Ny bunnotering for oljeprisen

Nordsjøolje ble en kort periode omsatt for under 28 dollar fatet i Asia natt til mandag – kort tid etter at sanksjonene mot Iran ble lettet.

MER OLJE: Iransk gass og olje pumpes i disse dager ut på det internasjonale markedet, og bidrar til ytterligere oljeprisfall. Her fra et gassanlegg ved havnen i Asalouyeh i Iran.
Publisert:

På det laveste var prisen nede i 27,67 dollar per fat, før den tok seg opp over 28 dollar igjen. Sist nordsjøolje ble omsatt til en så lav pris var i november i 2003.

– Fallet skyldes at vestlige sanksjoner mot Iran er blitt fjernet. Vi kommer til å se en større metning med den iranske olje tilbake på markedet, sier analytiker Daniel Ang i Phillip Futures til nyhetsbyrået AFP.

Mandag spås det en dårlig start på børsuken, nettopp på grunn av situasjonen i oljemarkedet:

Les også: Sjeføkonom: – Det later ikke til å bli en hyggelig børsåpning

Børsfall i Asia

De store asiatiske børsene reagerte på nyheten med et kraftig fall ved åpningen av børsuken mandag.

I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med over 2 prosent i åpningshandelen, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong var ned med over 1 prosent. Composite-indeksen i Shanghai åpnet med en nedgang på rundt 2 prosent.

Les også: Derfor må Dubai vrake drømmen om verdens største kjøpesenter

Søndag endte børsene i Golfstatene med panikkpreget nedgang på den første handledagen i den muslimske uken, blant annet grunnet fallende oljepris.

Flere internasjonale, økonomiske sanksjoner mot Iran ble fjernet lørdag, og landet kan nå eksportere olje til et langt større marked enn tidligere.

NY BUNN: Nordsjøoljen (Brent spot) falt til en 27,67 dollar per fat natt til mandag norsk tid, før den igjen har hentet seg litt inn igjen. Denne grafen er hentet ut like før klokken halv syv mandag morgen. Illustrasjon: Infront

– Kan bli lavere

Myndighetene i Iran har varslet at de vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag. I tillegg kan oljen iranerne har på sine skip sendes rett ut i markedet. Dette har bidratt til ytterligere fall for en allerede lav oljepris.

– Hadde du spurt for ett år siden, var det ingen som ville trodd at den ville bli så lav som nå. Den er lav, men den kan bli lavere, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt til NTB søndag.

Les også: Børsras i Golfen etter Iran-avtalen

Hun sa at prisen kan falle til 0, men la til at prisen på et fat olje sannsynligvis vil ligge på 60 dollar på lang sikt, selv med store svingninger.

– Trolig vil ikke prisen være i balanse før mot slutten av 2017, men prisene kan begynne å stige før den tid, tror Saltvedt.

Søndag var E24 i kontakt med flere eksperter på olje, deriblant NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik. Han, i likhet med de andre ekspertene, tror prisbunnen på langt nær er nådd.

– Oljeprisen kan gå ned til 20 dollar fatet, og til og med enda lavere. Men det vil være en vipp. En vipp er ikke bare en dag, det kan også være en uke eller en måned, sa Austvik søndag.

Les også

Børsras i Golfen etter Iran-avtalen

Les også

Tror oljeprisen kan vippe under 20 dollar etter Iran-avtale

Les også

Oljedirektoratet tror investeringene vil falle til 135 milliarder

Publisert: