Arbeider fikk ammoniakk i øynene

Petroleumstilsynet har avdekket alvorlige regelbrudd hos Naturkraft på Kårstø.

BLIR GRANSKET: 30. mai ble to ansatte på Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø eksponert for ammoniakkløsning.
Publisert:

Menneskeliv kunne gått tapt da to ansatte på Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø i Rogaland ble eksponert for ammoniakkløsning.

Det konkluderer Petroleumstilsynet i en ny granskingsrapport.

Hendelsen skjedde i forbindelse med vedlikehold 30. mai. Tilsynet skriver at lekkasjen oppstod under arbeidet med å skifte en ventil på fyllerøret inn på en ammoniakktank.

Etseskader på huden og i øynene

Da flensen ble løsnet, begynte ammoniakkløsning å sprute ut.

Én person fikk ammoniakkspruten over seg og endte opp med etseskader på huden og i øynene. En annen person pustet inn ammoniakkdamp og fikk mindre slagskader på arm og fot.

- Innånding av store mengder ammoniakkdamp kunne ført til etseskader innvendig og i verste fall død, heter det i rapporten.

Har fått varsel om pålegg

Petroleumstilsynet som har gransket hendelsen siden juni, har nå varslet Naturkraft om at de vil få et pålegg. Det vil si at selskapet må gjennomgå rutinene sine, identifisere forbedringstiltak og gjennomføre disse.

- Vi mener manglende risikovurderinger var årsaken til hendelsen. Vi avdekket også at de som jobber på anlegget ikke hadde fått god nok opplæring, utdyper pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til E24.

Administrerende direktør John Terje Staveland i Naturkraft sier de vil etterkomme varselet.

- Vi tar varselet til etterretning, og jobber med å ta tak i de tingene vi mener må på plass for å unngå en tilsvarende hendelse, sier han til E24.

- Hvordan går det med de to arbeiderne?

- Det går veldig fint. Ingen av de har fått langvarige skader. De anser seg som friske og raske, og er tilbake på jobb.

LES OGSÅ:

Publisert: