Rec-tillitsvalgt: Frykter for hele næringen
Rec varsler flere mulige nedleggelser.
På Herøya ved Porsgrunn i Telemark mister 350 ansatte jobben i dag. Klubbleder Hans Ødegård er skuffet over både Rec og at det offentlige ikke har valgt å satse videre på to av de fire fabrikkene i området.
Les mer: 700 mister jobben i Rec
- Rec burde kunne ha ventet med denne beslutningen. Folk var allerede permittert, så de kunne brukt tiden for å se om markedet snudde. Men også staten burde ha kommet inn og sett at her er det en viktig næring med stort potensiale, som trenger kapital i en overgangsperiode, sier Ødegård.
Han mener markedsprisene har stupt brått den siste tiden og skapt umiddelbare problemer, men at solindustrien kommer til å vokse kraftig i fremtiden.
- Når dette stabiliserer seg, burde Norge være i markedet. Når de legger ned, mister vi kompetansen. De som overlever denne krisen, kommer til å ha et stort marked, og tjene penger. Mens Norge kan miste en hel og viktig næring, sier han.
Les mer: - Ikke en god dag
Oppsigelsesbrevet kommer straks
Stemningen er i dag dyster blant de ansatte, forteller Ødegård.
- Folk er urolige for fremtiden sin. Det å miste jobben er dramatisk. Det er mange som nå mister jobben på en gang, og Telemark har allerede Norges høyeste arbeidsløshet. Det sier seg selv at det ikke er enkelt, sier han.
Nå starter fasen med å velge ut hvem som mister jobben.
- Vi følger ansiennitetsprinsippet, så kommer det endelige oppsigelsesbrevet i november, sier den klubblederen videre.
Kan komme fler nedleggelser
Rec skriver i sin kvartalsrapport at de rådende markedsforhold tilsier at de ikke kan utelukke flere nedleggelser i Norge.
Konsernsjef Ole Enger understreker samtidig overfor E24 at Rec primært ønsker å redusere sitt kostnadsnivå på andre måter enn ved hjelp av nedleggelser.
- Det primære er at vi tar i bruk ny teknologi, sier Enger.
Nedleggelsene kostnadsført til 472 millioner
Regnskapet for 3. kvartal er belastet med 272 millioner kroner til dekning av kostnader knyttet til nedleggelsene. I tillegg vil det bli avsatt 200 millioner kroner i 4. kvartal slik at de samlede kostnadene knyttet til nedleggelsene blir på 472 millioner kroner.
Samtidig tjener Rec stort på å kansellere kontrakter som ble inngått da prisene var langt høyere enn i dag. Totalt regner Rec med å inntektsføre 622 millioner kroner i 3. og 4. kvartal som følge av kansellering av kontrakter etter nedleggelsene i Norge. Med andre ord bidrar nedleggelsene positivt i 2011-regnskapet til Rec med 150 millioner kroner.
Les også: Rec-ekspert tror på full stans i Norge