Støtter rivning av Fosen-vindkraft: – En ny Alta-kamp

SV og MDG støtter krav om å rive to vindkraftverk på Fosen, for å unngå menneskerettighetsbrudd. – En ny Alta-kamp, sier MDG-leder Arild Hermstad.

Mandag morgen var artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen på plass igjen utenfor Olje- og energidepartementet, etter å ha blitt fjernet av politiet i løpet av natten.
Publisert:

Mandag morgen var artist Ella Marie Hætta Isaksen igjen på plass utenfor Olje- og energidepartementet.

Natt til mandag fjernet politiet henne og en rekke andre aktivister fra innsiden av kontorbygningen og kjørte dem til politistasjonen.

– Det var ikke lenge, det var en snartur, sier Isaksen til E24.

– Vårt mål har hele tiden vært å stenge departementet. Når vi kommer ut av politistasjonen mange timer før vår aksjon var tenkt å begynne, da er det jo veldig lett å følge våre originale planer om å gjennomføre en storaksjon, sier hun.

Demonstrantene er en miks av miljøvernere og samiske aktivister, og de sperrer av flere av inngangene til departementene i Akersgata i Oslo. På et stort banner står det «500 dager med menneskerettighetsbrudd».

Les også

Reineiere på Fosen vant over vindkraftutbyggerne i Høyesterett

Krever rivning og beklagelse

Kravet fra demonstrantene er at to større vindkraftanlegg på Fosen i Trøndelag skal demonteres, etter at Høyesterett i 2021 sa at konsesjonen er ugyldig.

– Ja, hovedkravet vårt er å rive 151 vindturbiner, og tilbakeføre landet, sier Isaksen.

– Så syns jeg også det skal være et krav at noen av de ansvarlige, statsministeren eller olje- og energiminister Terje Aasland, ber om en unnskyldning for at dette kunne skje i rettsstaten Norge, legger Isaksen til.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var også på plass blant demonstrantene utenfor Olje- og energidepartementet mandag.

– Den norske staten kan ikke lenger blunde for de menneskerettighetene som pågår. Koloniseringen av Sápmi må ta slutt, sa Thunberg i en appell mandag morgen.

Se intervju med Greta Thunberg i VGTV.

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg holdt appell utenfor Olje- og energidepartementet mandag, og støtter norske samer og miljøaktivister som ønsker å demontere to omstridte vindkraftverk på Fosen.
Les også

Usikker fremtid for Fosen-vindkraft: – Må nok strekke seg ganske langt

– Gjør en fantastisk viktig jobb

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) roste mandag aksjonistene utenfor Olje- og energidepartementet.

– All støtte til aksjonistene, jeg syns de gjør en fantastisk viktig jobb, sier Haltbrekken til E24.

– De som står for den virkelig alvorlige handlingen her er regjeringen, som ikke sørger for å få avsluttet et brudd på menneskerettighetene snarest, sier han.

– Hva må gjøres, må alle turbinene rives? Hva er alternativet?

– Jeg ser vanskelig for meg noe annet alternativ enn at man river vindkraftverkene på Fosen. Det er det som gjør at samene på Fosen har mistet sitt viktigste vinterbeiteområde og fratas rettigheten til sin kulturutøvelse, sier Haltbrekken.

Haltbrekken vil nå be statsminister Jonas Gahr Støre til Stortinget for å si hvordan han vil rydde opp.

– Det at regjeringen har brukt så lang tid er ganske uakseptabelt. Så vi kommer nå til å be statsministeren om å komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan regjeringen har tenkt å avslutte dette menneskerettighetsbruddet, sier Haltbrekken.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– En ny Alta-kamp

Også MDG-leder Arild Hermstad er på plass uten for Akersgata 59 for å støtte demonstrantene.

– Jeg tenker at dette her er en ny Alta-kamp, sier Hermstad til E24, en henvisning til kampen om utbyggingen av Alta-vassdraget.

– Det er rett og slett skammelig at regjeringen ikke klarer å ordne opp i denne saken, sier han.

Også Hermstad mener begge anleggene må rives, og naturen tilbakeføres.

– Når regjeringen ikke får ut fingeren, så er det det som stadig blir alternativet. Det virker ikke som de har tenkt å gjøre noen ting, og da er det det som må skje, sier Hermstad.

Han mener at regjeringen burde ha lagt en plan for Midt-Norges strømforsyning i tilfelle man må rive Fosen-anleggene.

– Den burde vært lagt for lenge siden, sier han.

– Jeg mener de er nødt til å ha fullt fokus på å sikre tiltak for energisparing. Der er det mye å gjøre. Så må de begynne å få opp farten på vindkraft til havs, der ligger Norge milevis bak alle andre rundt Nordsjøen. Vi kan i hvert fall ikke fortsette å tenke at disse vindmøllene kan stå som en skamplett for hvordan Norge behandler urfolkene sine, sier Hermstad.

MDG-leder Arild Hermstad.

Leverer mye strøm

– Hvis man blir nødt til å rive, så vil man kunne få en kraftutfordring i Midt-Norge, hvor det også er beregnet at man vil få mer kraftforbruk. Hva burde man gjort for å adressere det?

– Man burde ha satset mye mer på energieffektivisering, blant annet. Men uansett er dette snakk om et brudd på menneskerettighetene. Det kan vi rett og slett ikke være bekjent av, sier Haltbrekken.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt.

Kraftproduksjonen i vindkraftverkene Roan og Storheia er beregnet til nær to terawattimer (TWh) årlig. Totalt ble det produsert om lag 28 TWh strøm i prisområdet NO3 (Midt-Norge) i fjor, noe som var omtrent på linje med forbruket, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Han sier at strømprisen i Midt-Norge vil kunne bli høyere hvis man reduserer kraftproduksjonen i området.

– Midt-Norge har hatt en veldig god kraftbalanse, og det er derfor de har hatt lavere priser enn folk lenger sør i det siste. På kort sikt vil prisene kunne stige noe i perioder hvis disse turbinene fjernes. Og da må man trolig bygge ut mer kraft andre steder for å kompensere for bortfallet, sier Lilleholt til E24.

– Man vel ikke bygge ut mer?

– Man må jo ikke. Men hvis det blir høyere priser i regionen, så vil det kunne bli mer attraktivt å bygge ut mer kraft. Det kan også føre til at man revurderer planer om økt forbruk. Vindkraft på land er det mest lønnsomme og det raskeste å bygge ut. Havvind er også mulig på lenger sikt, selv om det er dyrere å bygge ut, sier Lilleholt.

Les også

Reindriftssame: – Skal vi virkelig ødelegge så mye for å elektrifisere Melkøya

Les også

Ber om at vindturbinene på Fosen fjernes etter høyesterettsdom

– Imponerende

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen smiler og hilser på demonstrantene utenfor regjeringskontorene.

– Dette er en av de riktigste og mest imponerende aksjonene jeg noensinne har sett, sier Gulowsen til E24.

– Det staten og Olje- og energidepartementet gjør med å tilkalle politi for å fjerne demonstrantene er fullstendig galt, sier han.

– Hva må man gjøre med turbinene på Fosen?

– En del av dem må i hvert fall ned. Vi kan ikke fortsette å trenere saken med å be om nye vurderinger, sier han.

Han mener regjeringen må håndtere eventuelle konsekvenser for kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Norge står jo i en merkelig kraftspagat hvor man tror at den eneste måten å løse klimakrisa på er å bruke mye mer kraft, i stedet for å spare mer kraft. Det må være balanse mellom forbruk og produksjon, men vi kan ikke bygge produksjon gjennom å bryte menneskerettighetene, sier Gulowsen.

Leder Truls Gulowsen (t.h.) i Naturvernforbundet.

– Null sympati

Hvis anleggene på Fosen må rives fordi staten har gitt en ugyldig konsesjon, kan utbyggerne potensielt kreve erstatning fra staten.

– Samtidig så gikk utbyggerne i gang i full forvisning om at det var en pågående rettssak. De tok et stort ansvar på egen hånd også, så de er ikke helt uten skyld her, sier Haltbrekken.

Ella Marie Hætta Isaksen er enig.

– Når staten velger å gi konsesjon til en vindpark og Fosen Vind går inn for å bygge før saken i det hele tatt er avklart i rettssystemet, så er det en risk man tar. Så jeg har null sympati for de investeringene som er gjort, sier Isaksen.

– Og så tror jeg heller man bør ta det til etterretning i lignende saker fremover, at kanskje man ikke burde gjøre så store inngrep i samiske områder, der det er snakk om at menneskerettighetsbrudd står på spill, sier hun.

Slik så det ut utenfor Olje- og energidepartementet rundt klokken 6.30 mandag. Da hadde bare noen få av demonstrantene kommet tilbake etter å ha blitt kjørt bort av politiet. Senere kom det langt flere demonstranter til.
Publisert:

Her kan du lese mer om