Gull stiger etter verste prisfall på 30 år
Råvareanalytiker mener flere kan komme til å slite dersom prisen faller ytterligere.
Mandagens prisfall på råvarebørsen i New York, minus 140,30 dollar, eller 9,3 prosent, var det største prisfallet på en dag siden februar 1983. Fredag falt gullprisen fem prosent per unse.
Les også: Gullprisen ned til nivå på 1980-tallet
Røkke-selskaper til topps på BørsenTirsdag har imidlertid gullet hentet seg noe inn, og ved lunsjtider ble gull for juni-levering omsatt for 1.391,20 dollar per unse, opp 30,20 dollar, eller 2,2 prosent.
Stemningen blant markedsaktørene i gull har sunket drastisk etter at flere den siste tiden har kuttet sine prisforventninger til råvaren. I forrige uke kuttet Goldman Sachs sine forventninger til gullprisen i 2013 til 1.545 dollar per unse.
Tviler på gullsalg
Et forslag om at Kypros skal kvitte seg med deler av sin gullbeholdning for å styrke statsfinansene har blitt pekt på som utløsende faktorer for gårsdagens fall.
- Kypros kan være et engangstilfelle, men markedene bekymrer seg for at det motsatte kan være tilfellet, og at andre land kan oppfordres til å selge gull, sier en analytiker til nyhetsbyrået Reuters.
Les også: Gullprisen ned til nivå på 1980-tallet
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener imidlertid at bakteppet er mer interessant enn de umiddelbare nyhetene.
- Det er snakk om en størrelsesorden på 14 tonn for Kypros sin del, og det er svært lite, sier Schieldrop til E24.
- Når man ser på utviklingen etter nyttår har det vært et jevnt nedsalg i gullfond, og gullprisen har i økende grad vært sårbar fram til forrige uke. Da kom nyheten om at flere medlemmer i rentekomiteen til Den amerikanske sentralbanken ønsket å trappe ned de kvantitative lettelsene, og i tillegg er S&P 500 på et rekordhøyt nivå. Da kan enkeltnyheter som for eksempel Kypros være utslagsgivende.
Schieldrop forteller at blant annet Italia har store gullreserver, men han har liten tro på at de også vurderer å selge.
- I et nervøst marked der mange begynner å miste troen på gull skal det ikke rare rykter til før man mister høyde. Men det har ikke kommet noen indikasjoner på at det skal skje, sier han.
Les også: Soros selger gull
Analytikeren advarer også mot at gullsalg ikke nødvendigvis vil være positivt for de selgende landene.
- Gullreserver gir en viss form for kredibilitet til myndigheter og finanser, understreker han.
- Flere kan slite
Tross gårsdagens korreksjon, minner Schieldrop om at gullprisnivået fortsatt er relativt høyt. Før finanskrisen lå det på rundt 1000 dollar per unse, nesten 40 prosent lavere enn i dag.
- Det store spørsmålet er hvor marginalkostnadene for gull har havnet, sier han.
Det har vært en solid oppgang i marginalkostnaden, som på sikt vil gi gulvet i gullprisen. Dette skyldes at et lavere prisnivå vil ramme tilbudssiden.
- Det som i første og siste rekke sikrer integriteten til gull er at det er vanskelig å utvinne mer. Det er en pågående trend med fallende malmforekomster på den ene siden, og solid etterspørsel fra blant annet fremvoksende markeder på den andre siden, sier han.
Schieldrop forteller at det store gullgruveselskapet Barrick har varslet at de må kutte produksjonen med rundt 30 prosent dersom gullprisen faller under 1300 dollar per unse.
- Flere vil nok slite dersom gullprisen faller til dette nivået, sier analytikeren.