Derfor satser oljegiganten på solenergi

Mens Statoil satser på havvind, går Total for solceller. Oljeselskapene svarer på et økende press for å få dem til å planlegge for global omstilling.

BYGGER SOLCELLER: Dette er prosjektet Solar Star på 586 megawatt i fylkene Los Angeles og Kern i California, som milliardæren Warren Buffetts BHE Renewables kjøpte av selskapet SunPower i 2013. Total eier 56,73 prosent av SunPower, som installerte og driver vedlikehold på Solar Star og en rekke andre solparker.
Publisert: Publisert:

I forrige måned ble spaden satt i jorda for solkraftverket Miyako på 25 megawatt i Japan, med hjelp fra Total.

Måneden før startet solkraftverket Nanao på 27 megawatt opp i samme land. Også da var det et Total-eid selskap som stod bak byggingen.

I Norge er franske Total kanskje best kjent som ett av verdens aller største private olje- og gasselskaper.

Men selskapet er også en av verdens største operatører av solenergi, gjennom solcelleselskapene SunPower (hvor det har 56,73 prosent eierskap), og Total Solar.

Ifølge Wall Street Journal ser Total på elektrisitet som en forsikring mot videre nedturer i oljebransjen, og konsernsjef Patrick Poyanné tror at strøm vil utgjøre 20 prosent av Totals energiproduksjon i 2035.

«Som del av sin ambisjon om å bli et ansvarlig stort oljeselskap utvikler gruppen sine aktiviteter i lavkarbonvirksomhet og fornybar energi,» skrev selskapet i sin årsrapport for 2016.

Total er ikke alene om satsingen på ren energi. Blant annet satser både Statoil og Shell på havvind i tillegg til sin tradisjonelle virksomhet.

Les mer: Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Les også

Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Tvinges av aksjonærer

Andre oljeselskaper har vært mindre bekymret for klimarisiko og faren for at olje- og gassprisene skal holde seg lave, men blitt tvunget til handling av aksjonærene.

Nylig stemte Oljefondet og et flertall av Exxon-eierne for at den amerikanske oljegiganten skulle stressteste seg mot strengere klimakrav og konkurranse fra ny teknologi.

Les mer: Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Oljeselskapene er i en vanskelig periode. Overflod av olje og lave olje- og gasspriser gjør at de tjener mindre penger, og samtidig er det usikkert hvordan etterspørselen og prisene vil utvikle seg over tid.

Et sentralt spørsmål er hvor raskt verden kan omstille seg og ta i bruk renere teknologi, og hvordan en slik omstilling kan påvirke behovet for olje og gass.

Solkraft, vindkraft og elbiler blir stadig billigere, men gir fortsatt bare et ørlite bidrag til å rengjøre verdens energiforbruk. Det er bare 2 millioner elbiler på veiene, mens det er over en milliard fossilbiler.

Les mer: Bare 0,2 prosent elbiler i verden

MULIGE RETNINGER: Hvis verden setter bremsene på, kan oljeetterspørselen øke kraftig de neste tiårene. Hvis verden derimot går i en klimavennlig retning, så kan oljeforbruket falle dramatisk frem mot 2040, ifølge scenarioene til det internasjonale energibyrået IEA. Men det er notorisk vanskelig å regne på hvor raskt en omstilling bort fra fossil energi kan skje.

Får spørsmål om klima

For Total er solsatsingen også et svar på strengere krav fra myndigheter og aksjonærer.

– De har noen spørsmål om hvordan klimaendringer vil påvirke firmaet vårt. Vi prøver å gi dem noen svar, sier Poyanné til Wall Street Journal.

Dette er langt første gang at oljeselskaper satser fornybart. Både BP og Statoil satset i sin tid tungt på sol og landbasert vindkraft – bare for å trekke seg helt ut av markedene etter noen år.

Les mer: Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

Les også

Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Feilslåtte satsinger

Britiske BP satset tungt på solenergi tidlig på 2000-tallet under fanen «Beyond Petroleum» («etter petroleum») , men i 2011 avsluttet selskapet virksomheten på grunn av overkapasitet, hard kinesisk konkurranse og lavere priser, ifølge Reuters.

Norske Statoil satset i sin tid på vindkraft til lands i Norge, men i 2010 solgte selskapet de 12 vindparkprosjektene sine for å satse på havvind i stedet.

– Jeg tror det er viktig at Statoil bruker sine krefter der vi kan gjøre en forskjell, sa Statoils vindkraftsjef Anne Strømmen Lycke til Teknisk Ukeblad i november 2010.

Danner felles enhet

Nå slår Total solvirksomheten sin sammen med gass og strøm til en felles enhet. Denne enheten stod i fjor for rundt 5 prosent av selskapets driftsresultat på 79 milliarder kroner, ifølge Wall Street Journal.

Total er engasjert i hele verdikjeden for solenergi, fra produksjon av solceller til utvikling av solcelleparker og installasjon på private hustak.

«Den stadige reduksjonen i kostnad for strøm fra solceller åpner et stadig voksende antall markeder,» skriver Total i årsrapporten sin for 2015.

I tillegg har Total også brukt over 8 milliarder kroner på å kjøpe den franske batteriprodusenten Saft, som blant annet har laget Nordens største batteri «Batcave» som Fortum har i finske Järvenpää.

Les mer: Her er Nordens største batteri

Saft hadde en omsetning på 738 millioner euro (6,95 milliarder kroner) i fjor.

Les også

Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

Støtter togradersmålet

«Total posisjonerer seg med en energimiks med fallende karbonintensitet som tar hensyn til togradersmålet fra IEA,» skriver Total i årsrapporten.

Dermed er det franske selskapet på linje med norske Statoil, som også sier at det støtter togradersmålet, og som har trappet opp sin fornybarsatsing gjennom havvindprosjekter i Storbritannia, Tyskland og har kjøpt en lisens i USA.

– Vi mener at et lavt karbonavtrykk vil gjøre oss mer konkurransedyktige i framtiden. Vi mener også at det finnes attraktive forretningsmuligheter i overgangen til et lavkarbonsamfunn, skrev Statoil i sin årsrapport for 2016.

Les mer: Statoil om havvind: Kan bruke 12 mrd. per år

Paris-avtalen fra 2015 har satt mål om global oppvarming «godt under» to grader som vil kreve enda raskere omstilling, men selskapene har ennå ikke begynt å regne på følgene av et slikt scenario.

Les også

Ny rekord i 2016: Så mange elbiler er det på veiene

Tjener mindre

Fortsatt har oljeselskapene en hodepine når det gjelder satsingene på ren energi: det er normalt mindre penger å tjene enn i deres vanlige virksomhet, som er å hente ut fellesskapets ressurser fra bakken.

– Oljeselskaper liker å snakke om seg selv som energiselskaper, men de er ikke energiselskaper. De er råvareselskaper, sier Bob Lukefahr, som var med på å utvikle BPs solstrategi, til Wall Street Journal.

Men til tross for historiske erfaringer har Total tro på sin solvirksomhet, og Poyanné sier at man noen ganger kan ta feil fordi man er 15 år for tidlig ute.

Les også

Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

Les også

Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Les også

IEA: Rekordlave globale oljefunn

Publisert: