Oljelagrene tømmes

Det har roet seg litt i Kina og på verdensbørsene. Nå er det oljeoverfloden som igjen bidrar til bekymring. Tallene viser en nedgang som skulle være positivt for oljeprisen, men markedet vil det foreløpig annerledes.

PUMPES: Et oljefelt i California er fullt operativt til tross for de laveste oljeprisene siden finanskrisen.
Publisert:

De ukentlige oljelagertallene fra USA viser at oljelagrene har gått ned med 5,5 millioner fat, 0,5 prosent lavere en foregående uke.

Dagens oljelagernivå er omtrent 100 millioner fat høyere enn samme tid i fjor.

DNB Markets skriver i en oppdatering at de mener tallene vil føre til en opptur for oljeprisen, spesielt da produksjonstallene ser ut til å være for høye med tanke på et økende antall manglende fat, såkalte «missing barrels».

På den andre siden er det en nedgang i etterspørselen og eliminerer nok deler av effektene fra reduserte oljelagre. 2 millioner fat per dag lavere etterspørsel en foregående uke er urovekkende, men gjennomsnittet over fire uker er fremdeles en halv million fat høyere per dag enn samme tid i fjor.

I forkant var det uenighet om hva tallene ville vise.

Tallene er en del av energirapporten til U.S. Energy Information Administration (EIA) som publiseres hver uke.

En undersøkelse gjort av Wall Street Journal er konsensus blant oljeanalytikere en økning av lagrene på 300.000 fat.

En industrigruppe kalt American Petroleum Institute (API) mente de hadde grunnlag for å tro at uketallene ville vise en redusering i oljelagrene på 7,3 millioner fat.

– Tallene er ikke overraskende med tanke på at API publiserte tall på negativ 7 millioner fat i går kveld, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

I følge rapporten er de amerikanske oljelagrene på et nivå som ikke har blitt sett de siste 80 årene. Totalt er det 450,8 millioner fat på lager.

Oljeprisen ned

I forkant av tallene har råoljeprisene (Brent Spot) ikke helt klart å bestemme seg for dagens retning og har beveget seg rundt gårsdagens prisnivå på 43,45 dollar per fat.

Den amerikansk lettoljen (WTI Spot) har handlet 1 prosent lavere enn i går og lå en halv time før oljelagertallene ble publisert stabilt her.

Rett etter publisering gikk begge oljeprisene ned rundt 1 prosent, noe som ikke isolert sett går sammen med lavere oljelagertall.

– Markedet priset nok inn et større fall i forkant, derfor skjer denne prisnedgangen nå, men jeg tror likevel det vil bedre seg utover dagen når folk har latt tallene synke inn, sier Kjus til E24.

Oljeprisene er fremdeles på historisk lave nivå og mandagens bunn var den svakeste prisingen siden finanskrisen.

Påvirker kronen

Onsdag ettermiddag er kronen på sitt svakeste mot dollaren siden mai 2002 og ligger på rundt 8,35 kroner per dollar.

Oljeprisen er hovedmotoren bak den norske kronen og av lav oljepris svekker kronen i stor grad.

Idag kom det i tillegg også sterke makrotall fra USA og svake ledighetstall i Norge, som sammen med oljeprisen er en dårlig cocktail for kronen.

Før åpning på Wall Street kom den månedlige amerikanske ordrestatistikken over «durable goods» (lett oversatt til varige kapitalvarer) viser en overraskende oppgang i juli måned.

Fra juni til juli økte ordreinngangen med 2,0 prosent. Det var i forkant ventet en tilbakegang på 0,4 prosent, ifølge konsensustall fra Bloomberg.
I juni økte ordreinngangen med hele 4,1 prosent fra mai (opprevidert fra det første anslaget på 3,4 prosent).

Det er verdt å merke seg at det er transportrelaterte varer som står for mer enn halvparten av økningen. Det inkluderer blant annet biler, fly og andre kjøretøy. Uten transport-komponenten steg ordrene med 0,6 prosent fra juni til juli. Tilsvarende vekst fra mai til juni var 1,0 prosent.

Publisert: