Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy

Oljeprisen faller momentant etter den amerikanske presidentens siste Twitter-utspill.

ANGRIPER OPEC: USAs president Donald Trump.
Publisert:

Fredag ettermiddag rykker president Donald Trump ut på Twitter og skriver at Opec holder oljeprisen unaturlig høy.

– Det er ikke bra, og vi vil ikke akseptere det, skriver han i kjent stil.

Oljeprisen faller momentant og er foreløpig ned rundt 50 cent til 73,49 dollar fatet.

Dette skjer samtidig som Russland er i møte med oljekartellet Opec.

Oljeprisen har klatret voldsom så langt i år og har nylig nådd sitt høyeste nivå siden det kraftige oljeprisfallet høsten 2014. De fleste analytikerne knytter oppgangen til produksjonskuttene som Opec har innført, godt hjulpet av den urolige situasjonen i Venezuela og Midtøsten.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets synes at Trumps melding på Twitter var fantastisk, og trykket straks på knappen for dele den med sine følgere.

– Det er en ganske morsom tweet da. Jeg retweetet ham med en gang. Som jeg skriver på Twitter: Alt han trenger å gjøre er å signere Iran-waiveren, så faller prisen med en gang, sier Kjus til E24.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid A. Al-Falih svarer på Trumps Opec-angrep:

– Det finnes ikke noe som heter kunstige priser, sier han, gjengitt av nyhetsbyrået Dow Jones.

SLAKTER OPEC: Prisen på Nordsjøolje (Brent spot) faller med om lag 50 cent på Trumps oljetveet.

– Ikke rekordmye olje på markedet

Oljeanalytikeren viser da til usikkerheten rundt om USA vil forlenge Irans fritak fra sanksjoner, etter at han med nød og neppe forlenget fritaket tidligere i år. Hvis Trump ikke signerer en videreføring av fritakene innen 12. mai, vil det kunne stoppe Iran fra å selge oljen sin internasjonalt.

– Det har vært veldig mye skriving om fra oljeanalytikere de siste ukene om at risikoen for at han ikke skriver under blir større og større, sier Kjus.

– MORSOM TWEET: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

På kort sikt falt oljeprisen med nesten en dollar per fat etter Trumps tweet. Kjus mener det er vanskelig å si hvor prisen kommer til å bevege seg de neste ukene.

Han påpeker at mai blir en begivenhetsrik måned, med fritaket som skal forlenges innen 12. mai, valg i oljelandet Irak samme dag, og 20. mai er det valg i oljelandet Venezuela, som også er rammet av USAs sanksjoner.

– Det er vanskelig å si. Det kommer til å være mye støy de neste ukene, sier Kjus.
Når det gjelder innholdet i Trumps melding på Twitter, ser den erfarne oljeanalytikeren umiddelbart flere feil.

– Det spiller inn i det man har sett fra ham før. Han sier det er rekordmye olje overalt, det er selvsagt feil. Jeg følger statistikken hver dag, uke og måned, og det er ikke rekordmye olje på markedet, sier Kjus.

– Han har ikke lest noen oljemarkedsanalyser i det siste, det er tydelig. Lagrene er ganske mye lavere enn vanlig. Og oljetankere pleier å være «fully loaded» når de går til et raffineri. Trump mener kanskje at flere skip enn vanlig er fullastet, men det er også feil, legger han til.

USA og Trump sendte nylig aluminiumsprisen i været, ved å innføre sanksjoner mot blant andre oligarken Oleg Deripaska og selskapet Rusal, som produserer syv prosent av verdens aluminium.

– Han beveger stadig nye markeder, sier Kjus.

Amerikansk skiferolje slår tilbake

Skiferoljeproduksjonen, særlig i USA, ble betydelig trappet ned i forbindelse med oljeprisfallet.

Men med den kraftige prisoppgangen har også amerikansk skiferolje hatt en voldsom vekst.

Fremveksten av denne typen olje- og gassutvinning var en betydelig bidragsyter til at balansen mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet bikket og sendte prisene ned i utgangspunktet – og kanskje den viktigste årsaken til at Opec ventet i lang tid før de foretok seg noe.

Tidligere hadde Opec vært en garantist for høy oljepris, fordi kartellet justerte produksjonen etter etterspørselen.

Men Opec, i stor grad ledet an av «Opec-sjef» Saudi-Arabia, tok frem stridsøksen og lot pumpene stå på for fullt.

Den historiske kuttavtalen ble inngått i desember 2016. Da ble oljeproduserende land både i og utenfor Opec enige om å kutte i sin produksjon med mål om å bli kvitt overfloden av olje og få opp oljeprisene.

I fjor høst ble Opec enig med Russland om en ny kuttavtale med virkning ut 2018.

Saudi-Arabia med egen agenda

Nylig kom det også meldinger om at Saudi-Arabia skal ha ønsker om å se en oljepris opp mot 100 dollar før det statlige oljeselskapet Aramco skal på børs.

Opplysningene signaliserer at Saudi-Arabia ikke har planer om å endre på Opec-landenes oljekutt-avtale, selv om de snart når sitt opprinnelige mål, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Sirkelen er sluttet. Jeg ville ikke blitt overrasket hvis Saudi-Arabia vil ha 100 dollar for fatet frem til dette salget er gjennomført, sier en av kildene til Reuters.

Publisert:

Her kan du lese mer om