– De eneste som kan gjøre noe, er Opec

Analytikere tror amerikanske råoljelagre vil fortsette å øke - og oljeprisen fortsette å falle.

VIL IKKE BREMSE PRISFALLET: Denne trioen sitter med nøkkelen til høyere oljepris. Fra venstre oljeministeren i Qatar, Mohammed bin Saleh Al-Sada, etterfulgt av oljeminister Ali al-Naimi i Saudi Arabia, og energiministeren i De forente arabiske emirater, Suhail bin Mohamed al-Mazroui.
Publisert: Publisert:

Uken ble innledet med en bratt nedtur for oljeprisen.

Tirsdag morgen falt prisen på nordsjøolje under 46 dollar. Lavere har ikke oljeprisen vært siden mars 2009, mens den amerikanske lettoljen WTI, som falt under 45 dollar, ikke har blitt omsatt for mindre siden april 2009.

Lagrene for den amerikanske råoljen økte med 1,75 millioner fat i forrige uke, ifølge Bloomberg. Oljepumpene har ikke pumpet større mengder olje på tre tiår, og større vil produksjonen bli, tror amerikanske analytikere.

Les også:Følg oljeprisutviklingen i E24s Aksjelive!

– Opec må bremse

Det kan drive prisene videre nedover.

Skal oljeprisen opp, må noen andre stanse oljepumpene, mener analytikere Bloomberg har vært i kontakt med.

- Det trengs at noen fra forsyningssiden tør å kutte, og den eneste organisasjonen som kan gjøre noe betydelig, er Opec. Jeg ser ikke for meg at USA reduserer forsyningene, sier ressursanalytiker David Lennox ved Fat Prophets i Sydney til Bloomberg.

Øker produksjonen

Oljekartellet Opec besitter rundt to tredjedeler av verdens oljeproduksjon, og medlemslandene ble i november enige om å la oljeprisen falle uforstyrret.

Mye tyder på at vedtaket står ved lag.

Energiminister i Opec-landet De forente arabiske emirater, Suhail Al Mazrouei, uttalte tirsdag at landet vil øke produksjonskapasiteten, selv om oljeprisene fortsatt viser seg å være ustabile.

Energiministeren i Saudi Arabia, Ali al-Naimi, ga senest i desember klar beskjed til markedet om at produksjonen ikke kuttes om så prisen faller til 20 dollar.

Mandag uttalte det innflytelsesrike medlemmet av kongefamilie i Saudia Arabia, prins Alwaleed bin Talal , at oljeprisen skal videre ned hvis lite skjer innen tilbud og etterspørsel.

Les også

- Et nytt lite stup

Les også

Goldman Sachs kutter oljeprisanslag med 38 dollar

Les også

Saudiarabisk prins: – Oljeprisen skal enda lenger ned

Publisert: