Statoil åpner vindpark til 12,7 milliarder kroner

Oljegiganten har spart over to milliarder når de onsdag åpner Dudgeon-vindparken utenfor Norwich i England. Vindparken blir selskapets største.  

KUTTET KOSTNADER: Statoil har kuttet over to milliarder i regningen for det britiske Dudgeon-vindprosjektet, som nå er i drift med 67 turbiner. Onsdag drar Statoil-sjef Eldar Sætre til England for å offisielt åpne anlegget.
Publisert: Publisert:

STAVANGER (VG/E24): Oljegiganten Statoil åpner onsdag sitt største havvind-anlegg, utenfor Norwich i England.

Prislappen på gigantanlegget blir på 12,7 milliarder kroner, men var opprinnelig kostnadsberegnet til 15 milliarder kroner.

Dermed har selskapet klart å kutte kostnadene på prosjektet med over to milliarder kroner.

Statoil-sjef Eldar Sætre dro onsdag til England for å åpne Dudgeon havvindpark, 35 kilometer utenfor North Norfolk i England.

67 gigantiske vindturbiner er spredt utover havet. De tre rotorene er på nesten 80 meter og svisjer gjennom vinden: Det skal gi 402 megawatt strøm til 410.000 husstander i England.

– Dudgeon er et viktig bidrag for å realisere Storbritannias strategi for fornybar energi. Storbritannia har allerede oppnådd imponerende reduksjoner av CO₂-utslippene sine gjennom klare planer for utfasing av kull, og i fjor oppnådde de de laveste karbonutslippene siden før år 1900, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

– Statoil er stolt over å bidra til dette både ved å være en stor leverandør av naturgass og ved våre investeringer i havvind, legger han til.

Les også

Her er USAs rikeste personer

– Vil vokse i fornybart

Åpningen blir markert i rådhuset i Great Yarmouth utenfor Norwich i North Norfolk onsdag ettermiddag, hvor også toppsjefen i Masdar, Mohamed Al Ramahi og konserndirektør Steinar Bysveen i Statkraft etter planen skal delta.

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre.

– Dette er en viktig del av vår satsing på lønnsom fornybar energi, sier Sætre til VG og E24.

– Som en del av vår strategi med å utvikle oss fra et olje- og gasselskap til et bredt energiselskap, vil Statoil vokse betydelig innen lønnsom fornybar energi, med ambisjon om å investere rundt 100 milliarder kroner mot 2030. Den vellykkede Dudgeon-utbyggingen, utført i samarbeid med Masdar og Statkraft, er en avgjørende del av Statoils strategi for å supplere olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare energiløsninger, i tillegg til at det styrker Statoils tilstedeværelse i Storbritannia ytterligere, sier Sætre.

Statoil og Statkraft

Statoil og Abu Dhabi-investeringsselskapet Masdar eier 35 prosent hver og Statkraft 30 prosent i Dudgeon, hvor Statoil bidrar med offshore-kompetanse, Masdar med penger og Statkraft med kraft-kompetanse.

Les også

Bloomberg: Tesla vil gå tom for penger neste sommer

Statoil skal ha operatøransvaret for Dudgeon. Selskapet er etter dagens åpning operatør for tre britiske havvindprosjekter, Sheringham Shoal på 317 megawatt som er i produksjon, Dudgeon på 402 megawatt som offisielt åpnes onsdag, og verdens første flytende havvindpark, Hywind i Skottland, som har en kapasitet på 30 megawatt.

Inkludert Statoils havvindpark Arkona i Tyskland, som skal stå ferdig i 2019, har Statoil nå prosjekter som gjør at de bikker å gi strøm fra vind til en million husstander i Europa.

Uten subsidier

Kostnadene for utbygginger innen havvind er drastisk redusert på få år.

Allerede har noen utbyggere lovet å sette i gang havvindprosjekter uten subsidier, som danske Dong Energy og tyske Energie Baden-Württemberg AG, har E24 skrevet.

Dudgeon var kostnadsberegnet til 15 milliarder kroner, men prislappen endte på rundt 12,7 milliarder kroner.

– De siste årene har Statoil lagt mye arbeid i å redusere kostnadene, forbedre effektiviteten og øke lønnsomheten for både våre olje- og gassprosjekter, og våre fornybarprosjekter. Vi har klart å redusere kostnadene på Dudgeon med mer enn 15 prosent, eller 250 millioner pund, og fullført byggefasen uten alvorlige hendelser, sier Statoils konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum.

Les også

Vurderer hydrogen fra vind

Les også

Statoil bekrefter blockchain-plan

Les også

Dette er verdens ti største oljeprodusenter

Publisert: