Facebook kjøper norsk vindkraft

Facebook inngår langsiktig kraftavtale om norsk vindkraft til sine nordiske datasentre, etter at Google, Hydro og Alcoa har gjort lignende avtaler.

NORSK VINDKRAFT: Facebook har inngått avtale med Hamburg-baserte Luxcara om å kjøpe vindkraften fra tre prosjekter i Bjerkreim-området i Norge. Dette er Tellenes vindkraftverk i Rogaland, som er eid av fondet Blackrock, hvor Google har kjøpt kraftproduksjonen i en periode på 12 år. Utbygger er Zephyr og Norsk Vind Energi.
Publisert:

Facebooks datasentre i danske Odense og svenske Luleå skal drives med norsk vindkraft.

Facebook kjøper kraftproduksjonen fra tre norske vindparker i Bjerkreim-området fra investeringsselskapet Luxcara, mens det svenske energiselskapet Vattenfall har inngått avtale om å overføre og balansere kraften.

Det skriver Vattenfall i en melding.

Facebook har inngått en langsiktig kraftavtale (power purchase agreement, PPA) med det Hamburg-baserte investeringsselskapet Luxcara, ifølge meldingen.

– Dette er den største avtalen Facebook har inngått om vindkraft, 294 megawatt i 15 år. Det er fantastisk, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i fornybarorganisasjonen Norwea til E24.

– Dette er nok en bekreftelse på at norsk vindkraft er uhyre konkurransedyktig. Facebook kan gå hvor som helst i Europa, men de velger norsk vindkraft, sier han.

– Hvorfor har vindkraften blitt så populær, når vannkraften også er ren?

– Jeg tror det er flere ting. Jeg mistenker at de ønsker å utløse ny kraftproduksjon, noe som vil utelukke eksisterende norsk vannkraft, og så er det viljen vindkraften har til å inngå så lange kontrakter som 15 år, sier Aasheim.

– Et kraftfullt signal

Det er selskapet Norsk Vind Energi som har bygget ut Bjerkreim-prosjektene, som består av 70 Siemens-turbiner på 4,2 megawatt hver.

– Når multinasjonale moderne selskap som Facebook og Google inngår store, langsiktige kontrakter om kjøp av vindkraft, gir det verden et kraftfullt signal om at et viktig steg i retning av grønnere energiproduksjon og forbruk blir gjennomført, sier Rune Hersvik, seniorpartner i Norsk Vind Energi.

Onsdag skal Luxcara offisielt overta en annen norsk vindpark, Egersund-prosjektet på 111 megawatt. Der har det sveitsiske energiselskapet Axpo skrevet under en langsiktig avtale om å kjøpe strømmen.

– Hundre prosent fornybart

De norske vindparkene i Bjerkreim-området har ifølge Vattenfall en kapasitet på 294 megawatt, og ifølge selskapet vil de levere rundt én terawattime strøm per år.

– Disse prosjektene kommer til å øke vindkraftproduksjonen i det nordiske elsystemet og gi en hundre prosent fornybar løsning til våre datasentre i Odense i Danmark og Luleå i Sverige, sier Vince Van Son, kommersiell direktør for energi og infrastruktur i Facebook.

Luxcara sa i fjor at anleggene i Bjerkreim skal levere strøm til nettet fra 2019.

– Vattenfall er stolte over å kunne forlenge vårt langvarige samarbeid med Facebook gjennom å integrere leveransen av ny fornybar strøm i det nordiske kraftnettet. Avtalen om kraftbalansering er Vattenfalls største med en ekstern part i Norden, sier Branislav Slavic, Vattenfalls sjef for Business Sales i Norden.

Google valgte norsk vindkraft

Dermed gjør Facebook som teknologigiganten Google, som i 2016 inngikk avtale med Blackrock om å kjøpe produksjonen fra Tellenes vindpark i Rogaland.

Les mer: Google kjøper norsk vindkraft

Også industrigigantene Hydro og Alcoa har tidligere inngått langsiktige kraftavtaler med vindkraftaktører i Norge. Alcoa skal kjøpe vindkraft i 15 år fra prosjektet Nordlicht og i en tilsvarende periode fra prosjektet Øyfjellet, med garantier fra GIEK.

Les mer: Alcoa får statsgaranti til nytt vindprosjekt

Norsk Hydro kjøper én terawattime årlig produksjon fra Statkrafts gigantiske vindprosjekt på 1.000 megawatt på Fosen, og inngikk også nylig en avtale om å kjøpe 1,65 terawattimer årlig fra det svenske Markbygden-prosjektet.

Les mer: Norsk Hydro kjøper svensk vindkraft

Publisert: