Oljeanalytiker: Oljeindustrien må kutte mer enn ventet

Oljeprisen har igjen satt utfor de siste dagene. Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt,  mener at det vil gå lengre tid før det blir balanse i oljemarkedet enn fryktet.

NÅR SNUR DET? Bedring i oljeindustrien er i det blå. Illustrasjonsbilde fra Troll-plattformen.
Publisert:

Saltvedt viser til at det er blitt gjort store kutt i investeringene i oljenæringen, men fortsatt er målene ikke nådd.

– Vi skal ut i 2017 før vi ser balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det tar lengre tid enn fryktet, og det betyr at oljeindustrien må kutte mer enn ventet, sier Saltvedt i Nordea Markets til E24.

I morgen tidlig legger Statoil frem kvartalstall. Markedet vil følge nøye med på fremdriften i selskapets program for kostnadskutt.

I juni offentliggjorde Statoil at selskapet vil kutte mellom 1.100 og 1.500 faste ansatte innen utgangen av 2016, i det som kalles den neste fasen av effektiviseringsprogrammet i selskapet.

Les også

Analytiker mener Statoil er solid

Store kostnadskutt

Det britiske energiselskapet BP har i likhet med andre selskaper i oljenæringen allerede gjort store kostnadskutt, og la tirsdag frem detaljerte planer for nye kostnadskutt, preget av fallende oljepris, melder Dow Jones Newswires.

Toppsjef i BP, Bob Dudley, sa at 80 prosent av de nye prosjekter som selskapet vurderer nå, har en break-even pris på mindre enn 60 dollar fatet, ifølge Dow Jones Newswires.

– Det man venter på er å se at det vil snu, sier Saltvedt til E24.

Saltvedt forventer at oljeprisen vil holde seg rundt 47 dollar fatet i fjerde kvartal.

KRAFTIG NYTT FALL: For en uke siden var oljeprisen oppe i 49,15 dollar fatet. Siden da har oljeprisen falt med 4,84 prosent til 46,77 dollar fatet. Samtidig var fallet i prisen på amerikansk lettolje enda kraftigere, med en nedgang på 8,23 prosent sist uke fra 46,85 dollar fatet til 42,99 dollar fatet.

Derfor faller oljeprisen nå

Saltvedt mener at disse faktorene er de viktigste:

  • Det er høye lager av råolje.
  • Det er mye usikkerhet rundt etterspørselen etter olje i fremvoksende økonomier.
  • Kinas vekstprognose er ikke særlig god. Russland og Brasil er i resesjon. Da står vi kun igjen med India blant de såkalte BRIC-landene, stjernene i fremvoksende økonomier.
  • Oljeprisen påvirkes også av aksjemarkedet i perioder. Og nå har vi en svak resultatsesong, og det trekker ned oljeprisen isolert sett.
Les også

Statoil-oppsagte i USA måtte gå på dagen

Underbyr hverandre

Sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, peker på flere faktorer som presser ned oljeprisen.

– OPEC-landene underbyr hverandre i oljepris for å ta markedsandeler, sier Schieldrop til E24.

Han viser til at samtidig underbyr OPEC-landene også latinamerikanske eksportører av olje til Meksikanske Gulfen.

Det medfører at de latinamerikanske eksportørene må få avsetning for oljen sin andre steder. Og det i et oljemarked der det allerede i utgangspunktet er et overskudd av råolje.

– Nå ser vi også at det er et overskudd av oljeprodukter. Og det har ført til at det er blitt et problem å lagre oljeprodukter, spesielt diesel og fyringsolje. Det igjen medfører at etterspørselen synker fra raffinerier. Dette dytter oljeprisen ned, sier Schieldrop til E24.

I tillegg peker han på at det er en økende eksport av dieselprodukter ut fra Kina, ut i en verden der det allerede er overskudd av oljeprodukter.

Schieldrop trekker også frem at sist uke falt råvarer totalt med 2,3 prosent samtidig som dollaren styrket seg 2,7 prosent.

– Når dollaren styrker seg nominelt, skal råvarer svekke seg. Vi ser at det nå er god sammenheng mellom bevegelse i dollar og råvarer, sier Schieldrop til E24.

Les også

Norge deltar ikke på ekstraordinært Opec-møte

OPEC vil ikke kutte

Oljeministeren i De forente arabiske emirater, Suhail bin Mohamed al-Mazroui, sier at OPEC-landene er blitt enige om å ikke kutte i produksjonen. Den 4. desember møtes OPEC i Wien. Det er ikke forventet at de da vil snu og kutte i produksjonen.

Schieldrop mener også at i desember er det forventet renteøkning i USA. Det vil styrke dollaren fordi da blir prisen på nasjonale varer lavere, også olje.

– I tillegg er det trolig at Iran vil øke eksporten av olje første halvår 2016, og det vil føre til større kamp om markedsandeler mellom OPEC-landene, sier Schieldrop til E24.

Lagrene av råolje vil øke ytterligere i første halvår, opp fra allerede svært høye lagre, sier Schieldrop til E24.

Les også

Nito-undersøkelse: En av fem ingeniører har gått med på lønnsfrys eller lønnskutt

Les også

26.000 oljejobber borte: – Det vil komme flere kutt

Les også

Mener Alaska ikke kan sammenlignes med Barentshavet

Publisert:

Her kan du lese mer om