Petrobras med verste resultat noensinne

Selskapet som står i sentrum for det som kalles verdens største korrupsjonsskandale leverte i fjor sitt dårligste resultat noensinne.

TAR MASSIV NEDSKRIVNING: Det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras kunngjorde mandag et storstilt tap i forbindelse med resultatet for fjerde kvartal 2015.
Publisert:

Det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras kunngjorde mandag et netto resultat på minus 10,2 milliarder dollar (nesten 86 milliarder kroner) i fjerde kvartal i fjor.

Det er det verste resultatet siden selskapet ble grunnlagt i 1953.

Hovedårsaken til det labre resultatet er nedskrivninger av verdier som følge av den dype oljebremsen. Selskapet skriver ned utrolige 13,8 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 116 milliarder kroner.

Dette utgjør mer enn én tredel av selskapets markedsverdi, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Brorparten av de massive nedskrivningene er knyttet til selskapets portefølje av oljeproduserende felt, men verdien på eiendeler som borerigger og raffinerier er også blitt skrevet ned.

– Akkurat når du tenker at det ikke blir verre i Petrobras, så blir det det, sier partner James Guldbransen i Brasil-baserte Rio de Janeiro til Bloomberg.

Les også

Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

Storskandale

Selskapet står nemlig midt i en storstilt korrupsjonsskandale i Brasil

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser.

Så sent som mandag ble det kjent at tidligere direktør i norske Sevan Marine, Raul Schmidt Felippe Junior, ble arrestert mandag morgen i Portugals hovedstad Lisboa.

Schmidt skal være siktet for å ha betalt et titalls millioner kroner i bestikkelser til tidligere direktører i Petrobras i Brasil.

Les også

Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Politisk trøbbel

Korrupsjonen i selskapet har forgreininger høyt opp i politikken i landet, og statsminister Dilma Rousseff er for tiden under hardt press som følge av påståtte koblinger til saken. Rousseff var styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.

Kravene øker om at hun må gå av og bli stilt for riksrett, og millioner har tatt til gatene for å demonstrere.

Nærmere 200 personer er hittil tiltalt og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Har penger nok til 2018

Selskapet, som sliter med høy gjeld i tillegg til lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler.

Toppsjef Almir Bendine sa til pressen mandag kveld at selskapet vil selge flere eiendeler fremover, skriver Reuters.

Selskapet har uansett stor nok kontantstrøm til å dekke sine gjeldsforpliktelser til og med ut neste år.

– Selv om vi treffer en veidump, har vi nok kontanter gjennom 2017, sa han, gjengitt av Reuters.

Les også

Tidligere Sevan Marine-direktør skal være arrestert

Les også

Lula siktet i korrupsjonssak

Les også

Petrobras terminerer Havila-kontrakt

Publisert:

Her kan du lese mer om