Blackstone partner med norsk oljeoppstart: Kan investere én milliard dollar
Oppkjøpsfondene Blackstone og Blue Water Energy vil investere milliarder i den norske oljeoppstarten Mime Petroleum.
Investeringen kommer frem i en melding fra Blackstone torsdag.
Det ganske nyetablerte uavhengige lete- og utviklingsselskapet Mime Petroleum ble startet av private equity-selskapet Blue Water Energy og Sverre Skogen.
Sverre Skogen har over 30 års erfaring fra olje- og gassnæringen. Han har blant annet vært sjef i Aker Kværner og senest styreleder i Det norske (nå Aker BP). I teamet er også Lars Øyno, som har bakgrunn fra selskaper som DEA, Chevron og Saga Petroleum.
22. mai i fjor annonserte Blue Water at de hadde blitt enige med Mime Petroleum om å gjøre en første investering på opp til 300 millioner dollar i selskapet. I tillegg er Blue Water villig til å sette mer kapital til disposisjon hvis det skulle åpne seg attraktive oppkjøpsmuligheter for Mime Petroleum, ifølge meldingen.
Sammen med Blackstone økes den totale investeringsrammen som de to investeringsselskapene stiller til rådighet til én milliard dollar. Det tilsvarer 7,7 milliarder kroner med dagens kurs.
Den endelige investeringen avhenger av hvor mange oppkjøp som de klarer å lande.
Vil kjøpe seg inn på sokkelen
– Vi skal ikke delta i lisensrunder og leting, men kjøpe oss inn i eksisterende produksjon, sier Sverre Skogen i Mime Petroleum til E24.
Selskapet sier de vil gå inn i felt på norsk sokkel og forbedre og strømlinjeforme dem for å skape verdier.
– Betyr dere at dere må bli operatør på de lisensene dere går inn i?
– Nei, for i det norske systemet har partneren i lisensen mye de kan påvirke, sier Skogen.
Han peker på at mange store oljeselskaper på norsk sokkel har trukket seg ut eller latt være å gjøre investeringer på felt for å få ut mer verdi av dem.
– Det er mange gode ideer og tiltak som ligger igjen i skuffen hos IOCene (store, integrerte oljeselskap, journ.anm.), og det er flere ting som relativt enkelt kan settes igang, enten det er snakk om finnerlønner eller andre tiltak, sier Skogen.
Tankegangen er svært lik den man ser hos det Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP, som etter å ha kjøpt seg kraftig opp på norsk sokkel har satt i gang store investeringer for å øke effektiviteten og produksjonen. Selskapet har blant annet snudd fallet på Alvheim-feltet slik at produksjonen nå har begynt å vokse igjen.
Selskapet skriver om seg selv at det har en stab av oljefolk med erfaring fra sokkelen, inkludert fem tidligere topper i oljeselskapet DEA Norge.
Gigantfond
Blackstone Energy Partners er investeringsgiganten Blackstones oppkjøpsavdeling innen energi.
Selskapet har investert mer enn 15 milliarder dollar i en rekke sektorer innenfor energi. Blackstone har samlet sett over 385 milliarder dollar under forvaltning.
Blackstone ønsker ikke å kommentere hvor stor investeringen blir annet enn at det er snakk om opp til en milliard dollar.
E24 får opplyst av en kilde med innsyn i prosessen at Blackstone og Blue Water vil kontrollere halvparten hver av Mime Petroleum, og at aktørene ser «muligheter på kort sikt» når det kommer til mulige oppkjøp.
Sverre Skogen opplyser at han og gründerne vil sitte med to prosent eierskap fra start, men at det kan øke basert på at de når visse resultater (performance-basert).
Ikke det første oppkjøpsfondet
Blackstone og Blue Water er langt ifra de første oppkjøpsfondene som har fattet interesse for norsk sokkel.
Flere aktører har kommet inn i bransjen de siste årene, og særlig etter at oljeprisen startet fallet i 2014.
En av de største og mest kjente avtalene som har blitt annonsert er Point Resources' oppkjøp av Exxon Mobils egenoperererte felt på norsk sokkel for åtte milliarder kroner. Point Resources kontrolleres av det norske private equity-firmaet HitecVision.
Private equity-aktørene har imidlertid ikke bare deltatt i oppkjøp. Flere av dem har også engasjert seg i lisensrundene på norsk sokkel.
Da olje- og energiminister Terje Søviknes i forrige uke annonserte vinnerne av lisensrunden TFO 2017 kom det frem at Pandion Energy (som eies av private equity-fondet Kerogen) sikret sine første lisenser i en offentlig lisensrunde.
Mens Pandion sikret seg to lisenser sikret Point Resources seg 10 lisenser.