Equinor opprettholder utbytte tross nytt rekordresultat
Equinor økte tidligere i år utbyttet og trappet opp tilbakekjøpene av aksjer. Men det nye rekordresultatet fører ikke med seg større utdelinger til aksjonærene.
Oljekjempen vil utbetale 0,20 dollar i utbytte, og opprettholder planen om et ekstraordinært utbytte på 0,20 dollar.
Det kommer frem i forbindelse med Equinors resultat for første kvartal.
Dermed gjøres det ingen endringer i utbyttet fra fremleggelsen av resultatet for fjerde kvartal, tross et nytt rekordresultat i årets tre første måneder.
I tillegg startes andre transje i det pågående tilbakekjøpsprogrammet på 5 milliarder dollar. Den nye transjen innebærer at selskapet skal kjøpe aksjer for 1,33 milliarder dollar.
Da selskapet i februar la frem planen for utdelinger i 2022, anslo selskapet at det samlet vil dele ut 10 milliarder dollar, tilsvarende rundt 88 milliarder kroner, i år gjennom utbytter og tilbakekjøp. På grunn av svekkelser i kronekursen i perioden er den samlede summen i kroner nå rundt 94 milliarder kroner.
Skyhøye gasspriser og uvanlig høye oljepriser fører til enorme pengestrømmer for olje- og gassindustrien, bare to år etter at energiprisene var i fritt fall og oljegigantene fikk en kjempesmell under coronakrisen.
Ifølge analyseselskapet Rystad Energy vil den frie kontantstrømmen i globale oljeselskaper stige med 70 prosent fra i fjor til 834 milliarder dollar i år.
Det er mer enn en seksdobling av nivået i kriseåret 2020, da den frie kontantstrømmen i oljeselskapene var på bare 126 milliarder dollar, ifølge selskapet.
Mer penger i kassen kan føre til økte investeringer i olje- og gassprosjekter, men selskapene kan også velge å gjøre oppkjøp eller å tilbakeføre pengene til eierne i form av økte utbytter og tilbakekjøp av aksjer.
Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal
Mer penger til eierne
En rekke olje- og gasselskaper har i det siste økt utbetalingene til eierne:
- Amerikanske Exxon Mobil økte sitt tilbakekjøpsprogram fra 10 milliarder til 30 milliarder dollar i forbindelse med sitt resultat for første kvartal. Selskapets utbytte var på 0,88 dollar per aksje, fra 0,87 dollar per aksje på samme tid i fjor.
- Britiske BP varslet et tilbakekjøpsprogram på 2,5 milliarder dollar i forbindelse med sin rapport for første kvartal, men beholdt utbyttet uendret fra fjerde kvartal.
- Franske TotalEnergies økte sitt utbytte med fem prosent og varslet tilbakekjøp på tre milliarder dollar i forbindelse med sin kvartalsrapport.
- Chevron økte sitt utbytte med seks prosent til 1,42 dollar per aksje i fjerde kvartal, og har samme nivå i første kvartal. Ifølge Chevron blir 2022 det 35. året på rad med økte utbytter i selskapet.
- Oljeselskapet Vår Energi økte sitt utbytte for 2022 med 25 prosent etter sterke tall i første kvartal.
- Aker BP har økt utbyttet for 2022 med 40 prosent fra fjoråret til 1,90 dollar per aksje.
Equinor følger andre oljekjemper: Skriver ned milliardverdier i Russland
SV kritisk til økt utbytte
I fjerde kvartal økte Equinor utbyttet fra 18 cent per aksje til 20 cent per aksje, i tillegg til et ekstraordinært utbytte på 20 cent per aksje i fire kvartaler. Da mente SV at olje- og gassindustrien fikk en altfor gunstig krisepakke fra Stortinget etter coronakrisen i 2020, og at pengene ikke burde gå til eierne.
– Det er uhørt, sa stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) etter Equinors rapport for fjerde kvartal.
Krisepakken skulle bidra til å opprettholde aktiviteten på sokkelen, og har ifølge bransjen fungert etter planen. Rystad Energy venter at et rekordhøyt antall utbyggingsplaner kan bli godkjent i 2023.
– Den skattepakken vi fikk i 2020 var utrolig viktig for at vi kunne opprettholde planleggingen av de prosjektene som vi skal ta investeringsbeslutning på nå, sa Equinor-sjef Anders Opedal til E24 i forbindelse med fjerde kvartal.