Oljeanalytiker: Oljeindustrien må kutte mer enn ventet
Oljeprisen har igjen satt utfor de siste dagene. Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, mener at det vil gå lengre tid før det blir balanse i oljemarkedet enn fryktet.
Saltvedt viser til at det er blitt gjort store kutt i investeringene i oljenæringen, men fortsatt er målene ikke nådd.
– Vi skal ut i 2017 før vi ser balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det tar lengre tid enn fryktet, og det betyr at oljeindustrien må kutte mer enn ventet, sier Saltvedt i Nordea Markets til E24.
I morgen tidlig legger Statoil frem kvartalstall. Markedet vil følge nøye med på fremdriften i selskapets program for kostnadskutt.
I juni offentliggjorde Statoil at selskapet vil kutte mellom 1.100 og 1.500 faste ansatte innen utgangen av 2016, i det som kalles den neste fasen av effektiviseringsprogrammet i selskapet.
Analytiker mener Statoil er solid
Store kostnadskutt
Det britiske energiselskapet BP har i likhet med andre selskaper i oljenæringen allerede gjort store kostnadskutt, og la tirsdag frem detaljerte planer for nye kostnadskutt, preget av fallende oljepris, melder Dow Jones Newswires.
Toppsjef i BP, Bob Dudley, sa at 80 prosent av de nye prosjekter som selskapet vurderer nå, har en break-even pris på mindre enn 60 dollar fatet, ifølge Dow Jones Newswires.
– Det man venter på er å se at det vil snu, sier Saltvedt til E24.
Saltvedt forventer at oljeprisen vil holde seg rundt 47 dollar fatet i fjerde kvartal.
Derfor faller oljeprisen nå
Saltvedt mener at disse faktorene er de viktigste:
- Det er høye lager av råolje.
- Det er mye usikkerhet rundt etterspørselen etter olje i fremvoksende økonomier.
- Kinas vekstprognose er ikke særlig god. Russland og Brasil er i resesjon. Da står vi kun igjen med India blant de såkalte BRIC-landene, stjernene i fremvoksende økonomier.
- Oljeprisen påvirkes også av aksjemarkedet i perioder. Og nå har vi en svak resultatsesong, og det trekker ned oljeprisen isolert sett.
Statoil-oppsagte i USA måtte gå på dagen
Underbyr hverandre
Sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, peker på flere faktorer som presser ned oljeprisen.
– OPEC-landene underbyr hverandre i oljepris for å ta markedsandeler, sier Schieldrop til E24.
Han viser til at samtidig underbyr OPEC-landene også latinamerikanske eksportører av olje til Meksikanske Gulfen.
Det medfører at de latinamerikanske eksportørene må få avsetning for oljen sin andre steder. Og det i et oljemarked der det allerede i utgangspunktet er et overskudd av råolje.
– Nå ser vi også at det er et overskudd av oljeprodukter. Og det har ført til at det er blitt et problem å lagre oljeprodukter, spesielt diesel og fyringsolje. Det igjen medfører at etterspørselen synker fra raffinerier. Dette dytter oljeprisen ned, sier Schieldrop til E24.
I tillegg peker han på at det er en økende eksport av dieselprodukter ut fra Kina, ut i en verden der det allerede er overskudd av oljeprodukter.
Schieldrop trekker også frem at sist uke falt råvarer totalt med 2,3 prosent samtidig som dollaren styrket seg 2,7 prosent.
– Når dollaren styrker seg nominelt, skal råvarer svekke seg. Vi ser at det nå er god sammenheng mellom bevegelse i dollar og råvarer, sier Schieldrop til E24.
Norge deltar ikke på ekstraordinært Opec-møte
OPEC vil ikke kutte
Oljeministeren i De forente arabiske emirater, Suhail bin Mohamed al-Mazroui, sier at OPEC-landene er blitt enige om å ikke kutte i produksjonen. Den 4. desember møtes OPEC i Wien. Det er ikke forventet at de da vil snu og kutte i produksjonen.
Schieldrop mener også at i desember er det forventet renteøkning i USA. Det vil styrke dollaren fordi da blir prisen på nasjonale varer lavere, også olje.
– I tillegg er det trolig at Iran vil øke eksporten av olje første halvår 2016, og det vil føre til større kamp om markedsandeler mellom OPEC-landene, sier Schieldrop til E24.
Lagrene av råolje vil øke ytterligere i første halvår, opp fra allerede svært høye lagre, sier Schieldrop til E24.