Nordea-strateg: – En perfekt storm i oljemarkedet

På litt over en måned har et fat Nordsjø-olje falt nesten 20 dollar i verdi - det vil si 25 prosent nedgang siden toppen i oktober. Saudiarabisk eksport-brems kan få prisen opp igjen.

FÆRRE FAT GJENNOM SUEZ: En fisker i Duba i Saudi-Arabia kaster garnet, mens en oljetanker ligger fortøyd bak ham. ClipperData melder nå om at fære skip forlater saudiske havner - det kan påvirke oljeprisen.
Publisert:

– Det har vært en perfekt storm i oljemarkedet siden begynnelsen av oktober, skriver sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea Wealth Management i mandagens morgenrapport.

Oljeprisen har gått inn i et «bear-marked», etter å ha falt over 20 prosent siden begynnelsen av oktober.

Fall på 19 dollar

Fra en topp over 86 dollar fatet 3. oktober, ligger nordsjøoljen nå nede mot 67 dollar.

Rein mener bakgrunnen er knyttet til en kombinasjon av omstendigheter:

Leif Rune Rein

«Positive tilbudsoverraskelser fra Opec og USA, samt Trumps sanksjonsfritak for de største iranske oljeimportørene har gjort at markedet har gått fra å være underforsynt til overforsynt. Legg til robothandel, og at etter hvert som oljeprisen har falt så har store banker måtte lukke sine åpne posisjoner mot oljeselskapene som de har sikret oljeprisen for», skriver Rein i rapporten.

«Imponerende fall»

Han melder videre at alt dette kulminerte i et «imponerende fall» på sju prosnet i den amerikanske WTI-oljeprisen på tirsdag som var.

«Oljeprisen har nå falt rundt 25 prosent siden toppen i oktober. Fallet er overdrevent i forhold til den fundamentale utviklingen, men det hjelper lite når momentumet er så sterkt i negativ retning».

Les på E24+

Oljeprisfallets undervurderte forklaring: – Ekstremt viktig

Spår prisoppgang igjen

Rein legger imidlertid til også dette:

«På den positive siden, ser man litt lenger ut i tid så vil OPEC sette i gang tiltak for å forsvare en høyere oljepris, og de vil trolig lykkes.»

CNBC melder da også at Saudi-Arabia nå kutter ned på eksporten, blant annet sendes færre skip til USA.

Dette er bra for oljeprisen, men kan irritere president Donald Trump, melder nettstedet.

Presidenten ønsker nemlig å få ned prisene for forbrukerne ved pumpene i USA, og har lenge hevdet at saudiene manipulerer prisen.

LAGER: Store oljetanker for lagring, her ved ExxonMobils rafineri i Baytown i Texas.

Tankskip-brems

CNBC baserer sin sak på data fra tankskip-monitoren ClipperData - som konkluderer med at mengden saudisk olje som når USA snart kan falle til rekordlave nivåer.

Det vil igjen tære på de amerikanske oljelagerne - og tilbudsendringen kan få prisene til å stige.

Under oljepris-stupet fra sommeren 2014 og frem til prisene begynte å stige igjen i 2017, var lagertallene i USA svært viktige for oljeprisens utvikling. Det er de fortsatt, men ifølge Matt Smith i ClipperData har saudiene skjønt at de ved å regulere skipseksporten kan påvirke lagerkapasiteten, og med det prisene, i den retningen de vil.

– Det funket så bra for saudiene i 2017 å kutte transporten til USA, fordi folk da så bevegelsene i lagerstatistikken, som jo er så tilgjengelig og transparent, forteller han CNBC.

Mandag morgen er nordsjøoljen opp 0,22 prosent til 67,14 dollar fatet, mens amerikansk lettolje stiger 0,39 prosent til 57,19 dollar fatet.

Les også

Analytiker: Trump kan ha «lurt» Saudi-Arabia til å øke oljeproduksjonen

Les også

Knytter oljefall til Iran-politikk

Publisert:

Her kan du lese mer om