Oljegründer om oljebremsen: – Det har ikke vært dårlige tider
Gode PMI-tall og høyere oljepris har ført til at oljeselskapene tror på bedre tider. Men Erik Haugane i Okea mener selskapenes ineffektivitet har vært problemet, ikke lave priser.
Mens optimismen virker å krype sakte tilbake til den norske oljesektoren i takt med oljepriser over 50 dollar per fat og raskere fart i norsk industri, mener administrerende direktør og gründer i oljeselskapet Okea, Erik Haugane, at det ikke har vært noen krise.
På spørsmål fra E24 om det endelig er lys i tunnelen, svare han:
– Jeg mener at vi ikke er i noen tunnel, det er bare noen som kniper igjen øynene. Det har ikke vært dårligere tider. Det er flere sysselsatte nå enn i 2010, og da gikk det også bra.
Han mener det er sunt med perioder med lavere oljepris, slik at selskapene blir mer effektive.
– Dette er en langsiktig bransje, så jeg tror ikke de fleste er så opptatt av kortsiktige endringer. Det som er viktig, er uansett at en fortsetter med den omstillingen lavere oljepriser trigget. Dette er nødvendig for at oljeindustrien skal ha en lys fremtid, sier Haugane og fortsetter:
– De veldige svingningene jevner seg ut på lang sikt. Det er klart noen av dem som jobber ineffektivt, vil gå på tryne når oljeprisen faller, men jeg tror de fleste har klart å tenke nytt og har en innstilling om at en skal klare seg gjennom dette uansett, sier Haugane.
Bedring
Fredag viste norske PMI-tall, eller den månedlige innkjøpsjefindeksen for norsk industri, en oppgang fra 51,8 mai til hele 53,5 i juni. Indeksverdier over 50 forteller at innkjøpssjefene venter vekst i aktiviteten og jo høyere indeksen er, jo høyere er vekstforventningene.
Dette var den beste målingen på fire år, og det tyder på at optimismen er tilbake, mente økonomene. Samtidig kom det frem i NHOs økonomibarometer at oljesektoren forventer færre permitteringer og oppsigelser det neste året.
I tillegg opplevde vi et fall i arbeidsledigheten.
Dof-sjef Mons Aase er av et litt annet syn en Haugane. Han mener den siste tiden har vært tung, men mener det nå kan være i ferd med å bli bedre.
– Vi ser et lite lys i enden av tunnelen nå. Vår mening er at bunnen er nådd, og vi er forsiktig optimistiske sammenlignet med tidligere, sier administrerende direktør Mons Aase i oljeserviceselskapet DOF til E24.
Danske Bank: Smittefaren fra oljesektoren ser ut til å være over
Han understreker at selskapet tror det fortsatt vil være tungt den neste tiden, men at de fleste i bransjen er enige om at bunnen nådd.
– De vi har snakket med, forteller at de tror det verste er over, men vi baserer oss ikke veldig på kortsiktige tall, og planlegger lenger frem enn noen måneder. Når det er sagt ser vi at klimaet er bedre og at det er noe flere oppdrag på markedet, sier Aase.
Bedring for alle
Oljegründer Ståle Kyllingstad kunne tidligere i uken glede seg over en Statoil-kontrakt verdt flere millioner til hans datterselskap IKM Testing. Han tror i likhet med Aase at mange nå er i ferd med å finne tilbake til optimismen.
– Det er ikke en bedring for hele bransjen, men det er en bedring for flere segment.
– Vi føler at det er mer bevegelse på forespørselsiden, og det bekrefter vel PMI-tallene. Jeg har snakket med flere som sier det samme, og vi føler det i IKM også, sier Kyllingstad.
– Det er større aktivitet enn tidligere på generell basis, og særlig på drift, vedlikehold og mindre modifikasjoner er det er det mer som skjer. Dette har vært strupet ned i flere år nå, selskapene har utvidet vedlikeholdsperiodene, men det er begrenset hvor lenge du kan spare på vedlikehold. Dette feltet vil nok merke en bedring først.
Flere nye plattformer kommer snart til Norge, for å ferdigstilles her.
– Flere av plattformene som har vært jobbet på i Asia kommer til Norge nå, slik som Ivar Aasen og Gina Krog. Det er også mye ferdigstilling som skal gjøres på Goliat.
– Er det nå det snur for norsk oljebransje?
– Om det ikke går opp, så tror jeg ikke det går lenger ned heller. Kanskje vi er i bunn nå, og det i seg selv er en styrke. Generelt er det litt mer optimisme.
Lavere oljepris
I løpet av det siste året har flere eksperter gjort det klart at oljebransjen trolig må belage seg på å gjøre det beste ut av en oljepris på rundt 50 dollar per fat. Kyllingstad tror også dette er et nivå vi må bli vant til.
– I overkant av 50 dollar fatet tror jeg vi skal lære oss å leve med. Jeg tror prisen vil bli mindre kartelldrevet, og mer drevet av tilbud og etterspørsel. Det er i grunnen en bra ting. Over tid tror jeg kartell ikke er sunt, sier oljegründeren til E24.
Oljeselskapet Det Norske er imidlertid mer usikre på om det faktisk vil bli gode tider fremover.
– Vi er forberedt på at både oljeprisen og andre makroøkonomiske forhold vil svinge i lang tid fremover, og vi jobber derfor målrettet med et omfattende forbedringsprogram for å øke produktiviteten og redusere kostnadene, skriver kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i en e-post til E24.
Han legger til at selskapet ikke vil garantere at tiden for kutt og omstillinger er over.
500 får oppsigelsesvarsel i juni: Ansatte i FMC måtte hentes av ambulanse
– Hva skal til for at dere anser situasjonen som stabil?
– Vi tror ikke på lengre perioder med stabile rammebetingelser for oljebransjen fremover, og vi forbereder oss derfor på å tåle store svingninger gjennom kontinuerlig forbedring, reduserte kostnader og høyere produktivitet, skriver Brøske.
Han understreker imidlertid at selskapet fortsatt ser gode muligheter på norsk sokkel.
– Det er fortsatt store ressurser tilgjengelig, og vi mener det vil være rom for å hente opp disse ressursene med god verdiskaping, understreker Brøske.