Den forrige sjefen gikk etter turbulens: Her er selskapet Lund tar over

Den forrige toppsjefen gikk av etter ett år. Seks måneder senere har de bekreftet at Helge Lund tar over stillingen.

EGYPT: Om lag 18 prosent av BGs produksjon skjer i Egypt.
Publisert:

Onsdag morgen ble det kjent at Statoils toppsjef, Helge Lund, fratrer sin stilling til fordel for toppjobben i det britiske selskapet BG Group.

Selskapet er aktiv i 24 land fordelt på fem kontinenter. Det sysselsetter rundt 5.200 personer verden over, og produserte rundt 633.000 fat oljeekvivalenter per dag i fjor, skriver selskapet på sin egen hjemmeside.

Til sammenligning har Statoil over 20.000 ansatte, og produserte 1,8 millioner fat om dagen sist kvartal.

Les også

Konsernsjef Helge Lund slutter i Statoil

Uro

I juli skrev Wall Street Journal at BG Group i løpet av årets seks første måneder gikk fra å være en favoritt i olje- og energisektoren til å bli en kandidat for oppkjøp eller avvikling.

Selskapets forrige toppsjef, Chris Finlayson, gikk av med umiddelbar virkning i april i år, etter bare litt over ett år i stillingen.

Han gikk av etter å ha forkastet et produksjonsanslag, og fortalte at selskapet ikke ville ha en produksjonsøkning i 2014, ifølge Bloomberg. Finlayson sa selv at han gikk av på grunn av personlige årsaker, og har senere fått en topp-jobb i InterOil.

I seks måneder har selskapet vært på leting etter en arvtager, og nå har det altså blitt klart at det blir Helge Lund. I mellomtiden har Andrew Gould styrt selskapet.

Samtidig som den tidligere toppsjefen gikk av i BG Group fortalte selskapet at selskapets produksjon kom til å bli lavere enn de hadde håpet.

- Styret mente at det var i selskapets beste interesse å godta Finlayson sin avskjedssøknad og finne en ny leder, fortalte Gould i april.

Forinkelser og Egypt

Grunnen til at selskapet har slitt har blant annet vært forsinkelser i prosjekter i Australia, Brasil og Nordsjøen kombinert med uro i Egypt.

Før Finlayson var det Frank Chapman som styrte selskapet fra 2000 frem til han gikk av med pensjon sent i 2012. Under hans styre meldte BG om sterk vekst i produksjonen og anslo at selskapet ville fortsette veksten. Men like før Chapman ga fra seg førersetet gjorde BG sitt første kutt i vekstanslagene.

Produksjonsanslagene har blitt kuttet også for 2015, året Lund skal ta over roret. Spesielt er det uroen i Egypt som har påvirket selskapet. Rundt 18 prosent av BGs produksjon skjer i Egypt.

Utskilt

Selskapet Lund tar over er utskilt av tidligere British Gas, som var statseid frem til 1986.

BG Group-navnet kom i bruk i 2000, etter at British Gas hadde blitt splittet i 1997, i en lete- og produksjonsvirksomhet (BG Group) og en strømleverandør til britiske husholdnings- og bedriftskunder (Centrica). Som kjent brukes gass til elektrisitet og oppvarming i Storbritannia.

BG Group står på listen over de 15 største selskapene på London-børsen.

Les også

Helge Lund mer enn dobler lønna

I Norge

De gikk inn i Norge i 2003. Selskapet har nå 14 lisenser, hvorav 10 av disse er som operatør.

Selskapet er produsert fra Gaupe-feltet siden 2012, der BG eier 60 prosent.

Selskapet har satset sterkt på Asia generelt, og Kina spesielt.

Selskapet hevder selv å være den største gasseksportøren til Kina innen flytende naturgass i 2017.

Det er også en av de største naturgasseksportørene til USA.

Les også:

Han tar over Statoil-roret- Helge Lund har bidratt til å styrke selskapetKonsernsjef Helge Lund slutter i Statoil

Publisert:

Her kan du lese mer om