Milliardoppkjøp i oljeservice
Schlumberger vil kjøpe Cameron for 14,8 milliarder dollar.
Schlumberg, som er verdens største oljeserviceselskap, har kommet med et bud på oljeserviceselskapet Cameron på 14,8 milliarder dollar, tilsvarende 123 milliarder kroner.
Aksjonærene i Cameron vil motta 0,716 Schlumberger-aksjer og 14,44 dollar kontant for hver aksje de eier i Cameron.
Basert på gårsdagens sluttkurs i Cameron og Schlumberger gir det en verdsettelse på 66,36 dollar per Cameron-aksje, tilsvarende en premie på 56 prosent sammenlignet med sluttkursen på 42,47 dollar i går.
Det gir seg naturlig nok utslag i førhandelen, der Cameron nå stiger 46 prosent til 61,90 dollar per aksje. Schlumberger faller på sin side tilbake med 3,9 prosent til 69,70 dollar.
Ser store synergieffekter
Etter at kjøpet er gjennomført vil de tidligere aksjonærene i Cameron eie ti prosent av Schlumberger.
I en pressemelding skriver Schlumberger at de venter seg synergieffekter som følge av oppkjøpet på 300 millioner dollar i løpet av det første året og 600 millioner dollar i løpet av det andre året etter kjøpet.
Samlet sett omsatte de to selskapene for 59 milliarder dollar i 2014.
– Åpner opp nye muligheter
– Denne avtalen med Cameron åpner opp nye og bredere muligheter for Schlumberger. På vår investorkonferanse i juni 2014 fremhevet vi hvordan oljeindustrien må endre seg for å levere bedre drift i en tid med intervallbunnede råvarepriser. Da oljeprisen nå er på lavere nivåer, vil oljeserviceselskap som leverer innovativ teknologi og større integrasjon og samtidig bedrer effektiviteten, som våre kunder i større grad etterspør, gjøre det bedre enn markedet, sier Schlumberger-sjef Pål Kibsgaard.
– Vi tror at det neste teknologiske gjennombruddet i industrien vil bli oppnådd gjennom integrasjon av Schlumbergers reservoar- og brønnteknologi med Camersons teknologi innen overflate, boring, prosessering og flytkontroll, sier Kibsgaard videre.
Oppkjøpet er betinget av godkjenning fra aksjonærene i Cameron.
Gir løft for norsk oljeservice
Her hjemme gir nyheten seg klare utslag på børsen i form av at oljeserviceselskapene stiger markert, da oppkjøpet kan indikere at det kan komme en periode med konsolidering i sektoren.
Subsea 7 er opp 9,4 prosent, mens Aker Solutions stiger 10,8 prosent.