortsetter å falle, sier hun.

Les mer: Denne prisen er nesten like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Les også

Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Kan dempe prisene

Hvis verden oversvømmes med opp mot 100 milliarder kubikkmeter amerikansk gass om noen år, vil det kunne dempe prisene.

Men det åpnes også nye markeder. I 2005 var det 15 land som importerte LNG, men nå er det 39 land som gjør det, og tallet ventes å øke med åtte nye land innen 2022, ifølge det internasjonale energibyrået IEA.

Økt global gasshandel og lavere priser bidrar til å kaste skygger over norske gassinntekter. Ifølge norskpetroleum.no falt eksportverdien av norsk gass 42 prosent fra 2012 til 2016, da den var på 161 milliarder kroner.

Les mer: Kan redusere norske gassinntekter: Global gasshandel øker kraftig

Les også

Kan redusere norske gassinntekter: Global gasshandel øker kraftig

Noe høyere USA-priser

Økt gasseksport fra USA hjelper isolert sett til å øke prisene på amerikansk gass.

– Når de eksporterer blir det litt mindre press på prisene hjemme. Men gassprisen i USA er fortsatt langt lavere enn alle andre steder, sier Sund.

For eksempel fikk norske Statoil 2,76 dollar per MMBtu for sin nordamerikanske gass i andre kvartal, en økning på 65 prosent fra samme periode året før (men noe ned fra første kvartal).

Statoils internasjonale del har også klart å snu negative tall til positive tall. I første halvdel av 2017 har utenlandsvirksomheten levert et justert driftsresultat på 1,15 milliarder dollar, mot minus 1,31 milliarder dollar i samme periode i fjor.

LAVERE IMPORT: USAs nettoimport av gass januar 1973 til mai 2017.
Les også

Global gasshandel øker kraftig

Les også

Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Les også

– Ingen dårlig deal

Publisert: