Dyr strøm bidro til tidenes resultat for Eidsiva

Eidsiva mer enn tredoblet resultatet til over to milliarder kroner i fjor, etter en periode med skyhøye strømpriser. Det er tidenes sterkeste tall, påpeker selskapet, som eier deler av Hafslund Eco Vannkraft.

Publisert: Publisert:

Selskapet leverer et resultat etter skatt på 2,14 milliarder kroner for 2022, sammenlignet med 632 millioner kroner året før.

Eidsivakonsernet driver med elnett, bredbånd og bioenergi og eier 43,5 prosent av kraftprodusenten Hafslund Eco Vannkraft (som ble til da Hafslund, Eco Energi og Eidsiva Energi slo seg sammen i 2019).

Det er særlig kraftprisene som driver det sterke resultatet, ifølge Eidsiva.

– Det er svært gledelig å kunne levere et så godt resultat. I tillegg til en betydelig effekt av høye kraftpriser har det vært jobbet veldig godt i alle deler av virksomheten, sier konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva i en melding.

Hafslund-konsernet eier 50 prosent av Eidsiva Energi AS, mens Innlandet Energi Holding AS (igjen eid av blant andre Innlandet fylkeskommune og kommunene Hamar, Ringsaker og Lillehammer) eier 49,406 prosent og Åmot kommune eier 0,5945 prosent.

Eidsiva og Hafslund har også slått sammen sine nettvirksomheter Hafslund Nett og Eidsiva Nett til nettselskapet Elvia.

Lav produksjon

Omsetningen i Eidsiva ble på 10,64 milliarder kroner i fjor, opp fra 8,34 milliarder kroner året før.

«Selv om fremtidsprisene på kraft falt noe tilbake mot slutten av året, ble 2022 preget av svært høye kraftpriser og økende fremtidspriser på kraft. Produksjonsvolumet i Hafslund Eco Vannkraft er imidlertid uvanlig lavt, som følge av behovet for ansvarlig produksjonsplanlegging», skriver Eidsiva i sin rapport.

Eidsiva har investert for 3,1 milliarder kroner i løpet av fjoråret, hvorav 2,6 milliarder utgjøres av nettselskapet Elvias investeringer i kraftnettet. Selskapet har også investert 390 millioner i bredbånd og 130 millioner i bioenergi.

Selskapet påpeker at virkningene av coronakrisen og krigen i Ukraina bidrar til knapphet og flaskehalser som både påvirker energimarkedene, men også leveringstider og tilgang på råmaterialer og elektroniske komponenter.

«Operasjonelt er dette per dato håndterbart, men over tid kan dette skape utfordringer for prosjekter og kostnadseffektiv utvikling av konsernets virksomheter», skriver selskapet.

Publisert: