Rec kreves for en halv milliard

Flere underleverandører krever en halv milliard kroner av Rec i kjølvannet av nedleggelsene i Norge.

ER BLITT SAKSØKT: Rec er blitt stevnet for totalt 500 millioner kroner av to underleverandører. Selskapet avviser blankt det ene kravet. Her er Rec-sjef Ole Enger avbildet i Oslo Konserthus den 25. april under fremleggelsen av resultatene for første kvartal 2012.
Publisert:

Selskapene Ekro Resirk og SiC Processing krever til sammen en halv milliard kroner av solenergiselskapet Rec som følge av at selskapet skal legge ned produksjonsvirksomhet i Norge.

Finansavisen skriver mandag at de to underleverandørene nå sliter økonomisk som følge av at deres største oppdragsgiver forsvinner.

Slutt etter 10 måneders drift

Ekro Resirk sikret seg i 2007 en kontrakt verd 500 millioner over fem år. Selskapet investerte blant annet 150 millioner kroner i en fabrikk for rensing og resirkulering av silisium ved Rec-anlegget i Porsgrunn.

Etter 10 måneders drift var det plutselig slutt på ordrene fra oppdragsgiveren Rec.

Les også: Rec føler seg utpekt i handelskrig mellom Kina og USA

- Jeg har levert utstyr til Rec i ti år og aldri fått noen annet enn skryt. Nå er det åpenbart et nytt regime, og de bruker alle mulige triks for å komme seg unna inngåtte avtaler, sier administrerende direktør Arnold Risa til avisen.

Risa og Ekro Resirk har sammen med Fokus Bank sendt inn en stevning mot Rec for å dekke tapene sine.

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2012-07-27 17:30:00Last: 1.992Close: 2.11Periode: 1month

Måtte si opp alle ansatte

SiC Processing har også merket Rec-nedleggelsene på kroppen.

Selskapets direktør Trym E. Hansen ville ikke kommentere samtalene med Rec, men bekreftet til Finansavisen at alle de ansatte måtte sies opp da ordrene fra Rec stoppet opp.

SiC Processing, hvor private equity-selskapet Nordic Capital eier 70 prosent, har stevnet Rec for 315 millioner kroner. SiC investerte totalt én milliard kroner i Norge og jobber nå med å selge alle eiendelene i selskapet har i Norge

Selskapet har to fabrikker på Herøya i Porsgrunn og en i Glomfjord.

Avviser kravet

Rec skriver selv i sin regnskapsrapport for andre kvartal at selskapet avviser kravet fra Ekro Resirk i sin helhet.

I rapporten skriver Rec at Ekro ikke klarte å ferdigstille resirkuleringsanlegget på Herøya i henhold til kontrakten. Kontrakten ble derfor avsluttet fra Rec sin side i oktober 2011, og Ekro tok ut stevningen på 165 millioner i desember.

Les også: Underleverandør bekymret for om Rec gjør opp for seg

Vedrørende kravet fra SiC Processing har Rec avvist deler av kravet på grunn av at SiC har stengt sine anlegg for behandling og gjenvinning av skjærevæske for wafere. I den siste regnskapsrapporten har selskapet satt opp et mulig erstatningsbeløp til SiC som er lavere enn de 315 millionene som ligger i stevningen.

Har ikke satt av penger

I en kommentar til Finansavisen sier Rec-sjef Ole Enger at selskapet ikke har satt av penger til å dekke kravene fra Ekro Resirk og SiC.

- Vi diskuterer med flere underleverandører knyttet til nedleggelsene i Norge, sier Enger.

Les også: Slik kan Rec gå fra norsk gigantregning

Rec vedtok på en ekstraordinær generalforsamling fredag å godkjenne emisjonen som vil bringe inn 1,675 milliarder kroner til selskapet. I tillegg har selskapet fått en ny finansiering på 2 milliarder med betalingsforfall i 2014, ifølge selskapets regnskapsrapport for andre kvartal.

Rec hadde ved avslutningen av andre kvartal utestående gjeld på 6 milliarder kroner.

I regnskapsrapporten skriver Rec at de maksimalt forventer å bruke 300 millioner kroner på kontanterstatninger i forbindelse med den norske nedleggelsen. Stevningene fra de to underleverandørene kommer på toppen av denne kostnadsberegningen.

Rec forventer at avviklingen av den norske produksjonen vil være fullført i løpet av årets siste kvartal.

Les også:

Publisert: