Oljeforskningssamarbeid med Israel skaper reaksjoner

Forskere ved NTNU i Trondheim skal utrede mulighetene for et samarbeid med Israel om petroleumsforskning. Det kan bidra til folkerettsbrudd, frykter studentorganisasjon.

ISRAEL-SAMARBEID: NTNU innleder det rektor Gunnar Bovim insisterer på er et faglig, men ikke politisk, samarbeid med israelske oljeforskere. Her ser vi at et israelsk flagg holdes under en minnemarklering i Jerusalem.
Publisert: Publisert:

Leder Inga Marie Nymo Riseth i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) reagerer på at forskerne fra NTNU blir med olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på tur til Israel, skriver Vårt Land.

– NTNU kan ha akademisk samarbeid med israelske forskere på andre områder, men hvis de deltar i dette prosjektet, risikerer de indirekte å bidra til folkerettsbrudd gjennom olje- og gassutvinning fra palestinsk eller syrisk territorium, sier Riseth.

Hun viser til at NTNUs etiske retningslinjer sier at universitetet skal fremme menneskerettigheter og demokrati gjennom forskning.

– Jeg tviler på at dette prosjektet gjør noen av delene.

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier han forstår problemstillingen og at saken ikke er uproblematisk.

Samtidig sier han at NTNU i utgangspunktet skal ha akademisk samarbeid med andre land som ønsker det.

– Vi betrakter ikke det som en politisk handling, men som en faglig handling, som også kan være med på utvikle internasjonal forståelse. Men vi går ikke ukritisk inn i et samarbeid, og det vil tas nye vurderinger etter turen i september.

Les også

Skipet som viser at Iran er tilbake

Les også

Oljefondet vokser i Israel

Les også

Dette tankskipet skapte oljehistorie

Publisert: