Politiet innfører oppholdsforbud på deler av Haramsøya

Fra mandag innfører politiet i Møre og Romsdal et oppholdsforbud rundt vindkraftutbyggingen på Haramsøya, etter at vindkraftmotstandere har hindret utbyggingen.

Haramsøya på Sunnmøre er ett av stedene i landet der motstanden har vært sterk mot utbygging av nye vindmøller.
Publisert:

– Bakgrunnen for forbudet er at det i lengre tid og ved flere tilfeller har vært ferdsel i og annen aktivitet som har hindret vindkraftutbyggingen. Dette har særskilt vært rettet mot anleggsvirksomheten på fjellplatået.

Dette sier politistasjonssjef Oddbjørn Solheim ved Ålesund politistasjon i en pressemelding onsdag.

Dersom en ikke etterlever oppholdsforbudet vil en kunne bøtelegges, ifølge Møre og Romsdal politidistrikt. Størrelsen på bøtene vil bli på rundt 8.000 kroner.

Gjelder i en måned

Forbudet blir innført mandag 24. august klokken 00.00. Det gjelder foreløpig for en måned fremover.

Solheim sier at politiet ikke ønsker å gripe inn mot allemannsretten unødvendig.

– Det betyr at folket på Haramsøya vil kunne bruke rekreasjonsområdet fritt fra tidlig torsdag ettermiddag og helt fram til mandag formiddag. Det samme gjelder om kveldene tidlig i uka.

Utbygger: – Har prøvd alle muligheter

Selskapet Zephyr står bak utbyggingen av vindanlegget for Haram Kraft. De er fornøyde med å få lagt bedre til rette for å gjøre arbeidet sitt.

– Vi trenger arbeidsro for å gjennomføre prosjektet, så dessverre er det ikke noen annen utvei. Det er ikke ønskelig fra vår side, og det er synd at det har kommet så langt, sier prosjektleder Arild Fjeldahl til E24.

– Har dere bedt politiet om å ta grep?

– Det har vært en prosess hvor vi har prøvd alle muligheter, og dette dukket opp som et alternativ. Politiet har oppfordret folk til å ikke gå inn på området, men det har ikke holdt, sier Fjeldahl.

Prosjektlederen tror at aksjonene fra motstanderne ikke vil stanse med det nye forbudet.

– Nei, men jeg håper det blir bedre i alle fall. Jeg håper vi kan få litt arbeidsro. Og så gjør det arbeidet for politiet lettere fordi det blir lettere å håndheve.

Les på E24+

På innsiden av vindkraftopprøret i Europa

Her har politiet markert området der oppholdsforbudet skal gjelde i spesifikke tidsrom mens anleggsarbeidet på Haramsøya pågår.

Stor vilje til å vise motstand

Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøya, Birgit Oline Kjerstad, har fått med seg at politiet innfører oppholdsforbudet.

– Vi synes først og fremst at det er veldig frustrerende at ikke olje- og energidepartementet vedtar en stans i utbyggingen til de har gjort den gjennomgangen de har sagt at de skal gjøre. Et enstemmig storting ba regjeringen om å se om loven er fulgt i vedtaksprosessen. Hvis det er gjort feil, skal utbyggingen stoppes, sier Kjerstad til E24.

Bakgrunnen for demonstrasjonene er at folk tenker at arbeidet må stanses. For lokalbefolkningen er dette et veldig viktig friluftsområde, ifølge Kjerstad.

– Det handler om hensynet til de som bor inn under fjellet som vil få støy og skyggekast. Dette er en liten øy, og anlegget vil bli veldig dominerende, sier Kjerstad.

– Er det aktuelt å trosse forbudet?

– Det kan jeg ikke svare på. Det er ikke jeg som planlegger aksjonene, men jeg gir råd til aksjonsgruppen som jeg ikke vil gå ut med i pressen.

– Aksjonsviljen er stor. Hvordan dette vil gå fremover er avhengig av hva regjeringen finner på, sier Kjerstad, som tror at folk etterlyser et større engasjement fra myndighetene.

Kjerstad sier de nå vil vise motstand på mange andre måter enn å demonstrere på øya.

– Vi kan bruke kulturarrangement, skriftlige innlegg, video, enkeltmarkeringer, og ikke minst politisk arbeid gjennom alminnelige politiske kanaler, sier Kjerstad.

Birgit Oline Kjerstad, Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøya.
Publisert:

Her kan du lese mer om