Strømprisen stiger mandag

Mandag morgen stiger strømprisen til over to kroner kilowattimen i Sør-Norge. Tre av fire liter i vannmagasinene har blitt brukt opp det siste halvannet året.

Strømprisen stiger mandag til to kroner kilowattimen.
Publisert:

Én kilowattime vil mandag koste litt over to kroner i Sør-Norge, mens prisen er på kun 12 øre i Midt- og Nord-Norge, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

Det er opp ti øre for Sør-Norge og ned åtte øre for Midt- og Nord-Norge, sammenlignet med dagen før.

For Sør-Norge er det samtidig fire ganger så høy strømpris som for ett år siden.

Prishoppet kommer etter at vannet lagret i vannmagasinene i Norge har falt for sjette måned på rad. Fyllingsgraden i vannmagasinene er nå på det laveste på 11 år, ifølge statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Så sent som for 1,5 år siden var vannmagasinene nesten helt fylt opp, med en fyllingsgrad på over 95 prosent. Nå er magasinene kun fylt opp til litt over 20 prosent kapasitet.

Det betyr at tre av fire liter som var i vannmagasinene har blitt brukt opp siden 2020, ikke inkludert vanntilstrømningen i mellomtiden.

Snøen lar vente på seg

– Det er lite tilsig til vannmagasinene. Vi har vel 15 TWh mindre enn normalt med vann og snø i magasinene i Sør-Norge, har kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitv sagt til E24 tidligere denne uken.

Hvert år smelter mye av snøen som kom vinteren i forvegen utpå våren. Det har latt vente på seg i år.

– Det er temperaturen som er viktig for snøsmeltingen. Noen ganger starter det tidligere, andre ganger senere. Nå er det ganske kaldt, og da blir det en slags vårknipe med høye priser.

Den som venter på at snøen skal smelte og fosse ned i magasinene kan likevel bli skuffet senere i år, ifølge Djupskås.

Selv når snøen er smeltet venter vi ganske lav magasinfylling, sa han tidligere i uken.

Publisert: