Russland møter oljeprisfall med økt oljeproduksjon

Nytt brått oljeprisfall fredag.

PUMPER PÅ: En flytende oljepplattform slepes ut av havnen i Murmansk i 2011.
Publisert:

Oljeprisene har begynt det nye året som de avsluttet 2014 – med fall.

Fra klokken 11.00 og frem til 13.50-tiden har prisen på brentolje fra Nordsjøen falt med om lag to dollar til vel 55,80 dollar.

Følg utviklingen i E24s Aksjelive!

Det skjer etter at oljeprisene i fjor omtrent halverte seg fra toppen i juni til nivåene før nyttår.

Les også

Oljeprisen halvert siden i sommer

Fredag kom nyheten om at den russiske oljeproduksjonen i 2014 var på det høyeste nivået siden Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Totalt produserte russerne 10,58 millioner fat per dag i 2014, hvilket er opp 0,7 prosent fra året før, ifølge tall som det russiske energidepartementet offentliggjorde fredag, ifølge Reuters.

De russiske oljeselskapene avsluttet imidlertid året med en enda høyere produksjon. I desember ble det produsert 10,67 millioner fat per dag i Russland.

Ingen kutter

Det store oljeprisfallet i fjor blir forklart med kraftig produksjonsøkning i USA, samtidig som oljekartellet Opec ikke har kuttet i sin oljeproduksjon for å støtte opp om oljeprisen.

Når heller ikke Russland, som er verdens største oljeeksportør utenfor Opec, kutter i produksjonen, fortsetter det å være for mye olje på markedet.

I tillegg til russisk rekordproduksjon melder Irak fredag om det høyeste produksjonsnivået siden 1980, og libyske myndigheter melder om at brannen som har stanset eksporten fra landets viktigste eksportterminal, nå er slukket.

Det er blant faktorene Reuters viser til som forklaring på fredagens prisfall.

Russisk avhengighet

Russland har gjort seg helt avhengig av inntektene fra eksporten av olje og gass. Dette har finansiert om lag halvparten av utgiftene på det russiske statsbudsjettet.

Men selv om behovet for at olje- og gassinntektene skal holde seg oppe, spår det russiske energidepartementet at den samlede produksjonen skal falle noe i 2015.

Mange observatører mener oljeprisene ikke vil styrke seg før produksjonsnivået går tilstrekkelig ned.

Så langt har man ikke sett noen tegn til det, men det kommer flere og flere nyheter som kan føre til lavere oljeproduksjon om noen år.

Oljeselskaper kutter budsjetter

Det amerikanske oljeselskapet Linn Energy melder fredag at de kutter i budsjettene for leting etter olje med 53 prosent.

Det skjer kun dager etter at et annet amerikansk oljeselskap, Eagle Energy, stanset all leting etter nye oljefelt inntil oljeprisene tar seg opp igjen.

Det langt større oljeselskapet Chevron varslet i desember til kanadiske myndigheter at de har suspendert all leting etter olje i arktiske farvann.

Også Conoco Phillips, BP og en rekke mindre oljeselskaper har varslet en reduksjon i investeringsnivåene i år.

Les også:

Dette hendte i verden i 2014Russisk inflasjon på det høyeste siden finanskrisenOljeekspert mener USAs smerteterskel er undervurdert: – Ingen tegn på at USA tar ferieSjeføkonom: – Umulig å si hvor mye oljeprisen vil falle

Publisert: