Han slo fem oljeselskap, vant pris for oljeutvinning

I finalen konkurrerte han mot fem oljeselskap. Norce-forsker Geir Evensen slo alle i Oljedirektoratets pris for økt oljeutvinning.

Geir Evensen, sjefsforsker hos Norce i Bergen.
Publisert: Publisert:

Å få mest mulig olje ut av feltene på norsk sokkel har lenge vært prioritert av norske myndigheter. Oljeselskapene skal ikke bare ta ut de fatene som er enklest å produsere og dermed mest lønnsomme.

Oljedirektoratet deler hvert år ut en pris til noen som har bidratt til økt utvinning – og dermed skapt «merverdi på norsk kontinentalsokkel».

Prisen deles ut på ONS Digital. Tre kandidater var i finalen:

  • Grane-feltet, med operatør Equinor og partnerne Petoro, Vår Energi og Conoco Phillips. Finaleplassen ble begrunnet med at de har utmerket seg med «godt arbeid innen boring og brønn og reservoarstyring gjennom mange år». Målet er å produsere 70 prosent av all oljen i reservoaret, noe som beskrives som «eksepsjonelt høyt» av juryen.
  • Geir Evensen, sjefsforsker ved Norce. Han utviklet en algoritme da han var forsker ved Nansensenteret i 1994 kalt Ensemble Kalman Filter. Den ble opprinnelig brukt til hav- og værvarsling, men metoden viste seg også å fungere for simulering av reservoarer med olje og gass. Dermed bedres forstålsen av undergrunnen og oljeselskapene treffer bedre med nye brønner eller andre tiltak, skriver juryen. Dette igjen øker ikke bare utvinningen, men reduserer også kostnader, fordi færre brønner bores. Evensen jobber nå ved forskningssenteret Norce og er basert i Bergen.
  • Lundin er også i finalen for sin bruk av såkalte formasjons- og langtidstester før det besluttes om et felt skal bygges ut. Disse testene viser hvor godt olje og gass strømmer i undergrunnen og inn i en brønn, skriver juryen.

Så er det altså Geir Evensen som vinner årets pris for økt utvinning – og slår dermed de totalt fem oljeselskapene som var i finalen.

På tirsdagens digitale ONS ble det også delt ut innovasjonspriser. Partnerne bak Northern Lights-prosjektet for fangst og lagring av CO₂ – Equinor, Shell og Total – vant den ene innovasjonsprisen. I begrunnelsen heter det at prosjektet er modig og visjonært, og kombinerer muligheten til å tjene penger med å bidra til utfordringen med klimagassutslipp.

For små og mellomstore bedrifter stakk Blue Logic av med seieren for sin ladestasjon for undervannsdroner.

Les også

Equinor fylte på 13,3 millioner nye fat til Visund-feltet på rekordtid

Les også

Venter færre store prosjekter: – En ny fase for oljebransjen

Publisert:

Her kan du lese mer om