Disse faktorene vil avgjøre oljeprisen i høst

Den store jokeren er den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Vil han få markedene til å skjelve?

HVOR DYPT STIKKER MARKEDETS FRYKT FOR TRUMP? Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er svært populær på grasroten i partiet, men økonomer og eliten i det republikanske partiet kan ikke fordra ham.
Publisert:

– Den store jokeren i høst er det amerikanske valget, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Med planer for økonomien til USA som blir slaktet av økonomer, og en lav stjerne i utenrikspolitikken, er det ikke godt å si hvordan aktørene i markedet vil reagere dersom USAs neste president blir den republikanske kandidaten Donald Trump.

– Det er ikke sikkert det får en stor effekt. Brexit fikk ikke stor effekt. Men man vet aldri. Det blir iallfall litt støy i forkant, sier hun.

Les også

Icahn støtter Trumps økonomiplan

Markedet i balanse

Det er en hendelsesrik høst i vente for oljemarkedet, og denne uken var det klar optimisme å spore i oljemarkedet.

Oljeprisen steg 6,19 prosent fra 43,44 dollar til 47,22 dollar fatet (brent spot), som er tilnærmet månedsbeste.

IEAs månedlige oljemarkedsrapport viser nemlig at veksten i oljeproduksjonen er like stor som veksten i oljeetterspørselen for første gang på to år,

Men Saltvedt justerte nettopp ned sine oljeprisanslag for tredje kvartal i år til 47 dollar fatet, blant annet på grunn av fulle bensinlagre og militærkuppet i Tyrkia, mens anslaget for fjerde kvartal forblir på 56 dollar fatet.

KLARER LIBYA Å ØKE PRODUKSJONEN? Det er én av faktorene som blir viktig i høst for oljeprisen. Bildet er tatt i et oljeanlegg i Zueitina, som ligger vest for Benghazi i Libya.

Opec øser ut olje

Ukens oljeprisoppgang kommer på tross av at oljeproduserende land organisert i Opec pumper opp olje som aldri før.

Opec produserte like over 33,1 millioner fat med olje per dag i juli, ifølge den månedlige oljemarkedsrapporten fra oljekartellet. Det er 46.400 fat mer enn i juni, og en million fat mer enn Opec produserte i gjennomsnitt daglig i 2015.

Opec satte dermed en historisk rekord i juli, ifølge oljeorganisasjonen.

Saudi-Arabia ledet an kartellets produksjon, men også Irak, Iran og De forente arabiske emirater har økning i produksjonen fra måneden før.

– Det er utfordrende for balansen i markedet at Iran, Irak og Saudi-Arabia fortsetter å øse olje ut i markedet, sier Saltvedt.

– Det bli spennende fremover hva som blir avgjørende for balansen i markedet det neste halvåret, og hva som skjer med land som Nigeria, Libya og Venezuela.

Les også

Største råvare-veddemål siden finanskrisen

Brems i Nigeria og Venezuela

I Nigeria angriper militante opprørsgrupper oljeinstallasjoner. Angrepene har som mål å gi den nigerianske befolkningen større andel av oljeinntektene. At oljeinntektene i landet er skjevt fordelt, ble atskillig mer synlig for befolkningen da oljeprisen falt fra over 100 dollar fatet. Da steg også misnøyen rettet mot landets oljeindustri.

– Myndighetene klarte å roe ned dette da oljeprisen var høy. Det bidrar til å stramme markedet raskere, det samme gjør Venezuela, sier Saltvedt.

Venezuelas er på randen av konkurs, og myndighetene har ikke penger til å investere i oljesektoren. Landet er så fattig at selv ikke sentralbanken har råd til å trykke penger.

Oljeproduksjonen i landet minket med 20.000 fat daglig i juli.

– Der har produksjonen falt mye den siste måneden.

– På den andre siden håper man å igangsette oljeproduksjon i Libya. Der har man potensialet til å øke en god del mer. Det kan trekke den andre veien, sier Saltvedt.

LAV OLJEPRIS ØKTE UROEN: Militante opprørsgrupper i Nigeria setter deler av oljerproduksjonen ut av spill med hyppige angrep på oljeinnstallasjoner i protest mot myndighetenes fordelingspolitikk av oljeinntektene til landet.

Tviler på produksjonsfrysavtale

En overraskende nyhet, som bidro til å løfte oljeprisen denne uken, er at oljekartellet Opec bekreftet at det under en energikonferanse i september vil bli avholdt uformelle samtaler om muligheten for å fryse medlemslandenes oljeproduksjon på dagens nivå.

Eksperter stiller seg undrende til hvordan Opec skal klare å bli enige om et produksjonsfrys i september, etter vinterens mislykkede møte.

– En avtale står og faller på samholdet mellom Iran og Saudi-Arabia, sier Saltvedt.

Forholdet mellom de rivaliserende oljeprodusentene er iskaldt, og det er ingen tegn til bedring, samtidig som Iran har ambisjoner om å løfte oljeproduksjonen ytterligere.

– Vi vet Iran var veldig ivrig etter å få inn utenlandske selskaper for å investere mer. Jeg tror ikke Iran er villig til å bremse opp produksjonen. De ønsker å bygge ut og øke tempoet. Det samme gjelder Irak, sier hun.

Saudi-Arabia var klar under det forrige uformelle produksjonsmøtet på at det er uaktuelt å bremse produksjonen, dersom ikke flere av de store oljeprodusentene bidrar.

LYKTES IKKE I Å STABILISERE MARKEDET: Qatars industri- og energiminister Mohammed Saleh al-Sada (i midten), Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi (til venstre fra midten), Venezuelas minister oljeminister Eulogio Del Pino (til venstre), og Russlands energiminister Alexander Novak (til høyre fra midten) kunngjorde 16. februar at oljeproduksjonen fryses for å stabilisere oljeprisen, men produksjonsnivået var skyhøyt.

Flere aktive rigger i USA

Den amerikanske skiferoljeproduksjonen, som var én av hovedårsakene til at oljeprisen falt kraftig i 2014, har minket siden jul.

Den siste rapporten viser imidlertid at oljelagrene steg med 1,1 millioner fat oljeekvivalenter i forrige uke, ifølge tall fra det amerikanske energidepartementet (EIA).

Riggtellingen til Baker Hughes viste fredag at antall aktive rigger økte med 17 til 481 i USA, sammenlignet med forrige uke. Dermed har den amerikanske riggaktiviteten steget syv uker på rad.

– De fortsetter å leie inn flere rigger. Med de prisene som er nå, kan man spørre seg hvor lenge de vil fortsette med det. Skiferoljen er robust med de prisene vi ser, men kuttene må få en effekt på skiferproduksjonen. Men det har tatt tid, sier Saltvedt.

Les også

Oljeprisrally etter Saudi-Arabia-uttalelser

Les også

Nyheten oljenæringen har ventet på i to år

Les også

Derfor klarte ikke analytikerne spå oljestupet

Publisert: