USA-oljen stupdykker

- Folk er i panikkmodus, sier analytiker.

FALLER: Prisen på amerikansk lettolje har ikke vært så lav siden februar etter betydelig fall onsdag ettermiddag. Her er en amerikansk oljetrader i New York.
Publisert:

Prisen på amerikansk lettolje faller over 4 prosent i onsdagens handel, mens prisen på nordsjøolje faller i overkant av 2 prosent.

Et fat amerikansk lettolje med leveranse i juli ble sist omsatt for 95,83 dollar per fat.

Dette er det laveste nivået for oljekvaliteten siden februar i år.

E24 Børs - Følg lettoljen

- Folk er i panikkmodus. Hvis ikke prisen holder seg her, så må du bare holde pusten mens prisen faller mot 90 dollar. Dette er et ekstremt viktig nivå for optimistiske investorer, sier Stephen Schork ved Villanova til Bloomberg.

Dollar-oppgang

På tross av de forholdsvis stabile fundamentale forholdene i oljemarkedet, er dagens fall trolig i all hovedsak forårsaket av opptøyene i Hellas og frykten for at en eventuell redningspakken skal gå i vasken.

Dette vil føre til at finansielle investorer i oljemarkedet trolig vil flytte sine penger ut av råvaren og inn i eksempelvis dollar.

Dollaren stiger forøvrig 2,76 prosent mot norske kroner, som også reflekterer dette.

Hellas-uro

Statsminister Giorgos Papandreou i Hellas tilbyr seg å gå av og foreslår en samlingsregjering der den konservative opposisjonen er med, ifølge statlig fjernsyn.

Dette gjøres i forsøk på å få i stand en enighet som er nødvendig for å sikre nye kriselån til Hellas.

Frykter tilbakefall i USA

Overraskende nedgang i produksjonen i New York-området øker frykten for nytt tilbakefall i USA.

Aktiviteten i industriproduksjonen har nemlig falt merkbart tilbake i New York-området i juni.Det viser nye tall fra Empire State-undersøkelsen som ble lagt frem av New York Federal Reserve onsdag.

Empire State-indeksen baserer seg på Federal Reserves undersøkelser i produksjonssektoren i New York-området. Negative målinger på indeksen er en indikator på fallende aktivitet i produksjonssektoren.

Ifølge rapporten falt en indeks som måler aktiviteten til negative 7,8 poeng i juni, ned fra 11,9 poeng i mai.

Dette er også noe som teller negativt på oljeprisen.

Lagrene trekker

Klokken 16.30 i dag publiserte det amerikanske energidepartementet de ukentlige oljelagertallene for de store oljelagrene i Cushing i Oklahoma.

Disse viste at olje lagret her hadde falt med 3,4 millioner fat fra sist uke, som var omtrent dobbelt så mye som markedet hadde ventet.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets kalte rapporten fra energidepartementet for «nøytral».

Les også

Stoltenberg lover Statoil nye områderBørsglede etter USA-tallHer tjener sjefen mestDNO oppjusterer reservene kraftig- En «perfekt storm» truer verdensøkonomienScott Kerr blir toppsjef i Sevan DrillingHellas felte Wall StreetNorges 100 største eksportbedrifter

Publisert: