Opec-møtet i Wien: – Må kutte mer enn en million fat for å øke prisen

Opec-landene må kutte 1,5 millioner fat daglig hvis de ønsker prisen tilbake over 70 dollar, mener Rystad Energy.

I WIEN: Opec-landene og deres samarbeidspartnere møtes i Wien torsdag og fredag, for å komme frem til det alle venter blir et produksjonskutt. Spørsmålet er bare hvor mye. Her fra åpningen av møtet.
Publisert: Publisert:

Opec-landene møtes i Wien torsdag og fredag for å diskutere hvordan de kan bremse fallet i oljeprisene. Analytikere regner med et produksjonskutt på minst 1 million fat daglig.

Oljeprisene begynte å falle i oktober, og nedgangen vedvarte gjennom november. Årsaken er overproduksjon og frykt for svikt i etterspørselen på grunn av svekket global vekst. Prisene falt med omkring 22 prosent i november, skriver NTB.

Torsdag formiddag sier Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih at et kutt på én million fat ville være tilstrekkelig, ifølge CNBC.

Uttalelsen fikk oljeprisen til å falle 4 prosent, mye fordi ekspertene er enige om at Opec-landene må bli enige om et kutt på mer enn som så dersom prisen skal opp igjen.

– Tåkeheim

– Vi har ikke diskutert tallene, sa Omans oljeminister Mohammed Hamad al-Rumhy onsdag, med henvisning til muligheten for et produksjonskutt.

Likevel råder det stor enighet om oppfatningen av at Opec-landene vil kunngjøre et kutt på minst én million fat per dag når beslutningen offentliggjøres fredag ettermiddag, ifølge Reuters.

Sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB mener spørsmålet snarere dreier seg om hvor mye som skal kuttes, og ikke minst fra hvilket nivå.

– Opec-matte er jo en tåkeheim, sier Schieldrop.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Joint Ministeral Monitoring Committee (JMMC) har på forhånd sagt at kuttene skal ta utgangspunkt i maksnivået av september og oktober, da produksjonen til Saudi-Arabia var på 10,7 millioner fat, forklarer analytikeren.

– Men den var 11,1 millioner i november, og de leverte 11,3 millioner. Så hvis Saudi-Arabia kun kutter 0,2 millioner fat fra baseline, som er maksnivået fra september og oktober, så blir reell reduksjon på hele 0,8 millioner fat fra november.

– Og hvis Russland da legger inn et kutt på 200.000 fat, så er vi oppe på en million fat bare på de to. På det som er ganske marginale kutt mot novembernivåene, sier Schieldrop.

– Må kutte 2 millioner fat

Analyseselskapet Rystad Energy er klare på at produksjonskuttet må være på godt over én million fat om de skal få noen umiddelbar positiv reaksjon i markedet.

– Vi mener at en kunngjøring om kutt av i praksis noe mindre enn én million fat per dag i 2019 kommer til å tolkes negativt av markedet, sier oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy.

Tonhagen påpeker at markedet nå er i Opec og deres samarbeidslands nåde.

– Om de skal overraske markedet på en «bullish» måte, mener vi at et kutt på nærmere 2 millioner fat per dag må kunngjøres. Dersom Opec+ varsler et kutt på 1,5 millioner fat per dag, tror vi markedsreaksjonen vil være nøytral til å begynne med, men gradvis bane vei for en økning i oljeprisen til over 70 dollar for Brent i løpet av 2019.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet er av samme oppfatning.

– Opec er nødt til å komme med et kutt på mer enn 1 million fat per dag for å få fart på oljeprisen. Markedet er veldig nervøst og har sterkt behov for positive nyheter, så er kutt på mer enn 1 million fat fra Opec vil sannsynligvis gi et sentiment-skifte i oljen og da hjelpe Oslo Børs, skriver han i en kommentar til E24.

Les også

Blytung børsdag: Faller kraftig etter oljeprisstup

Geopolitiske dimensjoner

Bjarne Schieldrop i SEB ser mange momenter Opec-landene må ta med i beregningen når de nå sitter og forhandler i Wien.

– Det er ikke mangel på geopolitiske dimensjoner i Midtøsten, det kunne vi snakket om i ukesvis. Men Mohammed bin Salman har vært i større grad en splittende enn en samlende figur i Midtøsten. Det er jo antagelig delvis på grunn av sanksjonene fra Saudi-Arabia mot Qatar at Qatar nå går ut av Opec.

– Dessuten ser vi i forforhandlingene til dette møtet at Saudi-Arabia økte produksjonen til det høyeste nivået noensinne. Der er det makta som rår. De sier «enten kutter alle produksjonen eller så blåser vi den opp».

USAs president Donald Trump og hans syn på at oljeprisen bør holdes lav, vil samtidig forsterke Saudi-Arabias strategi om ikke å agere alene, tror Schieldrop.

– Vi ser en veldig liten offensiv verbal agering fra Saudi-Arabia unilateralt i oppløpet til Opec-møtet. De sier de ikke har besluttet noe ennå, og at JMMC har kommet med en generell anbefaling.

I tillegg er det ventet at Opec-landene kommer til å vente på Russland før de beslutter det eksakte nivået av produksjonskutt, skriver CNBC.

Fem anonyme delegater fra møtet har sagt til Reuters at kuttet kommer til å være avhengig av hvor mye Russland vil delta.

Publisert:

Her kan du lese mer om