Oljeanalytiker om produksjonskutt: – Overrasket over aggressiviteten

Helge Andre Martinsen i DNB Markets synes Opec+ «trår ganske kraftig til» med produksjonskuttet på to millioner fat per dag.

I spissen av Opec+ står Saudi-Arabia og Russland.
Publisert:

Det er ingen store utslag i oljeprisen etter at oljegrupperingen Opec+ ble enige om å kutte oljeproduksjonen med to millioner fat per dag fra november, den største reduksjonen deres siden pandemiåret 2020.

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets forklarer utviklingen slik:

– Oljeprisen har beveget seg mye i forkant, så det har blitt diskontert inn betydelige kutt de siste dagene. Markedet har priset inn at det skulle komme, sier han til E24.

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er siden mandag sist uke opp rundt ti prosent til 92,23 dollar fatet.

Flere internasjonale medier har den siste tiden meldt om at Opec+, med Saudi-Arabia i spissen, ville kutte produksjonen sin, og tirsdag meldte Bloomberg at nivået kunne ende på to millioner fat per dag.

– Jeg blir overrasket hvis oljeprisen ikke stiger mer på kuttene, men vi må se detaljene først, tilføyer Martinsen.

Les også

Bloomberg: Opec+ kutter produksjonen med to millioner fat per dag

– Trår ganske kraftig til

Han forklarer at DNB Markets er «overrasket over aggressiviteten i kuttene».

– Opec møtes på månedlig basis og sånn sett har de ikke stort hastverk og kunne tatt seg tid til å justere produksjonen gradvis dersom man var bekymret for svakhet i etterspørsel og oljemarkedet, sier Martinsen.

Møtet i Wien onsdag var det første fysiske siden starten av pandemien.

– Etter pandemien gikk man over til elektroniske møter, så det at man da har hatt månedlige møter har gjort at de har vært mer fleksible og ikke trengt å gjøre så mye hver gang. Dette er et avvik i forhold til det, så det overrasket nok markedet litt, sier oljeanalytikeren.

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets.

– De trår ganske kraftig til, til tross for at de sannsynligvis skal møtes igjen snart, fortsetter han.

DNB Markets er enige i at dersom man ser på de fundamentale forholdene i oljemarkedet, så bør man være bekymret for etterspørselsbildet, gitt svekkelsen i makroøkonomien.

– Samtidig står vi overfor to faktorer som kan stramme markedet i betydelig art i tiden fremover, sier Martinsen og ramser opp:

  • EU-embargoen som trer i kraft mot Russland mot slutten av året.
  • Strategiske lagre, som har gitt en kunstig tilbudsside de siste måneden, tørker mer eller mindre opp innen en måneds tid.

– Det vil ha en betydelig tilstrammende effekt, som er nært forestående. Derfor er vi overrasket over at de går så aggressivt ut i forkant av det, sier oljeanalytikeren.

– Vil komme en potensiell resesjon i forkjøpet

Bakgrunnen for kuttet er et forsøk på å begrense et fall i oljeprisen forårsaket av svekkelse i den globale økonomien.

Kuttet vil sannsynlig vis ha mindre innvirkning på den globale forsyningen enn produksjonsreduksjonen skulle tilsi, ifølge Bloomberg.

Flere medlemsland produserer allerede godt over kvotene sine, noe som betyr at de allerede vil være i samsvar med de nye grensene sine uten å måtte redusere produksjonen.

Et kutt på to millioner fat om dagen vil kreve at kun åtte land trenger å dempe produksjonen og levere rundt 880.000 færre fat per dag, ifølge beregninger Bloomberg har gjort basert på produksjonstall fra september.

Oljeanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop, tror dagens kutt tilsvarer et reelt kutt i produksjonen på 0,6 millioner fat per dag, sa han til E24 tidligere onsdag.

– De vil komme en potensiell resesjon i forkjøpet, istedenfor at lagrene stiger kraftig, også kutter de.

Publisert:

Her kan du lese mer om