DNO-sjefen kan ha skutt gullfuglen: – Brikkene falt på plass
Kurdistans regjering gjør opp gammel gjeld ved å øke oljeselskapet DNOs andel i nøkkelfeltet Tawke fra 55 til 75 prosent. Det kan bli gullkantet, tror DNO-sjefen.
– Jeg er veldig glad. Jeg er trøtt, men jeg er også ekstremt glad og opprømt, sier DNOs arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani.
E24 møter ham på Konserthuset i Oslo torsdag formiddag, kort tid etter kunngjøringen om at Kurdistans regjering gir fra seg sitt 20 prosents eierskap i DNOs øyensten, Tawke-feltet.
Avtalen øker DNO eierandel i det svært viktige feltet fra 55 til 75 prosent.
I tillegg får DNO 3 prosent av inntektene fra feltet i ekstrabetaling i en periode på fem år, fordi den regionale regjeringen vil gjøre opp gjelden etter å hengt etter med betalingen for selskapets oljeeksport.
Avtalen kan bli gull verdt for DNO hvis oljeprisen stiger, eller hvis selskapet finner mer olje i lisensen. Selskapet har en produksjonskostnad på rundt 2 dollar fatet, og har stor tro på gevinst fra den økte eierandelen i Tawke-feltet og Peshkabir i samme lisens.
– Hvis Peshkabir ender opp med å være et betydelig funn kan størrelsen på denne 20 prosents andelen bli betydelig større enn fordringene vi har utestående, sier Mossavar-Rahmani.
– Men det er et veddemål vi tar, og det er et veddemål for investorene våre å ta, sier han.
Ifølge ham har samtalene med den kurdiske regjeringen pågått i flere år, men det var først de siste månedene at samtalene skjøt fart. Og det var først torsdag morgen at alt var på plass.
– Samtalene tiltok i sommer, og fortsatte og skjøt fart. Vi ble endelig enige om alle detaljene rundt 9.30 Oslo-tid i dag tidlig, og fikk signaturene fem minutter før vi startet dagens presentasjon, sier Mossavar-Rahmani.
Les mer: DNO øker i Tawke-feltet
DNO øker i Tawke-feltet
Skyldte 9 milliarder kroner
Kurdistans regjering skyldte rundt 1,14 milliarder dollar (8,95 milliarder kroner) til DNO ved utgangen av 2016 på grunn av tidligere oljeeksport som den ikke har klart å betale for. Oljeprisen og størrelsen på feltene vil avgjøre om denne avtalen vil blir gullkantet eller ikke, sier DNO-sjefen.
– Vi vet virkelig ikke hvordan disse tallene vil se ut, men om fem år vil det helt sikkert være et annet tall enn vi tror i dag. Vi tror det kommer til å bli høyere, sier han.
DNO har vært i Kurdistan i 11 år, og selskapets produksjon og brønnboring er ifølge Mossavar-Rahmani større enn alle de andre oljeselskapene i Kurdistan til sammen.
– Brikkene falt på plass
– Jeg har alltid visst at vi ville klare det. Det var et spørsmål om tidspunkt, sier han.
– Dette har vært vanskelig på grunn av sikkerhetssituasjonen i Nord-Irak og oljepriskrisen som har vært med på å bygge opp gjelden til å begynne med. Vi kunne ikke presse på for å løse dette før vi hadde pusterom, sier han.
Etter Mosul-kampanjen i krigen mot terrorgruppen IS har Kurdistan fått et pusterom når det gjelder sikkerhet. Samtidig har oljeprisen stabilisert seg på rundt 50 dollar fatet, og den kurdiske regjeringen tjener mer på eksporten og har råd til å betale selskapene, sier Mossavar-Rahmani.
– Brikkene må falle på plass, og brikkene har falt på plass denne sommeren. Vi hadde omfattende direkte forhandlinger for å finne en vinn-vinn-løsning, som jeg mener vi har funnet, sier han.
– Utrolig prestasjon
DNO er et relativt lite oljeselskap med en markedsverdi på bare 10 milliarder kroner, og Mossavar-Rahmani er stolt over å operere et så stort og viktig utenlandsk funn som Tawke.
– Det er unikt for et mellomstort norsk selskap å være operatør for en slik produksjon i et slikt felt, hvor vi produserer veldig godt og effektivt. Det er en utrolig prestasjon, sier han.
– Vil denne avtalen øke reservene?
– Reservene våre vil gå opp i år på grunn av denne handelen og på grunn av Peshkabir-funnet. Vi vil få 20 prosent av alt ekstra vi finner på Peshkabir også, så det kan få en multiplikatoreffekt, sier han.
– Denne handelen gir oss mer reserver, mer produksjon og høyere omsetning. Det er der du vil være som oljeselskap, sier han.
Forventer økt aksjeverdi
Ifølge Anders Holte i Danske Bank Markets kan avtalen være verdt 5 kroner per aksje.
DNO-aksjen falt torsdag morgen etter noe skuffende resultater. Etter at avtalen ble kjent snudde aksjen, men den steg «bare» fra rundt 8,50 kroner til rundt 9,50 kroner.
– Vi ser dette som en «game changer» for DNO og forventer brede oppgraderinger av anslagene på selskapets inntjening de neste dagene, og verdsettingen kan potensielt øke med 5 kroner per aksje, sier Holte.
Kurdistan kutter gjelden
Mossavar-Rahmani er glad for at hodepinen er over for DNO, men sier at avtalen også er god for oljebransjen og myndighetene i Kurdistan.
Den regionale regjeringen har slitt med å betale for oljeeksporten, men nå blir den kvitt over 10 milliarder kroner i gjeld til DNO og selskapets britiske partner Genel Energy, som eier 25 prosent i Tawke og også er eier i Taq Taq-feltet.
– Jeg mener det er en vinn-vinn-situasjon for Kurdistan, for oss og for oljeindustrien, for dette er nok et steg i normaliseringen av den kurdiske oljeindustrien, sier Mossavar-Rahmani.
Han tror flere selskaper nå vil ønske å komme tilbake til Kurdistan, noe som også kan by på nye muligheter for DNO.
Mossavar-Rahmani sier at han skal til London og møte analytikermiljøet og har møter tidlig fredag, og at han derfor ikke har noen umiddelbare planer om å feire avtalen.
– Du feirer med å jobbe?
– Det er en feiring i seg selv å innse at vi har oppnådd denne avtalen. Det er grunn til å feire, sier han.
– Men det blir ingen fest?
– Jeg har ikke planlagt det, men jeg håper å kunne feire med arbeiderne på Tawke-feltet senere, sier han.