Russlands økonomi kan krympe 4,5 prosent neste år

Med en oljepris på 60 dollar vil den russiske økonomien krympe med minst 4,5 prosent i 2015.

HODEPINE: Det er ikke mye å rope hurra for i den russiske økonomien for tiden.
Publisert: Publisert:

Hvis oljeprisen holder seg på 60 dollar fatet, kan den russiske økonomien oppleve sin verste tilbakegang siden 2009, skriver Bloomberg.

Forblir oljeprisen på tilsvarende nivåer frem til slutten av 2017, vil Russlands BNP falle tilbake mellom 4,5 prosent og 4,7 prosent neste år, og 0,9 prosent for 2016.

Det er den russiske sentralbanken som tegner dette dystre fremtidsbildet for det store landet i øst.

Følg med på utviklingene i oljeprisen og Russlands vaklende økonomi i vår Aksjelive.

Den russiske rubelen er nå rekordsvak. I løpet av dagen har den svekket seg mer enn 8 prosent mot dollaren bare i dag. I skrivende stund må du ut med 64,3 rubler for én dollar. Dette er nivåer vi må tilbake til 2009 for å finne like.

Siden nyttår har den russiske valutaen svekket seg 48 prosent mot dollaren, og 42 prosent mot euro. Den for tiden svært svake norske kronen har styrket seg over 30 prosent mot rubelen.

SVAK VS. SVAKEST: Den russiske valutaen har stupt i verdi det siste halve året - her målt mot den norske kronen.

Fortsatt stram pengepolitikk

Den sterkt oljeavhengige russiske økonomien er også hardt rammet av vestlige sanksjoner, som følge av krisen i Ukraina. Flere russiske banker og industriselskaper er avskåret fra å hente penger i de internasjonale finansmarkedene, inkludert oljegiganten Rosneft.

Sentralbanken tror at inflasjonen for desember kan nå 10,1 prosent, og stige ytterligere til 11,5 prosent i første kvartal, før prisvekstene begynner å avta igjen.

– Et inflasjonsmål på 4 prosent er mulig innen slutten av 2017, selv hvis de eksterne faktorene forblir ufavorable. Dette krever at pengepolitikken forblir stram i hele 2015, sier visesentralbanksjef Ksenia Yudaeva.

Mandag kom det også russiske industristall, som viste at landets industriproduksjon gikk tilbake med 0,4 prosent. Dette er første gang på ti måneder at tallene kommer inn negativt. På forhånd var det ventet en oppgang på 1,2 prosent, skriver Di.se.

Sentralbanken har allerede hevet styringsrenten fem ganger siden mars, hvorav siste renteheving skjedde i forrige uke. Da valgte sentralbanken å skru opp renten fra 9,5 prosent til 10,5 prosent.

Nest verste børsdag

Den russiske sentralbanken forsøker å støtte opp rubelen ved gi nye milliardlån, noe som ikke har veid opp mot de andre dårlige nyhetene for bjørnen i øst.

RTS-indeksen på Moskva-børsen hadde mandag sin nest dårligste dag for året. I motsetning til Micex-indeksen som er notert i rubler, avspeiler RTS-indeksen børsen verdi i dollar.

Da børsen stengte mandag var dollar-indeksen ned 9,36 prosent. I begynnelsen av mars raste RTS-indeksen ned 12 prosent, da sentralbanken økte styringsrenten til 7 prosent og situasjonen i Ukraina var i ferd med å eskalere.

Les også:

Russland vil svare på nye USA-sanksjonerRubelen falt mens Putin refset Vesten i viktig taleRussland venter resesjon

Publisert: