DN: Nasdaq har innledet en prosess med å fryse Einar Aas' verdier

Oppgjørssentralen Nasdaq Clearing har innledet en prosess med å fryse verdiene til Einar Aas etter krafttraderens milliardsmell, skriver Dagens Næringsliv. 

Publisert:

Verdiene til kraftrader Einar Aas er på vei til å bli frosset av Nasdaq Clearing melder Dagens Næringsliv.

Etter at kraftbomben slo ned, og sjokkerte markedet torsdag sist uke, har Norge knapt nok snakket om annet enn hvordan Einar Aas kunne spille bort hele formuen på risikable veddemål på kraftmarkedet.

Nå har Nasdaq begynt den møysommelige jobben med å kartlegge, og fryse verdiene til kraftmilliardæren. Nå står han reelt i fare for å bli slått personlig konkurs.

– Vi har innledet en prosess for å fryse hans verdier, i tillegg til andre passende juridiske tiltak i Norge. Vi har ingen øvrige kommentarer og kommer til å fortsette å kommunisere med våre medlemmer for å få tilbake så mye penger som mulig fra Einar Aas, skriver kommunikasjonssjef David Augustsson i en e-post til Dagens Næringsliv.

Les på E24+

Noen har tjent milliardene som Einar Aas tapte

Tvangssolgt

Nasdaq har tidligere tvangssolgt Aas' portefølje i en auksjon etter at krafthandleren ikke klarte å stille sikkerhet for sine posisjoner i derivatmarkedet.

Tyske Uniper måtte tidligere ut tirsdag og avkrefte at selskapet har kjøpt kraftporteføljen.

– Vi ser at spekulasjonene rundt denne hendelsen sprer seg. Vi vil derfor gjøre det klart at vi ikke har noe med denne handelen å gjøre, sier Uniper Sveriges informasjonssjef Roger Strandahl til bransjenettstedet Montel.

Det var i forrige uke at Aas meldte om milliardtapet som setter ham på konkursens rand.

– Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet, skrev Aas i en pressemelding.

Aas veddet på at kraftprisene i Norden og Tyskland skulle nærme seg hverandre. Men forrige mandag kom overraskende værmeldinger som sendte prisene i motsatt retning.

Et tap på minst 1,3 milliarder kroner gjør at han kan gå personlig konkurs.

«Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs», skrev Aas i meldingen etter at tapet ble kjent.

Nasdaq skrev i et varsel at de skulle be de andre medlemmene i misligholdsfondet deres om å etterfylle fondet som følge av tapene.

Les på E24+

Kommentar: Aas' milliardfall må ikke bortforklares med sorte svaner

Dette betyr likevel ikke at ikke Einar Aas skylder disse pengene.

Sort svane

Hvem eller hva som felte Aas er det fortsatt noe usikkerhet om.

Nasdaq – som har fått kritikk for manglende sikring av Grimstad-krafttraderens gigantposisjon – skyver ansvar over på en sort svane.

Begrepet brukes om plutselige markedssjokk med voldsomme konsekvenser som ingen egentlig kan forutse. Ifølge Nasdaq er dette treffende. Deres analyser viser at markedsbevegelsene den skjebnesvangre mandagen var 17 ganger høyere enn normale dagsvariasjoner.

Les også

Eksperter ribber Nasdaqs sorte svane

Les også

Uniper nekter for å ha kjøpt Einar Aas-portefølje

Publisert: